Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Brak mi mysli

MATMA

Polecane posty

Gość Brak mi mysli

Witam mam prosbe mam 2 zadania!1)Najwiecej czasu na kosmosie przebywal rosyjski astronauta Awidiejew,lacznie 747dni i 14 godzin .Ile to godz? 2)Planeta Merkury wykonuje pelny obrot wokol slonca w czasie,gdy na ziemi mija 88 dni.Rok merkurianski liczy zatem 88 dni.Oblicz, ile lat merkurianskich masz teraz.Pozdrawiam

Gość Brak mi mysli
Ale ja nie moge dac sobie rade jezeli tak jest dla Ciebie latwe to pomoz mi:)

no mnie to zdecydowanie przerasta :-0:-P no chyba że kosmos to nazwa knajpy, a Awidiejew to moje odbicie w lustrze :classic_cool:

Gość dominika023
Awidjew w kosmosie przebywał 8978 godzin. A drugie zadanie zalezy od tego ile masz lat, bo bez tego nie da się obliczyć. Hm więc słucham? z kosmosu Twojego wieku nie wyczytam.

Gość Brak mi mysli
Witam moj syn ma 10 lat

Gość wybacz ze pytam
nooo ladnie i ma tepa matke:/

Gość dominika023
Syn rozumiem, ale Ty?? ja mam 18 lat i sobie z radzę. W pierwszym trzeba zamienić nonrlanie dni na godzine. Bierzemy pod uwagę dzień nie dobę a więc 12 godzin. Po wymnożeniu wychodzą nam godziny a potem dodajemy pozostałe 14 godzin. W drugim zadaniu wychodzi na to, że musisz wyliczyć ile w ciągu 10 lat życia twojego syna było roków merkurianskich. A więc jeśli tamten rok trwa 88 dni, a nasz 360 dni biorąc pod uwagę, że liczymy bez lat przestepnych. I teraz wyliczamy 10 razy 360, wynik dzielimy na 88. I tak musisz wynik zaokrąglić do pełnych lat więc bez przecinka więc te lata przestępne nie powinny mieć znaczenia. Myslę, że już potrafisz.

Gość Brak mi mysli
Slicznie dziekuje Ci Dominiko naprawde wielkie dzieki.Nie wazne jest to co ludzie potrafia ,najwazniejsze jest ze potrafia pomoc innym dzieki:)

Gość Dorissssss
Odezwała sie banda naukowców

Gość dominika023
W sumie to czlowiek konczy szkole nascie lat wczesniej i potem ciezko przypomniec sobie niektore rzeczy. Nawet te najprostsze. człowiek zaganiany jest zajmuje się innymi sprawami. I jakos nie potrafi wywnioskowac łatwych rzeczy. Ja pamietam jeszcze z czasow mojej podstawowki, ze mama czasem nie rozumiala pewnych rzeczy, bo byly tak proste, ze nie przyszlo do glowy, ze to moze o to wlasnie chodzic. Pozatym to nie matki są od rozwiazywania zadan, a dzieci powinny myslec i jesli dzieci nie potrafia to wszkole powinni jeszcze raz wytlumaczyc. Moje zdanie;)

Gość Dorissssss
Ale może samo zadanie nie było trudne, tylko zmyliły ją te dane, ale czy trzeba się zaraz wyzywać?

Gość dominika023
Nie ważne. Ale nie znaczy, że jest głupia. Pisać np. poprawnie potrafi. A matematyka to nie tylko odejmowanie i dodawanie. Dlaczego przesadna? Poprostu nie oceniam ludzi w ten sposób. A jeśli mogę pomóc to pomagam. I zawsze służe pomocą