Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dsfs

podoba wam się imię Kasandra?

Polecane posty

Gość Ehhahhaha
Oj nie. Kojarzy mi sie z jakas zmija albo z jaszczurka

Gość Czego się spodziewałaś
To była czarownica / przepowiadaczka przyszłości. Leprze to niż Jessica a coś zlego jest imieniu Małgorzata , Beata , Magda ?

Gość gdgdg
Kasa-ndra :O jakoź niezbyt :O juz ladniej Sandra ale też be:P

Gość dfd
nie wiedzialam,ze jest takie imie :P brzydkie,nie pasuje na imie

Gość dorcia33
ODpada..

to chyba imię tej wróżki, czy jakoś tak co same nieszczęścia przepowiadała. No tak unieszczęśliwić dziecko, to chyba trzeba być bez serca. Jeśli nawet nie tej przepowiadaczki nieszczęść to i tak imię jakieś takie niewymowne.

KASANDRA (gr.Κασσάνδρη Kassandre;) - w mitologii greckiej córka króla Troi Priama i jego żony Hekabe. Jej bliźniaczym bratem był Helenos. Zakochany w niej Apollo dał jej dar widzenia przyszłości, jednak Kasandra nie odwzajemniła jego miłości. Rozgoryczony rzucił na nią klątwę, sprawiając, że nikt nie wierzył w jej przepowiednie. Dramatycznych ostrzeżeń Kasandry nie słuchali jej rodacy, nie udało się jej zapobiec upadkowi Troi. Po zdobyciu miasta przez Achajów, została wywieziona do Myken jako branka króla Agamemnona. Urodziła mu synów-bliźniaków - Teledamosa i Pelopsa. Także Agamemnon nie wierzył jej przepowiedniom. Kasandra zginęła razem z nim i dwoma synami, zamordowana przez żonę Agamemnona Klitajmestrę i jej kochanka Egista. Jej imię stało się synonimem złowróżbnej prorokini, wieszczącej nieszczęście. A imię?W dzisiejszych czasach jakoś nie bardzo........

Gość ktooos
nie , okropnee :D

coś dobrze kombinowałem z ta Kasandrą. W sumie z dwoja to bym wybrał Kasie, choć pierwsze trzy litery takie same.

Gość zmijka powijka
koszszszszmarne tylko patologia wymyśla jakieś wydziwniałe imiona a ludzie na poziomie stosują : Kasia, Ola, Antosia,Piotr,Jakub, Antoni a jak słysze Oliwier, Alan, Dżesika, Nikola,Kasandra to mi sie rzygać chce

jak słyszę Kasanda to widzę z filmu o Grekach , babe z rowianym włosem kruczoczarnym, coś zawodzącą i nikt nie chce jej słychąć, a potem koń trojański, oryginalne imię, no trochę przedobrzone z tą oryginalnością.

Gość bo to zenada
ZMIJKA POWIJKA MASZ RACJĘ MI TEZ SIE ROBI NIEDOBRZE OD TYCH NIE POLSKICH IMION I MASZ RACJĘ IM BARDZIEJ ZAKOMPLEKSIONY RODZIC TYM "ORYGINALNIEJSZE" IMIE WYBIERA DLA DZIECKA TYLE ZE MOIM ZDANIEM TO DZIAŁA DOKŁADNIE W DRUGA STRONE

Gość ależ Kasandra
to piękne imię :) Info dla reszty - kwestia gustu, mnie się na przykład nie podobają Julki, Amelki, Kasie, Gosie, Weronisie, Hanie, Izunie i inne typówki.

Gość olaju
gwoli wyjaśnienia: Kasandra to nie jest wytwór nowomowy, wręcz przeciwnie. różnego typu Dżesiczki, Andżeliczki, Oliwki, Nikolki i imiona wzorowane na zachodnich serialach (w tym Kewinkowie, Rodżerkowie, Oskarkowie) nijak się mają do Kasandry, która obecna jest od czasów niepamiętnych. moim zdaniem imię nie jest zbyt wydumane, ma piękny rodowód. rzecz gustu.

Gość gashfojasd
b. mi sie podoba!

Gość Jeszcze sie zastanow
Kasandra to legendarna wrózbitka ktorej przeklenstwem bylo to ze nikt w jej wrozby nie wierzyl dlatego byla bezsilna wobec zaglady Troji chociaz doskonale wiedziala ze grecy zdobeda miasto podstepem Nie wydaje mi sie ze mozna je postawic w jednym szeregu co Żaklin bo nie jest to spolszczona forma obcojezycznego imienia. Raczej kojarzy mi sie to z innymi legendarnymi imionami jak np: Morgana, Andromacha, Cleopatra itp. Mi sie w sumie podoba ale nie wiem czy dziecku nie bedzie cieszko noszac tego typu imie. bezpieczniej jest zostac przy takim ktore funkcjomuje w rodzimym jezyku przeciez mozna wybrac jakies w miare rzadkie jak Róza, Anielka (a nie Andzelika bo to zalosne) . Znalam kiedys nawet Slaworade ale praslowianskie jednak tez bym zostawila w spokoju dla dobra dziecka

Gość haczyk na karpia
Jako imię dla kogos tam to owszem, podoba mi się, brzmi dostojnie, ale dziecka bym tak nie nazwała, bo dla własnego dziecka wydaje mi sie to imię zbyt wyniosłe i przez to mało sympatyczne. W ogóle najbardziej skłaniam sie do imion, które mają 2 sylaby - więcej sylab to problem - jak to wołać

Gość haczyk na karpia
A tak w ogóle to ja nie mam uprzedzeń do zadnych "grup" imion - ani do staropolskich piastów i rzepich, franków i bronków, i kaziów, ani do dżesik i brajanów, ani do kleopatr i kasandr - po prostu kazdy niech wybiera to, co mu siepodoba. O ile nie nazwie dziecka "wiaderko" albo "czapka" czy "jajecznica" - to przeciez jest wszystko ok. Imie jak imię

Gość haczyk na karpia
jakbym miała córke, to bym jej dała jedno z imion masza, luna, liwia, jagna, wanda, gaja, lara, lea i totalnie mam w dupie, czy komus sie to podoba, czy nie

ciezko oczywiscie Ja bym tam chciala nosic imie Kasandra zawsze mozna sie podawac za Kasie gdyby sie dzieci na podworku wysmiewaly ; ) Ale teraz jest tyle tych Nikolin, że raczej nikt nie bedzie jakos strasznie przezywal a w pozniejszym zyciu imie, ktore skupia uwage moze byc przydatne bo dzieki niemu osoba je noszaca zapada w pamiec (a nie jest typowym imieniem dzieci z rodzin patologicznych tudziez nowobogackich), jak ktos napisal jest dostojne (a nie smieszne jak np:Dzordz ) ale moim zdaniem to plus. Dziecko jak nie bedzie moglo wymowic kasandra to sobie jakis " pseudonim" i tak nada mp kaja , pynia, munia, moi itp. I tak tez mozna je nazywac we wczesnym dziecinstwie

Haczyk na karpia mi tez sie podobaja tego typu imiona rodem ze starych slowianskich podan (no moze poza Dziwa albo Swietopelkiem) I chcialabym tak dziecko nazwac. W koncu nawet jakby sie komus nie podobalo imie mojego dziecka to przeciez nie bedzie go" karal" za "glupote" rodzicow (czyt. mnie), przynajmniej nikt myslacy i na poziomie.