Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kura dzika - kura domowa

czy mogę kotce tuż po sterylizacji

Polecane posty

posmarować rankę Tribiotykiem? niby to jest dla ludzi, ale jak myślicie, zagoi się jej szybciej?

Gość skaaaaaaaaaaaa
NIe

ale po co? pewnie weterynarz nic o tym nie mówi na kocie rany bardzo ładnie i szybko sie goją, nie ma co przesadzać z lekami za tydzień będą zdjete szwy i kot będzie jak nowy :)

no ale ona sobie liże tą rankę a to chyba spowalnia gojenie. a kubraczka za cholerę nie da sobie założyć:(

Gość Okrąglinek
I powinna lizać,ślina,a szczególnie ślina zwierząt, ma mase dobroczynnych substancji no i działa antyseptycznie.Jeśli posmarujesz czymkolwiek to i tak to zliże i jeszcze się zatruję. Poza tym rana po sterylce goi się naprawdę szybko,nie ma co tragizować.A wet nie dał Ci nic czym mogłabyś smarować?Jeśli masz wielką potrzebe wysmarowania czym kota to kup aluminium w sprayu,ja dostałam to od razu u weterynarza.

Gość nie powinien lizać
Kot posiada bardzo szorstki język, liżąc ranę spowalnia gojenie i powoduje podrażnienie rany i/lub jej zakażnie. Najważniejsze jest właśnie zabezpieczenie rany przed lizaniem( kubraczek ochronny lub kołnierz ochronny) oraz podawana ogólnie osłona antybiotykowa. Miejscowe smarowanie rany maściami często prowokuje kota do lizania, więc jeśli nie nosi kubraczka mija się to z celem.