Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawieżona

ile kosztuje ślub w katedrze?

Polecane posty

Gość prawieżona

Witam, chciałabym wziąć ślub w katedrze (konkretnie w Elblągu) a nie w mojej parafii. Wiem, ze trzeba zapłacić "odstępne" proboszczowi i drugiemu księdzu w katedrze za ślub. Jakiego rzędu to są koszty? Ktoś miał podobny pomysł?

Gość purpleday
ceny nie różni się ze względu na to czy będzie to katedra czy mały kościółek. Wszystko zależy od księdza.

Gość prawieżona
Słyszałam, że księża coraz rzadziej liczą "co łaska" a częściej mają konkretny cennik. Ile wypada zaproponować? Tylko mi nie mówicie "tyle ile uważasz". Proszę o poinię kogos kto już był w podobnej sytuacji, jak ją rozwiązaliście?

z tego co wiem licencja to koszt 200zł - ale to też może zależeć od parafii moj ślub w katedrze będzie kosztował 500zł - to moja parafia, dla wszystkich jest jednakowa z góry podana cena ( w to wchodzi ofiara dla kościoła, opłata za organistę, bukiet kwiatów na ołtarz)

Gość prawieżona
Dziękuję za konkret:)

prawieżona - słuchaj nie wiem jak jest u Ciebie w parafii, ale w mojej nawet nie zdążyłam zaproponować jakiejs sumy, nawet sama nei mialam okazji zapytac ile wyniesie ślub ( a wczesniej sie głowiłam, jak z proboszczcem zacząc rozmowe na temat pieniędzy), w pewnym momencie sam powiedzial ze ślub wyniesie nas TYLKO! 1000zł, bo daje nam specjalna ULGE, za to ze sie w koncu zdecydowalismy (pare msc wczesniej chzcilismy córke i juz wtedy nam tłumaczył ze ślub powinien byc ) nawet w swoim kajecie zapisal przy naszym nazwisku ULGA :O szkoda gadac, a mieszkam w malym miasteczku... myslalam ze za slub wyjdzie nam nei wiecej niz 700zł niby 300zł róznicy ale dla nas tpo duzo :(

Gość Viss
te ich ceny... niedawno umarł mój dziadek i babcia zapłaciła dla księdza 500zł, a tego samego dnia miał jeszcze jeden pogrzeb... W dodatku robił ogromne problemy z godziną pogrzebu, bo on sobie jeszcze dorabia i uczy w mieście oddalonym o 60km. Wujek musiał go trochę postawić do pionu. Wybaczcie, ale skoro ma się parafię to ona jest piorytetem, a nie skzoła w której się uczy, bo pieniędzy wam jeszcze mało. Żeby to jeszcze była szkoła w jego parafii...