Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość konjestbogiemgalopnalogiem

Jazda konna skręcanie

Polecane posty

mam pytanie;)Celem cofnięcia zewn. łydki jest pilnowanie zadu przed wypadaniem, czy coś jeszcze??A podczas zakrętu to się przesuwa zewn. łydkę do tyłu, żeby koń się zgiął czy pozostał prosty podczas skrętu? W czasie skręcania tułw konia też się z zgina czy pozostaje prosty ze zgięciem jedynie szyi i głowy do wewnątrz??

pain au chocolat: z czego się śmiejesz!!!!!!!! nie nie mam wodzy, ale pytam się z ciekawości, a nie mam aktualnie możliwości nauki jazdy....

Gość kajko i kokosz
Zewnetrznej lydki nie przesuwasz do tylu, jesli juz to raczej do przodu, a kon nie musi obracac szyi, jak jest ladnie zebrany to glowe ma caly czas w dol (szyje ladnie przy tym wygieta).

Gość kajko i kokosz
No i jeszcze zalezy pod jakim katem chcesz skrecic, jak pod duzym, zeby np. zawrocic to wiadomo, ze wszystko sie bardziej zgina, szyja tez.

Yyy pierwszy raz słyszę, żeby zewnętrzną łydkę do przodu dawać wszędzie mówią, że do tyłu. I już w sumie wiem, że nawet na zakrętach koń powinien pozostać prosty(prosty kiedy jego tylne i przednie nogi są w jednej linii,zad i łopatki nie wypadają na zewnątrz/wewnątrz) jedynie szyja się zgina, koń idzie w danym kierunku i ma wzrok skierowany w tym kierunku.....-dla tych którzy tak ja wcześniej tego nie wiedzieli:P

Zapomniałam napisać, że oczywiście oprócz szyi i głowy qń wygina się w żebrach i kłodzie, głębiej podstawia wewnętrzną zadnią nogę i oś kręgosłupa konia odpowiada linii, po której koń się porusza. W rezultacie zadnie nogi poruszają się po śladach jakie pozostawiły przednie. ;);) Takie małe sprostowanie:P

Gość tuorka
zalezy o jakiej jezdzie konnej mowa. Jesli jest to styl angielski przy skrecaniu wlewo przyciskasz lewa lydke, jesli jest to west lewa noga jest prosta i ciezar ciala przenosimy na lewa strone a prawa lydka do konia. A wpraw to na odwrot

Gość kajakajakaja
mnie uczyl instruktor ze kiedy skrecamy np: w lewo, prawa noga musi isc do tylu a lewa do przodu i lekko uciskamy konia,i odwrotnie odnosnie skretu w prawo

Gość gość
widzę, że orientujecie się w temacie jazdy konnej. Znacie może jakiegoś dobrego instruktora? Szkołę nauki jazdy? Najlepiej z okolic Trójmiasta.

Gość sylwiaLat
Dobre ceny i solidnych instruktorów jeździectwa mają w Stajni Zamkowej - www.stajniazamkowa.pl . Moje dzieci tutaj chodzą i mają tyle frajdy, że mogę polecić każdemu rodzicowi coś takiego.