Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krakowskie przedmiescie

jak powiedziec kolezance ?

Polecane posty

wiesz ja mam male dziecko maz wczesnie rano wychodzi do pracy bo pracuje poza miastem wiec nie moze jej odwiesc samochodem ja biore dzieciaka wsiadam w tramwaj zawoze do przedszkola a potem zasowam na autobus od wyjscia z domu mija 1'5 h zanim siadam na tylku w pracy i jakos nikogo nie prosze o podwozki

Gość i-vonka
ale fakt faktem jesteś "za dobra", albo po prostu nie masz własnego zdania. Ja nie dopuściłabym do takiej sytuacji. Kiedyś facet miał gdzieś ze mną jechać i koleżanka spytała się gdzie, okazało się, że to gdzieś niedaleko niej więc od razu wypaliła "o, to pojadę z wami!". Po prostu, bezczelnie, bez pytania. Tak jak pisałam, on jeździ dwuosobowym autem, więc nie było problemu z wymyślaniem wymówek :P Ale gdyby nawet miał 5 miejsc, to też bym coś wymyśliła.

wlasnie tak, ona mieszka na niezlym zadupiu . a nie czulybyscie sie winne gdybyscie wsiadaly w samochod i jechaly do domu a wasza kolezanka musiala isc 20min na przystanek, czekac na autobus kolejne 20minut oraz spedzajac nast 20min na dojazd :/

Gość no to ta wasza koleżaneczka
kurde zrozumiałam że wy razem z facetem studiujecie. i ta dziewczyna jest z wami w grupie. Ale w tej sytuacji(że facet tylko przyjeżdza po ciebie) to jeszcze gorzej - i nie rozumiem jak on sioę na to godzi? Być darmowym taksiarzem dla jakiejś obcej baby?????? W zasadzie z jakiej racji. Przecież ona nawet po drodze nie mieszka. równie dobrze moglabyś zabierać ze sobą całą grupę i rozwozić po mieście. Ja też dojeżdżam na studia, nieraz po niektóre osoby przyjeżdża ktoś bliski - NAWET DO GŁOWY BY MI NIE PRZYSZŁO wpieprzać im się do auta. Nawet gdyby koleżanka ze studiów to zaproponowała to bm odmówiła bo nei wiem jak z obcej dla mnei osoby robić taksiarza.

Gość Popłudniowa Heerbatka
ale koleżanka jak widac nie ma żadnych wyrzutów sumienia jak wy tracicie na nią 30 minut i jeszcze za to płacicie!!!!

Gość tivoli park
nie bedzie wygladac dziwnie, jak pojdziesz w inna strone, gdy powiesz, ze musisz wpasc np. do kogos. Da sie zorganizowac. Rozumiem Cie bo tez taka jestem, moze pora skorzystac z rad innych i zdobyc sie na asertywnosc?

Gość i-vonka
" wlasnie tak, ona mieszka na niezlym zadupiu . a nie czulybyscie sie winne gdybyscie wsiadaly w samochod i jechaly do domu a wasza kolezanka musiala isc 20min na przystanek, czekac na autobus kolejne 20minut oraz spedzajac nast 20min na dojazd :/" możecie powiedzieć, że jestem okropna, ale NIE, NIE CZUŁABYM SIĘ WINNA. Bo niby czemu jestem winna? Temu, że ona boi się jeździć samochodem? Temu, że jest zbyt wygodna? A może temu, że zrobiła sobie dziecko? O nie, nie ma mowy :P

Gość mysle zsobie ze
jak ktoś tu napisał, powinnaś grzecznie odmówić lub poprostu powiedzieć, że ustaliłaś ze swoim chłopakiem, że ma się dokładać i tyle. Rozumiem, że jest Ci jej szkoda, ale tak można żałować żebrzącego, biedę w kamboży itd. Nie chodzi o to, żeby ludziom nie pomagać ale też swój czas i swoje pieniądze szanować. Moim zdaniem koleżanka jest dość bezczelna i wy czujecie się winni nie podwożąc jej. Niestey ktoś musi autobusem a ktś może samochodem. Były czasy że i ja w mróz nie mróz zaginałam autobusem a teraz są czasy że mogę w ciepełku samochodem.... Zresztą może ją zobliguje do tego, ze w koncu sama siądzie za kółko

Gość perl on
To moze jak macie po drodze to powiedz ze podrzucicie ja dzis tylko na przystanek bo jedziecie dzis w innym kierunku?

ja tez mam taka kolezanke dzwonie zapraszam ja do siebie a ona mowi to przyjedzcie po mnie bo ja musze sie tluc tramwajem

Gość miki221
kolezanka sama powinna zapytac czy na benzyne sie dolozyc czy cos .

ok. powiedzcie mi jakbyscie jej to powiedzialy, starajac sie jej nie zrazic . i czy nie czulybuscie sie winne wsiadajac do samochodu , wiedzac ze ona musi niezle sie naklopotac zeby dojechac. a wlaznie moj facet ma dosyc i czesto sie o to klocimy bo nie wiem jak jej to uswiadomic

Gość raczej wada
Tez bym sie nie czuła winna. Ja mieszkam 1,5 h drogi od uczelni i jakos sie nikomu nie wtryniam do samochodu :-o

Trudna sprawa. Jesli nie jestes zbytnio asertywna, a pewnie nie jesteś, to może powiedz jej, że twoj facet sie juz trochę wkurza o to codzienne podwozenie, bo czasem chcialby cię gdzies zabrac po drodze (knajpka, centrum handlowe), a tak to nigdy nie ma okazji...No i zobaczysz co ci powie.

