Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i co robic

Ślub kościelny - tylko my plus świadkowie, co ubrać?

Polecane posty

Gość Jeśli ZAŁOŻYSZ
Sama sobie nie wymyśliłam zasad :) http://www.savoir-vivre.com.pl/?ubranie-panstwa-mlodych-swiadkow-i-rodzicow,146 "Panna młoda to ta obok pana młodego" przez cały wieczór nie jest chyba przyklejona :P Tu przykład, że pomyłki się zdarzają: http://tnij.org/crzo Jeśli chodzi o kolor czarny. Nie wydaje mi się, że skojarzenia ze śmiercią mają tu jakieś znaczenie. Chodzi raczej o to, że czerń to kolor wieczorowy, a śluby są ok. 16 (byłam nawet na takim o 14:30) wesela ok 17-18 a to jeszcze nie wieczór.

Gość i co robic
I z mojego tematu zrobiła się dyskusja jaki kolor mozna ubrac na czyjs ślub a jaki nie... Przyznam szczerze, że sama myślałam czy nie iśc na swój slub w czarnej spódnicy i marynarce plus biała bluzeczka :p W końcu pan młody też jest na slubie ubrany na czarno więc w czym problem ;) Jak juz mówiłam o żadnej sukni slubnej nie ma mowy, do kościoła ide na piechotę i nie mam zamiaru paradować te okolo 200 m w sukni slubnej, zwłaszcza, że to bedzie marzec i pogoda może być rózna ;) Z tego też powodu mam watpliwości co do jakiejś sukienki, bo niestety trudno wybrać coś w czym nie zmarznę i nie będę wygladać dziwnie w srodku marca :p Dlatego najbardziej odpowiedni wydaje mi się kostium, póki co skłaniam się ku beżowi lub zieleni, ale jak nie znajdę to pójdę w czarnym :p I do złosliwców: nie, nie jestem w ciąży, nasi rodzice wiedzą o ślubie i sie zgadzają, a ślub bierzemy skromny i w innym mieście aby uciec od organizacji wesela itd, bo niestety rodzine mamy sporą a kontakty z nią takie sobie. I do znawców języka polskiego: wiadomo o co chodzi w temacie więc przestancie się czepiać, a jak nie rozumiecie, to pytam o to jak ubrać choinke na mój slub :p

Gość zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Gość czarnulka26
do \"i co robic\" Ja też mam ochotę wyjść za mąż w innym mieście i to jeszcze w tym roku. Czy możesz mi powiedzieć jakie formalności trzeba spełnić ? Szukam jakiegoś romantycznego miejsca na południu kraju, żeby ślub był wyjątkowy. Może ktoś podsunie mi pomysł ? Pozdrawiam wszystkich :)

Gość i co robić
Witaj, generalnie wszystko zależy od tego z jakiej jesteście parafii z narzeczonym i gdzie chcecie slub. Kwestia trafienia na odpowiedniego księdza. Oczywiście załatwiając ślub musicie mieć oboje metryki chcrztu i zaświadczenie o bierzmowaniu plus ukończony kurs przedmałżeński i trzy wizyty w poradni, kurs i wizyty można odbyć po ustaleniu terminu i spisaniu protokołu. Do tego potrzebujecie zgode z Twojej parafii lub parafii Twojego narzeczonego, że wyraża zgode na ślub w innej parafii. Tę zgodę dostarczacie tam gdzie chcecie brać slub. Ja nic nie płaciłam za zgodę, ale róznie w parafiach jest. Do tego akty urodzeń i zaświadczenie po braku przeciwskazać do slubu z USC

Gość czrnulka26
dzięki śliczne za szybką odpowiedź :)

Gość gość iga
Witam .my tez chcemy slub w czerwcu tego roku i to ma byc tylko swiadkowie i rodzice bez rodzenstwa bo gdybysmy rodzenstwo zaproslili z swimi dziecmi to by nam sie nazbieralo ok 40 osob .Szczerze boje sie reakci rodzicow i rodzenstwa bo bedzie gadanie i wogole ale nie robimy duzego slubu i wesela bo sami musimy wszystko finansowac wiec stwierdzilismy ze te kase lepiej w mieszkanie wlozyc bo to wkoncu dla nas a nie dla gosci i ja chce sukienke slubna razcej wypozycze a jak nic nie bedzie to uszyje i chcemy fotografa zeby miec pamiatke tego dnia , o slubie rodzicom chcemy powiedziec z miesiac przed a tak to cisza