Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystkapelnapara

Czy jest tu polonistka? POMOC, MATURA!!!KROTKIE PYTANIE

Polecane posty

Jeśli jest tu jakaś polonistka.. bardzo proszę o odpowiedz.. otóż mój temat to "Analiza kulturowa i językowa przysłów o określonej tematyce".Czy mógłyby mi ktoś zyczliwy napisac,jak powinnam się do tego zabrac,co przygotowac,jakie definicje..'? Baardzo proszę. dodam,że na pewno pzapytam moją polonistkę..ale chcialabym zdobyc jak najwiecej wskazówek.

Gość polonistkaistka
a o jakiejs konkretnej tematyce kultura ludowa specyficzny swiatopogląd np "myslenie magiczne" specyficzny jezyk, potoczny, emocjonalny

dowolna tematyka, mogę sama wybrac

Gość polonistkaistka
no to spoko http://pl.wikiquote.org/wiki/Przys%C5%82owia_polskie przykładowe i mozna sie pokusic o analize tych zwiazanych ze zjawiskami przyrody wynikaja z wnikliwej obserwacji natury, natura jak wiadomo miala kluczowy wpływ na zycie wiejskie, cykl zycia na wsi podlegal glownie zmianom por roku, cyklicznosci, czas nie byl liniowy biegł jakby po okregu (nie jakby a wlasciwie ;)) dalej kulturowo były to jakby prawa stosowane w zyicu, autorytety potwierdzone doswiadczeniem przodkow itd jezykowo wpływ miala wlasnie ta kultura, jezyk prosty, mało "słownikowy" czasem rubaszny itp

ooj, dziękuję 🌼..masz rację,że te ze zjawiskami przyrody będą najlepsze do zanalizowania.

Gość polonistkaistka
powodzenia

nie dziękuję:)