Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 kira777

wysoka krotkowzrocznosc-pomocy!!

Polecane posty

Go艣膰 szalona_viola@2.pl
gonia19812001 - je偶eli masz jakie艣 w膮tpliwo艣ci to najlepiej p贸jd藕 do lekarza, osobi艣cie polcam wizyte w klinice na grzybowskie w wawie (chcia偶 w sumie nie wiem sk膮d jestes? :/ ) ale je偶eli z wawy to chyba najlepsza poradnia okulistyczna

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 otri
na stronce kliniki Laser mo偶na wiele informacji si臋 dowiedzie膰 jakie s膮 metody leczenia i jaki maj膮 przebieg, a tak po za tym polecam konsultacje np z prof Szaflikiem, 艣wietny lekarz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kretik89
No co艣 ty g艂od贸wka na kr贸tkowzroczno艣膰??? Chcesz si臋 wyko艅czy膰??? Sk膮d w og贸le taki pomys艂 szata艅ski??? Niby jak mog艂oby to pom贸c. Jeszcze rozumiem jak ludzie jedz膮 jakie艣 witaminy no bo to jaki艣 dobroczynny wp艂yw na oczy ma (np. witaminka A), ale g艂od贸wka??? Zacznij je艣膰 zdrowo i nie przyznawaj si臋 do takich praktyk. Id藕 do okulisty i sprawd藕 sobie oczka i jedz, jedz....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szuszka
G艂od贸wka na kr贸tkowzroczno艣膰! Pierwsze s艂ysz臋. Co prawda mo偶na kupi膰 jakie艣 suplementy na popraw臋 wzroku ,ale osobi艣cie nie wierz臋 w ich skuteczno艣膰. zawsze te偶 istnieje mo偶liwo艣膰 usuni臋cia wady wzroku laserowo, wada musi si臋 tylko zatrzyma膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anulla 75r
Hej mam -8,5 na jedno, drugie co艣 ko艂o -6 35 lat jedno dziecko przez cesark臋 , teraz staramy si臋 o drugie mam takie pytanie do os贸b kt贸re maj膮 w obu oczach oko艂o -8 Jak wy widzicie , nawet z pomoc膮 soczewek. bo ja jak teraz siedz臋 przed kompem i zamykam to zdrowsze oko to nie rozczytam co pisz臋. a lekarze mi m贸wi膮 偶e innej recepty mi nie wypisz膮 bo nie ma mo偶liwo艣ci nic z tym okiem si臋 nie zrobi, bo to prawie niedowidzenie. pom贸偶cie, mo偶e kto艣 poleci mi jakiego艣 lekarza w wawie, bo tu jestem, kt贸ry mi pomo偶e. skoro WY widzicie co jest na monitorze;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sirokkona
najlepiej p贸j艣膰 do dobrego lekarza, przcie偶 mo偶na co艣 innego wymy艣le膰 zamiasta "standardowych" soczewek, jest teraz wiele metod leczenie oczu - soczewki fakijne, intaksy czy w ko艅cu korekcja laserowa, w wawie chyba na grzybowskiej to robi膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 paola4
Je艣li to niedowidzenie to chyba si臋 tego nie da skorygowa膰, ale reszt臋 wady tak. Ale pisz臋 chyba bo nie wiem na 100% lekarzem nie jestem. Wiesz, nawet najlepsza rada z forum nie zast膮pi konsultacji ze specjalist膮. Wtedy wezm膮 pod uwag臋 fakt, 偶e chcesz mie膰 dzieci, zbadaj膮 stan oczu (g艂贸wnie siatk贸wk臋) i wszystko b臋dziesz wiedzia艂a:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gdybym miala wade -8 czy cos
kolo tego bylabym niezmiernie szczesliwa. Mam o wiele wyzsza krotkowzrocznosc. Jest to wada wrodzona, ktorej nie usunie sie laserem (mam za wysoka wade). Jedynie na co moge liczyc to wstawienie soczewek (na chwile obecna wyleciala mi fachowa nazwa z glowy), jednak nie stac mnie na to. Gdy mieszkalam w Pl takie operacje nie byly jeszcze refundowane (teraz sa, gdyz moj ojciec mial kilka miesiecy temu taka operacje i na chwile obecna ma wade -1), a teraz mieszkam za granica i koszt 3tys euro na jedno oko jest narazie dla mnie nieosiagalny. W Pl jest o wiele taniej, jednak nie moge na dluzszy czas wyjechac. Zreszta kiedys lekarze twierdzili, ze nie podejma sie operacji na tak duzej wadzie wzroku. Nosze soczewki, w sumie nikt nie orientuje sie ze slabo widze. Jednak dla mnie to codzienna walka, jazda komunikacja miejska jest dla mnie katorga - nawet soczewki nie koryguja na tyle mojej wady bym z odpowiednij odleglosci widziala nr nadjezdzajacego autobusu, tramwaju. W sklepach z drobnymi cenami tez nie bardzo sobie radze. No ale trzeba z tym zyc i liczyc na to ze moze kiedys w koncu uda mi sie uzbierac na operacje, ktora moze nie zlikwiduje calkiem mojej wady ale pozwoli mi na lepsze zycie. Dzieci nie mam, ale tez obawialabym sie ciazy gdyz odwarstwia mi sie siatkowka. Napewno rodzilabym przez cc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chodzi ci pewnie o
soczewki fakijne :) wklada sie je do oka podczas zabiegu. ja mam wade ok. - 11D, ale nie znosze jak ktos sie licytuje wadami ;/ Kazda wada jest uposledzeniem i kalectwem!

