Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy jezeli bylam w odwiedziny

bylam w odwiedziny u kuzynki,a jej dziecko ma ospę

Polecane posty

czy jest mozliwosc ze przeniosę chorobę do domu,jezeli ja juz chorowalam i nie zachowuje?chodzi mi o ubrania czy bakterie na rekach

Gość ospaospaospa
musisz wszystko spalić, siebie też :p

no pytam bo w domu mam dwoje dzieci :(

Gość rhrheheh
powiem szczerze. Jesli masz dzieci w wieku przedszkolnym albo szkolnym tak od 4 lat, to lepiej zeby teraz zachorowaly. Potem w wieku starszym sa komplikacje. Ja np. zaluje ze mialam w dziecinstwie tylko ospe. ;/

Gość Kingunia1111
Jest szansa, że dzieci nie zachorują. Bo ospą w 99 przypadkach zaraża się przed wyrzuceniem krostek. Kiedy organizm wyrzyca wysypke, to już nie zaraża, a w najgorszym przypadku pamiętaj, że dzieci o wiele lepiej znoszą choroby zakaźne niż dorośli. Głowa do góry:)

Gość wielorybek MUMU
tak w ogole to jak przebiega ospa? zaczyna sie od temp czy wysypki?

Gość o ospie
Inna nazwa ospy to inaczej wiatrówka, czyli jak sama nazwa wskazuje przenosi sie bardzo latwo. ALe szansa na to, ze dzieci zachoruja nie majac kontaktu z osoba chora sa naprawde znikome. Popieram to co bylo napisane wyzej. Lepiej, zeby dzieciaki teraz zachorowaly. To dobra inwestycja w przyszlosc. Przejda ospe lagodniej i beda mialy jedna chorobe zakazna wieku dzieciecego z glowy :))) P.S Tak na przyszlosc wirus wywolujacy ospe powoduje tez połpaśca, wiec jesli bedziesz wystrzegac dzieciaki przed ta choroba pamietaj zeby nie prowadzac je do osob majacych polpasca.

Gość o ospie
Bardzo roznie. Dzieciaki moga miec najpierw stan podgoraczkowy lub od razy moze je wysypac. Zaczyna sie od plamek koloru rozowego, na ich podlozu powstaja grudki, potem pecherzyki wypelnione plynem surowiczym, ktore zasychaja. Te zmiany nie wyskakuja od razu- są róznoczasowe. W trakcie choroby ma sie na ciele i plami i krostki i pecherzyki. Zakaznym jest sie do zaschniecia ostatniego pecherzyka. Dla ospy charakterystyczne sa zmiany na skorze glowy- warto tam poszukac jak sa pecherzyki na bank jest to ospa. Im czlowiek starszy tym gorzej ja przechodzi- nie bez powodu nazywa sie ospe - choroba wieku dzieciecego.