Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ques1

Orzeczenie o niepelnosprawnosci!!! help

Polecane posty

Gość ques1

Hej, mam problem. Mam orzeczenie o niepelnosprawnosci wazne do konca stycznia. potrzebowalabym nowe ale nie wiem od czego zaczac gdzie pojsc jak sie starac co zalatwic itd. jednym slowem nic nie wiem! :(. a i jeszcze jedno, skoro rente mam przyznana na jeszcze dwa lata to przestana mi ja wyplacac z koncem miesiaca gdy wygasnie orzeczenie czy jak? dziekuje za wszystkie odp.

Gość czekamyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
a gdzie byłaś po to pierwsze orzeczenie??samo z nieba spadło???

Gość ques1
nie bylam pelnoletnia wtedy. rodzice sie tym zajmowali. teraz nie ma mi kto pomoc

to musisz pójsc do MOPspo druczek który jedna czesc ty wypęłniasz drugą lekarz u którego sie leczysz i wypełnione zawozisz luby wysyłwasz to powiatowego rozecznictwa do spraw niepełnosprawności

Gość ques1
a do zusu musze po cos isc czy nie?

bo ot zalezy mozesz stawac jednoczesnie na dwa orzecznictwa w powiatowym zespole i zusie tak nalet lepiej bo chyba maz powyzej 18 lat? i mozesz si etakze w zusie ubiegac o rente socjalna

tak że idz do zusu po dokumenty i tez lekazr je opisuje i stajesz wtedy przed komisja lekarska zusowską

Gość ques1
symbol mojej niepełnosprawnosci to 0-2p

Gość Takatrochę
nie wiem, jak to jest przy występowaniu o kolejne orzeczenia. Wiem za to na pewno, że w celu uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności (osoby powyżej 16 roku zycia) należy sie zgłosić do Powiatowej Komisji d/s Orzekania o Niepełnosprawnosci. Mieści sie w starostwie Powiatowym. Tam dostaniesz druczki do wypełnienia: wniosek, zaświadczenie lekarskie... Jak oddasz wypełnione, to wezwą cię na komisję. jeśli ta komisja da ci orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności (bo zakładam, że masz powyżej 16 lat), to idziesz z nim do ZUS. Tam znów dają ci stertę papierów do wypełnienia, a potem wzywaja na swoją komisję lekarską. I ten ZUS-owski lekarz decyduje o przyznawaniu renty.

Gość ques1
Nie podszywac sie!!! I tak mam juz ponad 18 lat. dziekuje za pomoc. Jeszcze jedno pyt. co z renta? Zabiora mi ja gdy orzeczenia wygasnie? jest przyznana do 2011 a orzecz. mam do konca stycznia...

Gość takatrochę
Tu to już nie potrafię powiedzieć, nigdy nie spotkałam sie z takim przypadkiem, żeby renta była przyznana na okres dłuższy niz ważność orzeczenia. Należy chyba liczyć sie z tym, że ZUS przyśle ci pismo wzywające do okazania aktualnego orzeczenia... ale na pewno tego nie wiem...

Gość ques1
dzieki.