Gość perl on
zawalenie winy na faceta to dobry pomysl :)

hmmm, to ze facet chcialby mnie gdzies zabrac to odpada, bo o godzinie 8 czy 9 po prostu nam sie nie chce. musze dodac ze i ja prostoo po pracy chodze na te zajecia, w stroju sluzbowym itd i rozwiez jedyne o czym marze to jechac prosto po uczelni do domu !!!

Gość no to ta wasza koleżaneczka
"wlasnie tak, ona mieszka na niezlym zadupiu . a nie czulybyscie sie winne gdybyscie wsiadaly w samochod i jechaly do domu a wasza kolezanka musiala isc 20min na przystanek, czekac na autobus kolejne 20minut oraz spedzajac nast 20min na dojazd :/" NIE NIE NIE NIE NIE NIE Szcerze mówiąc mam to w dupie i nie dziwię się że inni mają w dupie moje dojazdy. Każdy orze jak może. Jak za cieżko dojeżdżać na studia - to po cholerę studiuje. poza tym co to w ogóle za problem - studia w obrębie tego samego miasta??? Ludzie dojeżdżają pociągami, pksem i potem się jeszcze tłuką MPK na uczelnię. I żyją. Jak ja na przykład. A koleżance powiedz że twój facet powiedzial ci jasno ze nie może jej odwozić - bo np. kiepsko stoi z czasem, spieszy mu się wieczorem do domu, bo ma jeszcze mnóstwo zajęć (i ledwo daje radę PO CIEBIE przyjechać) a rano musi wstać do roboty (o takim zjawisku panna pewnie nie ma pojęcia większego). I KONIEC TEMATU

Gość miki221
obrazi sie i jeszcze moze ją obgadać. tacy sa ludzie.

powiedz prawde ze twoj facet wraca zmeczony z pracy ichcecie byc jak najszybciej w domu a po drugie ze paliwo jest drogie a nadkladanie drogi tez was kosztuje

Gość i-vonka
krakowskie przedmiescie, przeczytaj sobie moją ostatnią wypowiedź. CZEMU TY NIBY CZUJESZ SIĘ WINNA?! Ja całe dzieciństwo i nastoletnie lata musiałam zapieprzać na piechotę lub komunikacją miejską, bo moi rodzice nie mieli samochodu. I jakoś nikomu się nie kazałam podwozić. Ja na Twoim miejscu nie tłumaczyłabym się jej zbytnio, powiedziałabym tylko, ze z chłopakiem ustaliliście, że będziecie wracać we dwójkę. KONIEC KROPKA. możesz dodać, że zmienieliście kierunek jazdy czy cokolwiek. I jeszcze jedno: w żadnym wypadku nie godziłabym się na podwożenie jej nawet jeśli zobowiąże się do zrzuty na paliwo. Zobaczysz, że z tego powstaną kolejne problemy, zacznie mówić, ze nie ma kasy albo płakać Ci w rękaw a Tobie będzie jej żal.

no coz, zobaczymy jak dzis sie zachowa i czy znowu zbierze ja na gadki o tym co jej dziecko jadlo i czym sralo (autentycznie !!!!). ehhh, jestem glupia i malo asertywna.

Gość mysle zsobie ze
moim zdaniem nie dyskutuj z nią tylko postaw ja przed faktem dokonanym. Powiedz ze jesli chce jezdzic to musi się dołożyć i tyle

Nie, nie czułabym się winna. To jej życie i jej problemy. Ja rozumiem chęć pomocy, naprawdę, ale raczej bym nie pomyślała o odwożeniu koleżanki na drugi koniec miasta, bo jej jest ciężko dojechać... Po drodze, to ok, ale specjalnie, kosztem własnego czasu i pieniędzy? :o Daj spokój, ja też jestem baaardzo mało asertywna ale w taką sytuację bym się wrobić na dłuższą metę nie dała, a nawet gdyby, to mój facet szybko by mnie do pionu postawił i sam z koleżanką pogadał.

krakowskie---> ale ona nie musi wiedziec, ze "tobie sie juz nie chce nigdzie jezdzić"!! Kończycie szkołę, czy tam pracę i każda w swoją stronę, masz do zalatwienia jakies swoje sprawy, musisz podjechac po cos do znajomych, jejku, jest milion roznych wymówek....

krakowskie---> ale ona nie musi wiedziec, ze "tobie sie juz nie chce nigdzie jezdzić"!! Kończycie szkołę, czy tam pracę i każda w swoją stronę, masz do zalatwienia jakies swoje sprawy, musisz podjechac po cos do znajomych, jejku, jest milion roznych wymówek....

i-vonka , wiem wiem, ja mialam tak samo !!! pol dotychczasowego zycia autobusami czy pksami musialam sie tluc ! byc moze dlatego jest mi jej zal. najgorsze jest to ze ma prawko auto stoi a ona sie boi !!!!! zwlaszcza teraz jak jej facet nie pracuje i nie uzywa auta. najgorsze jest to ze nie moge powiedziec co tak na prawde mysle ! i mam to glupie poczucie winy i nie moge wyobrazic sie w sytuacji kiedy ja wsiadam w auto a ona musi taki kawal zapieprzac !

Gość mysle zsobie ze
a ja z kolei sama podwoze, czasem lubie z kims pogadac w korku a jak nie mam ochoty i wole posluchac muzyki to mowie, przepraszam ale musze cos załatwic po drodze i smigam do domu :P w koncu z autobusju mnie nie dojrzy ;-) zreszta osoba pytała a wrecz nalegała zeby sie dołożyc do benzyny ale ja nie chciałam, bo te podwozki nie sa az takie czeste