Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kanapka z powidłami

Mam 31 lat. Czy jest sens starania się o dziecko?

Polecane posty

Gość kanapka z powidłami

Boję się jakichś chorób genetycznych, powikłań ze względu na mój wiek. Jeszcze nie mam dzieci :(.

Gość kobieto ty chyba żartujesz
z tym pytaniem?:o

Gość kanapka z powidłami
W domu kiwają głowami, że to chyba za późno itd. Nie , nie żartuję.

To piękny wiek, a medycyna poszła daleko naprzód. Swoje drugie dziecko urodziłam mając 36 lat. Zdecydowałam się na badania prenatalne, które każdemu polecam. Dają przede wszystkim poczucie w miarę możliwości spokoju i możliwość ewentualnego szybkiego leczenia, bądź objęcia ciężarnej szerszą troską. Znajdź dobrego lekarza - niech pomoże Ci rozwiać twoje wątpliwości. życzę owocnych starań i radości z doświadczenia jakim jest macierzyństwo.

Gość kanapka z powidłami
A jak wyglądają badania prenatalne? cos poza USG i badaniem krwi?

Gość walizeczka pełna ch..jstwa
no chybas zgłupiała, żeby takie pytanie zadawać Pewnie ze jest sens. Takie pytanie to sobie możesz za 10 lat stawiac

Gość Szara Ada
no ja mam też 30 ...w tym roku 31 stuknie :P na ten rok planuje ślub....a potem mam w planie staranie się o dziecko :) nie mam wątpliwości....to dobry czas!

Gość a ja mam prawie 33
lata. nie mam faceta i tez sie zastanawiam czy juz nie jest za pozno na dziecko i moze lepiej juz pogodzic sie z tym ze nie bede miala dzieci. tym bardziej ze nie mam jeszcze kandydata na tatusia. no i ten strach przed chorobami genetycznymi. nie wszystkie wady da sie wyleczyc niestety, a wiem ze nie bylabym w stanie np usunac ciazy

Te badania o których piszesz należą do nieinwazyjnych. Do inwazyjnych należy np punkcja, którą ja miałam. Przeprowadza ją się w szpitalu gdzie pod nadzorem lekarza wykonującego USG przez powłoki brzuszne pobiera się płyn owodniowy(badanie nie jest bolesne) na podstawie, którego wyklucza się szereg chorób genetycznych płodu. Jak ze wszystkim polecam rozwagę. To badanie jak i pozostałe inwazyjne niesie za sobą pewne ryzyko. Najlepiej więc porozmawiaj z lekarzem i poczytaj na temat badań prenatalnych.

Moje drogie panie z wątpliwościami. Jak poczytacie statystyki to się okaże, że zagrożenie płodu chorobami genetycznymi wzrasta po 35 roku życia o 50%, ale ilość urodzonych dzieci z wadami genetycznymi jest dużo większa.

Pewnie, że jest. Moja siostra ma 33 lata i na dniach będzie rodzić. Moja koleżanka w zeszłym roku w wieku 38 lat urodziła zdrową, dorodną córkę.

Gość kubraczek4333
no ja mam taki sam problem ma 31 lat ma syna kóry ma 12 lat , i chcialabym jeszcze miec dzidziusia ale szczerze mówiąc boje sie podjąc tej decyzji narazie biore tabletki anty,i to równiez jest jakies zachamowanie boje sie ich odstawic bo jak zajde w ci,ąze to moze byc ciąza np. mnoga.noi tez nie mam warunków finansowych chociaz jak zaszlam w pierswza ciąze jakos wszystko dało sie ułozyc i były i pieniądze i chęci . niewiem a mózj mąz nalega a jakas taka w starchu jestem

Hmmm to co miałyby powiedzieć takie kobiety jak J.Lopez czy N.Kidman? Wiek się przesunął. W tej chwili kobieta w wieku 30-35 rodząca swoje pierwsze dziecko to nic dziwnego i nienaturalnego. A rodziną się nie przejmuj.... tylko rób swoje ;) A w razie czego są badania prenatalne i wszystko na ten temst...

