Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja bylam szczepiona

Jak sie bada prolaktyne????

Polecane posty

Gość ja bylam szczepiona

trzeba miec skierowanie? z krwi? w ktorym dniu cyklu? kiedy sa wyniki???

Gość ja bylam szczepiona
up

moja szwagierka miala skierowanie od gina u ktorego chodzi prywatnie - wiec za to badanie musiala placic wynik miala jakos po 2-3 dniach poszla w konkretnym dniu cyklu-ale nie wiem dokladnie w jakim...

Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem. Najlepiej przeprowadzić badanie wraz z tak zwanym obciążeniem(po przyjęciu metoklopramidum) co może wskazać na hiperprolaktynemię czynnościową, którą stwierdza się, jeśli wynik po obciążeniu wzrasta ponad 10 razy. Jeśli wzrasta od 5-10 razy jest to łagodna hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1567694

Ja prolaktyne robiłam w obojetnie jakim dniu cyklu.Na wyniku są podane normy dla każdej fazy cyklu.Inne hormony badałam w konkretnych dniach. Robi sie z krwi,nie trzeba skierowania,ale wtedy sie płaci.To kiedy są wyniki zależy od miejscowości,ja czekałam tydzień.

Gość ja tez robilam
badania w obojetnie jakim dniu cyklu, wyniki mialam nastepnego dnia