Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bulba26

Jak zaozczędzić u stomatologa?

Polecane posty

Gość bulba26

Ostatnio odwiedziłam stomatologa po 2-letniej przerwie. Jestem obecnie w ciąży i trochę ząbki mi się posypały, 2 mam do leczenie kanałowego + odbudowa korony, do tego kilka plomb, czyszczenie kamienia, fluoryzacja itp. Wygląda na to, że wydam sporą kasę i zastanawiam się jak mogeęzaoszczędzić. Czy polecacie gabinet prywatny z podpisaną umową NFZ, w którym ew. dopłaca się do zabiegów? Czy leczenie kanałowe i np. czyszczenie kamienia to i tak trzeba prywatnie? Czy wogóle poleccie leczenie państwowe? Czy chodzicie tylko prywatnie? Może teraz zostawienie ok 2-3 tys. u dentysty to norma?:) Poradźcie coś.

Gość kskass
trzeba bylo regularnie dowiedzac stomatologa;p co do panstwoych bym odpuscila..ale zastanow sie nad jaksim prywatynm z podpisana nfz;p chociaz i tak tam kantuja;p z tego co wiem to czyszenie kamienia i leczenia kanalowe od 3 do 3 powinno byc darmowe- ale z kanalowym wolalabym troche doplacic.. lepsze materialy itp a za odbudowe juzmusisz sama zaplacic.. http://www.tel-med.pl/pl/article/4/leczenie-w-ramach-nfz/60/stomatolog-w-ramach-nfz---bezplatne-leczenie-zebow wiekszosc jest tu opisane;p

Gość asddsas
ja pierniczę. jak można mieć taki syf w gębie? Ciekawe czy bakterie zębowe 'odwiedzają' już Twoje dziecko...

ja chodze do gabinetu ktory ma umowe z NFZ i doplacam za uslugi nie objete kontraktem usuwanie kamienia raz na rok jest na fundusz leczenie kanalowe chyba tez ale limitowana ilosc zebow, poszukaj sobie napewno jest w necie lista swiadczen refundowanych

Gość asddsas
autorko a jak często chodziłaś do gina? a w ogóle to zmieniasz majtki codziennie czy raz na jakis czas? a myjesz się jak często???? A dziecko to z wpadki? Bo normalna kobieta, która planuje przede wszystkim bada się, leczy ząbki itd. a tu mamy masakrę...i syf w gębie;

Gość asddas nie gorzaczkuj sie tak
widocznie nigdy w ciąży nie byłaś skoro nie wiesz tego, ze ciaża to najgorszy okres dla zębów.😴

Gość family
ten co cie zaplodnil tez ma taki syf w paszczy ???? jak on cie w ogole calowal ?? smrod z ryja na odleglosc !!!! wczesnie sie wzielas za leczenie :D to oznacza jedni jakbys nie zaszla w ciąze nadal chodowalabys ten gnój w gębie :d chyba ludzie sie odsuwaja jak z toba rozmawiaja , SZOK

Gość kskass
najgorszy najgorszy;p ale przed tez nie bylo chyab dobrze;p asddsas -> wszyscy wiemy jak jest;p

Gość kskass
ponioslo o troche;p

Gość fafkulindulina
gnoj tylko moze byc z zaniedbanych zębów, to jest smrod gówna-- jak ktos nie mial okazji nawet na odleglosc poczuc tego od takiej w/w osoby to ma szczescie .

Gość Sulo
jak mozna miec taki stan zębów !!!!!! oczywiście ważne że jestem w ciąży to jakaś wieśniara szkoda slów i mamy XXI wiek !!!!!!! obrzydliwe widzieć jak ktoś nie dba o zęby idę umyć po raz kolejny chyba 10 raz dzisiaj myć non stop !!!!!!!!!! mają być białe i lśniace !!!!!!!!!

Gość bulba26
Do asddsas ciąża oczywiście nieplanowanma, bo do gina nie chodze wogóle. Myję się raz w tyg., żeby zaoszczędzić na prywatne leczenie u stomatologa, bo zębów też nie myję:) Zadowolony?

Gość mam wrazenie że teksty z tym
gnojem wypisuje jedna i ta sama osoba. komus przydalaby sie z kolei wizyta u psychatry lub psychologa skoro tak emocjonalnie do tego podchodzi.:P:P:P:P:P

Gość fafkulindulina
wiesz jak zaoszczedzisz??? po prostu odpusc sobie leczenie 2lata nie bylas , to daj juz spokoj -same wypadna . pozniej kupisz sobie w zabawkowym taka szczeke plastykowa wampira dla dzieci , bedziesz zakladala tylko aby cos przegryzc.

Gość ale jsteście
po co obrażacie kogoś, w ciąży generalnie zmienia się ph w buzi, dziąsła się opuszczają (hormony) i zęby są podatniejsze na próchnicę. Jest to trudny okres dla zębów i dlatego się szybko psują. Można super dbać o zęby ale i tak często dużo dziur się robi:((

Ja przed ciaza chodzilam do zwyklego, panstwowego dentysty, wszystko mialam robione za free, niestety jak zaszlam w ciaze plomby wypadaly jedna po drugiej, zeby psuly sie strasznie. Poszlam do prywatnego, fakt faktem kosztuje to nie male pieniadze, ale do tej pory wszystko sie trzyma.

