Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sam na samm

mam pytanie do osób znajacych sie na prawie pracy..

Polecane posty

Gość sam na samm

pracuje za minimalną płace 1276 brutto ,pracuje takze w nocy jednak pracodawca wliczył kwote nalezną mi za nocki do podstawy minimalnej płacy,tak wiec mając ok.64 godzin nocnych w miesiącu i ok.112 godz ,dziennych zarabiam 1276 zł.brutto.Czy to jest zgodne z prawem?dodam ze pracuje na umowqe o prace na pełny etet...

Gość sam na samm
wiem dlatego mnie to zastanawia,pracodawca da mi 1150 brutto +dodatek za nocki 100zł+dodatek za staz pracy 30 zl razem 1280 zł brutto?chyba cos nie tak?

Gość sam na samm
a to ze 1280 zł brutto + dodatek za nocki a nie dodatek za nocki wliczony w podstawe 1280 zł brutto:o

Gość sam na samm
bardzo smieszne

Gość sam na samm
nie znasz sie na prawie pracy,:):):)

Gość sam na samm
to widac,mam wątpliwosci czy kiedykolwiek pracowałeś:)

Gość sam na samm
widze ze nie wiesz o co mi chodzi,dzieki za intencje poizdrawiam

Gość to ja mam do Was pytanie
ladaco dobrze gada art 151 (8) pkt1 kp. Pracownikowi wykonującemu pracę w porze nocnej przysługuje dodatek do wynagrodzenia w porze nocnej w wys 20% itd, jeżeli nie są to godziny nadliczbowe, to mieści się to w Twojej wypłacie - tzn dopiero jakby były to godz nadliczbowe to miałabyś większą od minimalnej pensję (mam nadzieję, że zrozumiałaś o co mi chodzi:P) zaznaczam tylko, że nie jestem ekspertem, poprostu wczoraj miałam egzamin z prawa pracy :P:P

Gość sam na samm
widze ze ty tez nie wiesz o co mi chodzi,za nocki przysługuje dodatek a ja go nie dostaje bo otrzymuje 1280 zł brutto miesiecznie w skład której to kwoty wchodzi dodatek za nocki,a dodatek za nocki powinien byc ponad tą kwote ,czyli 1280 zł brutto + dodatek za nocki(np.za 64 godziny nocne-72 zł)...rozumiecie to czy jeszcze nie za bardzo?

no właśnie nie koniecznie - tzn jeżeli nocki nie są nadliczbowe, to dodatek jest w liczony w podstawową pensję - mniej więcej oznacza to, że zamiast 112 godzin dziennie i 64 w nocy musiałabyś na tą pensję musiałabyś przepracować ok 188 godzin dziennie, rozumiesz?

Gość sam na samm
wiedziałem ze ten drań to oszust:)

no u mojej mamy w pracy jest jeszcze lepiej :) w umowie o pracę dostała zapis, że nadgodziny nie będę płacone, ani nie będą do odebrania - umowę sporządzała kadrowa, która podobno studiowała prawo, przy czy nawet ja wiem, że każdy przepis, który jest mniej korzystny od kodeksu pracy jest nie ważny. Jak wywali mamę kiedyś z pracy to będzie świetna podstawa do sądzenia się o odszkodowanie.

no troche zamotałam :P

Gość sam na samm
nadal uwazam ze kadrowa sie pomyliła z ta umową ale to szczegół ...dała mi 1150 brutto gdy minimalna to 1280 brutto? wnioski nasuwaja sie same..

no wiesz, moja mama też pracuję na minimalną i dostaje 930 zł na konto, bo reszta to szereg różnych podatków i ubezpieczeń.

po prostu idź do kadrowej i dowiedz się co potrącają Ci z pensji, jak są płacone dodatki, albo poszukaj regulaminu płac, może w Twojej firmie akurat jest :)