Jetseś młoda!!!! Jak tylko chcesz i masz warunki to staraj się ! Powodzenia :)

Gość mamamamamama
tys jest wogole chora trumne szykuj:)

Gość dorcia33
Ja jestem rocznik 75 i co nie mam dziecka.Wiem,ze wszystko jeszcze przedemna!!

kubraczek - mam 38 lat i 16 miesięczną córkę i drugą prawie 17 letnią. Dzięki tej drugiej mam więcej spokoju, dzięki tej pierwszej odzyskałam młodość ,a wszyscy mamy kupę radości. Powiem Wam że taka różnica wieku jest fantastyczna. Będąc w drugiej ciąży pracowałam na dwie zmiany, robiłam kolejne studia 300 km od mojej miejscowości i doglądałam jeszcze starszej córki i dodam, że mój mąż jest kierowcą i zjeżdża tylko na weekend więc było i jest mi naprawdę ciężko. Jednak to wszystko pikuś w porównaniu z tym jak się patrzy na te dwie moje szalone dziewczyny. Jestem prze szczęśliwa i niczego bym w swoim życiu nie zmieniła. Może tylko chciałabym żeby maż mógł się częściej cieszyć razem z nami.

Zapomniałam dodać - ZAZDROSZCZĘ WAM TAKIEGO WIEKU> Cieszcie się nim i korzystajcie z życia ile się da.

Gość Irys32
witajcie jestem nowa na tym forum ale bywalam na innych, mam 32 lata w tym roku wlasnie skoncze juz niedlugo:(iiiii w maju urodze dzidziusia i nie musialam robic zadnych badan prenetalnych jest wszystko ok.pozdrawiam wszystkie panie

ja mam 32, moj synus kończy 4 miesiące. Trafiło się nam za pierwszym cyklem starań. Nie panikuj:)

Gość Ginewra1
Badania prenatalne robi się po 35 roku życia, oczywiście możesz zrobić na własną rękę. Za stara? Kobieto nie znam nikogo w tych czasach co rodzi przed 30, przynajmniej w moim srodowisku. To pytanie to chyba żart.

Gość zaszłam mając 31
i urodziłam mając prawie 32 lata zdrowe piękne dziecko.

Gość amusiaaa
To zalezy. Czy chcesz dziecka czy myslisz ze wypada je miec. Czy jestes gotowa zmienic swoje zycie.Zrezygnowac z imprez,podrozy,spania do 10.Czy potrafisz po tylu latach samotnego zycia zamknac sie w domu z dzieckiem

to dobry wiek ja jestem o 10 lat młoda ale moja babcia miała mojego tatę w wieku 37 i to jest nie porozumienie ale 31 jak najbardziej tak popracowałaś sobie to pieniądze odłożone itp

To jest jak najbardziej dobry wiek. Wiele moich kolezanek wlasnie zaczyna starania o dziecko ( rocznik 78-79), i nie maja takich dylematow. Badnia prenatalne robi sie nawet wczesniej niz u 35-latek, mowie o tych nieinwazyjnych. Ja robilam, chociaz zaszlam w ciaze w wieku 28 lat. Ale to tylko usg i badania z krwi. Wiek 37 to tez nie jest nieporozumienie. Jezeli ktos pragnie i chce dziecka to kazdy wiek jest dobry ( no moze nie popadajac w przesade po 45 to juz nie bardzo czas na dzieci - zanim dorosna jest sie na emeryturze ).

Gość dorcia33
Ja jestem zdania ,ze oby przed 40 pierwsze dziecko.Przeciez nam sie tez cos nalezy od zycia ,a nie tylko pieluchy i dom na glowie.Ja objedziaml kawal swiata i niczego nie zaluje ,W tym roku bedziemy sie starac o potomstwo.Bedzie to upragnione dziecko,a nie wpadka jak wiekszosci.