Gość 10 raz myć zęby non stop
???????? to nerwica natręctw sie nazywa i to sie leczy. :classic_cool:

Gość fafkulindulina
DZIURY MOGA SIE ROBIC TYLKO OD braku higieny w jamie ustnej

Gość no wlasnie w ciaży bardzo
trzeba uwazac na zęby bo wtedy najbardziej są podatne na psucie się. :o

Gość fafkulindulina
ja mam prywatna plombe i trzyma sie juz 11 lat nic zlego sie nie dzieje. ale to mi robil fahowiec 1 klasy kobieta z 20letnia praktyka.

Gość Sulo
oszczędzać na stanie zębów !!!!!!! koszmar MYĆ KŁY ZAWSZE I WSZEDZIE O KAŻDEJ PORZE 24 RAZY DZIENNIE KUPOWAĆ WSZYSTKIE PASTY SZCZOTKI I UŻYWAĆ ODWIEDZAĆ STOMATOLOGA A TAKIM O NIE MYJĄ ZĘBÓW MÓWIĆ OTWARCIE !!!!!! MASZ SYF W USTACH NIE ZWRACAJĄC UWAGI KIM TEN CZŁOWIEK JEST NAWET JAK MA MGR CZY WYŻSZY NIE WAŻNE DLA MNIE JEST BURAKIEM !!!!!!! MYĆ ZĘBY BEZ PRZERWY W KAZDEJ WOLNEJ CHWILI !!!!!!!

Gość do fafku coś tam
jak bedziesz w ciaży to wtedy pogadamy.:D

sa wykonane z lepszego materialu, to na pewno. A te najzwyklejsze... w dodatku zalozone byle jak... mysle, ze warto zainwestowac pieniadze raz i miec swiety spokoj.. no chyba, ze komus sprawia przyjemnosc wieczne wiertanie :)

Gość bulba26
Wstępny plan leczenia to: 2 zęby kanałowo, po 3 kanały (koszt 1 kanału to 180 zł), być może trzeci ząb też będzie kanałowo, ale nie wiem. Strasznie kruszą mi się plomby w ciąży i te zęby kanałowe to po tych wykruszonych plombach. Do tego jeden ząb z tych leczonych kanałowo ma mieć odbudowaną koronę, bo mi pękł (ok 200-300 zł). No i jeszcze mam kilka plomb do wstawienia (100-300 zł). Idę też na usuwanie kanienia+ fluoryzacja (200 zł). Mieszkam w Warszawie. Sama nie wiem czy to drogo, czy tak się poprostu uzbierało. Nigdy nie płaciłam tyle, choć też chodziłam prywatnie, ale z 1-2 zębami. Dlatego teraz zastanawiam się, czy nie iść państwowo, bo taki koszt w ciąży, gdzie chodzę do innych specjalistów także prywatnie, to dosyć dużo.

Gość so sulo
"MYĆ KŁY ZAWSZE I WSZEDZIE O KAŻDEJ PORZE 24 RAZY DZIENNIE KUPOWAĆ WSZYSTKIE PASTY SZCZOTKI I UŻYWAĆ" to sie nerwica natręctw nazywa jak juz to wyzej napisałam.:p

Gość fafkulindulina
pasty sa juz po 2 zl niemieckie i szczotki po 0,50gr. tylko brudasy moga sobie pozwolic na dziury i smrod z paszczy . ja juz bylam w ciazy i ząbki mam zdrowe zawsze dbalam i dbam o higiene.

Gość dziewczęta cieżarówki pamiętaj
o tym, że należy zwiększyć spożywać w ciąży zwiększoną ilość wapnia (mleczko i jego przetwory). Ja jestem szczęściarą, bo akurat lubię takie smakołyki więc zęby mi nie poleciały, ale ten problem dotknął wiele moich ciężarówkowych znajomych. Odnośnie dentysty - ja proponuję Ci gabinet, który ma podpisaną umowę z nfz. Leczenie bez problemów, takie samo jak prywatnie. W zębach przednich masz zapewnioną nieodpłatną, białą, światłoutwardzalną plombę (czyli dobrej jakości), natomiast jeśli w tylnich też chcesz mieć taką to musisz po prostu dopłacić (na ogół pomiędzy 30 - 40 zł) więc i tak uważam, że jest to korzystne. Tylko pomyśl, że lecząc prywatnie 5 zębów zapłacisz z 600 zł, a tu w najgorszym przypadku 200zł. Rachunek jest prosty. Uwierz mi - warto. Sama jestem właścicielką białych, równych zębów, plomby mam tylko światłoutwardzalne, nigdy żadna mi się nie ukruszyła, ani nie wypadła. Wszystko z zębami ok. A prywatnie byłam raz w życiu. Stomatolog skroił mnie na 150zł więc więcej nie poszłam. Nie jestem frajerką.

Gość fafku zadbaj też i o swoją
kulturę osobista bo z tym u ciebie kiepsko.😴

bulba - ja na twoim miejscu nie leczyla sie panstwowo ze wzgledu na dlugie terminy jestes w ciazy i to wazne zeby wszystko bylo zorbione szybciutko a leczenie kanalowe to powazna i czasem dlugotrwala sprawa pozatym odbudowa zeba to kosmetyka, a oni kosmetyki nie refunduja