Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martola28

Proszę o pomoc. Czy należy mi się przerwa na śniadnie w pracy?

Polecane posty

Gość martola28

Pracuję od godziny 10 do 16 codziennie, szef zlikwidował nam 15-minutową przerwę na drugie śniadanie. Czy jest to zgodne z prawem? W kodeksie pracy jest napisane, że przerwa należy się jeśli czas pracy to więcej niż 6h na dobę... i teraz nie wiem czy 6h równo wystarczy do przerwy czy musi być np 6h i 1 min żeby się należało? Jeśli wiecie to proszę drogie koleżanki o odp. Pozdrawiam.

Gość twoj szef
a ty co tu robisz? juz mi sie bierz do roboty

Gość martola28
dzięki za odp... ale właśnie nie wiem czy to nie musi być więcej niż 6h bo patrz co znalazłam na portalu egospodarka.pl: "Każdy zatrudniony, którego dobowy wymiar czasu pracy przekracza 6 godzin, ma prawo do co najmniej 15-minutowej przerwy, wliczanej do czasu pracy." Wyraźnie napisane, że czas pracy musi wynosić ponad 6h, a ja mam dokładnie 6h. Więc nie wiem, czy tam ktoś źle napisał, czy tak jest faktycznie?

Gość to zalezy czy masz prace
na umowe o prace czy na umowe zlecenie. Jezeli na zlecenie, to nie dotyczy Cie KP. Masz prawo do 5 minut przerwy po każdej przepracowanej godzinie, jeżeli praca wymaga siedzenia przy komputerze. Dodatkowo w trakcie pracy przysluguje ci przerwa śniadaniowa "Pracodawca zobowiązany jest do udzielenia każdemu pracownikowi, którego dobowy wymiar czasu pracy wynosi co najmniej 6 godzin, piętnastominutowej przerwy wliczonej do czasu pracy (tzw. przerwa śniadaniowa). Przepisy nie określają precyzyjnie zasad udzielania tej przerwy, ustalenie terminu przerwy należy do pracodawcy, w wielu przypadkach — przy nieco większej swobodzie pracowników, wykonywaniu bardziej zindywidualizowanej pracy — o porze wykorzystywania przerwy decyduje sam pracownik."

Gość martola28
mam umowę o pracę i właśnie, KP mówi, że przerwa przysługuje jeśli robisz co najmniej 6h i mój szef interpretuje to jako PONAD 6h... czy słusznie?

martola28 dzięki za odp... ale właśnie nie wiem czy to nie musi być więcej niż 6h bo patrz co znalazłam na portalu egospodarka.pl: \"Każdy zatrudniony, którego dobowy wymiar czasu pracy przekracza 6 godzin, ma prawo do co najmniej 15-minutowej przerwy, wliczanej do czasu pracy.\" NIe. Wciągu 6 godzin w środku czasu należy ci się przerwa. 6 h to normalny wymiar czasu pracy np. w handlu. Twój szef oszukuje was.

Gość martola28
dziękuję i pozdrawiam, będę dochodziła swoich praw

martola28 mam umowę o pracę i właśnie, KP mówi, że przerwa przysługuje jeśli robisz co najmniej 6h i mój szef interpretuje to jako PONAD 6h... czy słusznie? Przyślij szefowi inspektora Pracy, to mu wytłumaczy.