Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzia sibirska

chrzestna

Polecane posty

Gość madzia sibirska

witam mam takie pytanko. chce wziasc za chrzestna dziewczyne co nie ma slubu koscielnego tylko cywilny. czy ksiadz moze mi odmowic?

Gość Salamandra_plamista
Nie może odmówić. Przynajmniej nie powinien, jeśli to zrobi, to tylko przez swoje uprzedzenia. Moja przyjaciółka chrzciła synka. Sama jest bez chrztu, nie tylko bez ślubu, ale i ojca dziecka. W skrócie (rodzice byli katolami, którzy potem zaczęli bawić się w zielonoświątkowców, dzieci nie otrzymały żadnych sakramentów, wcześnie zaszła w ciąże, ojciec dziecka umył od niego ręce). Ja nie tylko żyje w związku nieformalnym, ale do spowiedzi także nie poszłam. Nie uznaje hipokryzji, a skoro na razie nie mogę wziąć ślubu (sprawy materialne) nie będę się spowiadać i udawać, że żałuję współżycia, ani obiecywać życia w celibacie do ślubu. I bez problemu zostałam matką chrzestną, chłopczyk otrzymał sakrament tak jak inne dzieci. Ksiądz nie tylko nie robił nam przeszkód, ale również mówił, że każda inna postawa jest niezgodna z prawem kanonicznym. Przyjaciółka bardzo się cieszyła, ponieważ nie chciała by dziecko żyło tak jak ona, a bała się, że ksiądz ją tylko wyśmieje i wyrzuci z kościoła. Nic się takiego nie stało.

Gość prawo kanoniczne stanowi
Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki. Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych. Kan. 874 - § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: 1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania; 2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; 3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; 4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; 5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest. § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu. I z tego wynika, że chrzestny ma prowadzić życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; więc ksiądz spokojnie może odmówić i właściwie powinien.

Gość na naukach ksiądz mówił
że rodzice chrzestni mają obowiązek dostarczyć zaświadczenie o spowiedzi, i muszą mieć bierzmowanie tak jak wyżej napisano. Jeśli ta dziewczyna dostanie rozgrzeszenie i dostanie zaświadczenie to spokojnie może zostać chrzestną. Rodzic może być nawet innej wiary niż katolicka i może dziecko ochrzcić "bez problemu teoretycznie"