Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiem że takie tematy

spowiedz

Polecane posty

były juz z milion razy ale jakos nie mogę sie do nich dokopac - kiedy pierwsza spowiedz przedślubna ? I jeszcze jedno pytanko - kiedy najpóżnej zapraszac gości ? Z przyczyn ode mnie niezależnych wszystko mi sie obsunęło w czasie i teraz nie wiem czy zdążę ze wszystkim , z góry dzięki za odpowiedz :)

Gość czarna koala
spowiedź to zależy od kościoła, najpóźniej zdaje się pierwsza na tydzień przed ślubem, a druga na dzień. ale są też inne schematy - pierwsza na miesiąc przed, a druga w tygodniu ślubowania. popytaj księdza. gosci - zwłaszcza tych starszych - wypada zaprosić tak na trzy miesiące przed slubem. mlodych mozesz poźniej, ale pamietaj ze są okresy keidy ludzie mogą mieć swoje plany (wakacje!) i jesli bardzo Ci zależy na czyjejs obecnosci to daj znac telefonicznie juz teraz, a zaproszenie dostarczysz później.

Dzięki dziewczyny , pocieszyłyście mnie bo gdzies obiło mi się o uszy że pierwsza spowiedz ma byc trzy miesiące przed ślubem , ślub mam w kwietniu więc juz bym miała obsuwę , co do gości to myślę że na początku lutego zacznę jezdzic na szczęście mam rodzinę w miarę blisko i w dwa weekendy to załatwię Bużka

Ksiądz nam mówił, że pierwsza spowiedź powinna się odbyć po zgłoszeniu zamiaru zawarcia małżeństwa, czyli jak u niego byliśmy 9 miesięcy przed ślubem to wtedy powinniśmy. Ale od razu nas zwolnił z tej spowiedzi bo razem z narzeczonym mieszkamy. Na kwitku mam napisane o pierwszej spowiedzi właśnie tak jak mówił ksiądz a w nawiasie dodane że trzy 3 msc przed ślubem. W sumie to wtedy ustala się wszystkie formalności z księdzem. A druga spowiedź przed samym ślubem, dzień lub nawet tego samego dnia rano.

Nam ksiądz powiedział że pierwsza ok 3 miesiące przed przy zapowiedziach a druga przed ślubem. Mówicie że jest to spowiedź przedślubna? My gości z najbliższej rodziny będziemy zapraszać 3 miesiące przed a z dalszej i znajomych 2 miesiące przed.