Udost臋pnij ten post

chodzi ci pewnie o - dokladnie :) ja tez sie nie lubie licytowac wada, dlatego tez w sumie nie podaje jaka mam. Najbardziej mnie wkurzaja komentarze osob: masz taka wade? to ty w ogole jeszcze widzisz? Albo: spisz w okularach/soczewkach? Kiedys nawet okulista wydziwial tak nademna, dlatego podziekowalam mu i nigdy wiecej do niego nie poszlam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chodzi ci pewnie o
Troche jest problemow przy takiej wadzie :( Gdybym nie miala okularow, nie widzialabym praktycznie nic :P No chyba, ze z odleglosci 30 cm ... s艂abo widze nawet w okularach, ale wyzszych szkiel nie chca mi dac ;/ Samochodem w nocy nie jezdze bo sie boje ... do tego nie moge wykonywac sportow silowych, co odbija sie na mojej malej nadwadze. Soczewek fakijnych nie chce, bo boje sie zacmy, ktora czesto jest nastepstwem "noszenia" tego cuda.

Udost臋pnij ten post

chodzi ci pewnie o - moj ojciec mial jeszcze wyzsza wade niz ja, to wlasnie po nim odziedziczylam wade wzroku. Do tego mial jeszcze zacme. Skierowali go na zabieg sciagniecia zacmy, a dodatkowo zaproponowali wszczepienie soczewek fakijnych. On jest teraz bardzo zadowolony, odmienilo mu to zycie. Niestety mi tak czy siak grozi zacma, wiec w sumie zdecydowalabym sie na te soczewki tak czy siak. tylko niestety sa poza moim zasiegiem. Moze kiedys sie uda :) Co do sportow to od dziecka mialam zabronione, nie moge dzwigac, wykonywac naglych sklonow, bo siatkowka moze sie odkleic. Ale zyje i ciesze sie, ze widze. Moze i slabo, ale jednak widze :) I to jest najwazniejssze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 po zabiegu
Witam, Ja mia艂am na jedno i drugie oko -7. 5 lat temu podda艂am si臋 zabiegowi usuwania wady laserem w klinice w Katowicach. W chwili obecnej nie mam 偶adnej wady, okular贸w nie nosz臋, jedynie oczy s膮 bardzo wra偶liwe, na wiatr, na s艂o艅ce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 herbatka z cytryn膮
ja mam kr贸tkowzroczno艣膰 -8 i -9 i nie stanowi to dla mnie w艂a艣ciwie 偶adnego problemu. wad臋 mam od lat ustabilizowan膮, urodzi艂am dwoje dzieci, w tym jedno sn, drugie przez cc, ale nie ze wzgl臋d贸w okulistycznych. ani ci膮偶e ani por贸d nie mia艂y 偶adnego wp艂ywu na wad臋 wzroku. kiedy艣 nosi艂am soczewki, teraz niestety moje oczy ju偶 ich nie toleruj膮, wi臋c pozosta艂y mi okulary.swego czasu my艣la艂am o laserowej korekcji wzroku, ale troch臋 si臋 boj臋, w ko艅cu to operacja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 staszek78
nie ma czego si臋 ba膰, korygowanie wad wzroku za pomoc膮 lasera jest zupe艂nie bezpieczne, ja te偶 oczywi艣cie mia艂em jakie艣 obawy przed podj臋ciem decyzji, ale po wizycie u lekarza w klinice w Wawie na grzybowskiej moje w膮tpliwo艣ci zosta艂y rozwiane i teraz jestem szcz臋艣liwy z tej decyzji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opra_wiam
ba膰 si臋 mo偶na tylko wtedy jak wybierzesz marnego lekarza kt贸ry dodatkowo ma s艂aby sprz臋t innym przypadku te zabiegi sa bardzo bezpieczne

Udost臋pnij ten post

nono, sam zabieg jest bardzo bezpieczny, czyta艂am gdzies na ten temat i z tego co pamietam to przy ponad 16mln zabieg贸w komplikacje by艂y w nielicznym promilu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kretik89
A podobno g艂贸d wyostrza zmys艂y .Je偶eli s膮 problemy przez jakie艣 z艂ogi w oku to mo偶e co艣 pom贸c .Tylko szkoda 偶e tak intensywnie si臋 trzeba stara膰 . No z pewno艣ci膮 wyostrza zmys艂y:) Ju偶 wtedy to wszystko b臋dzie mi pachnie膰 jedzeniem i wsz臋dzie b臋d臋 je widzie膰:) hehe... Ale te z艂ogi to z nadmiaru cholesterolu chyba nie? wi臋c mo偶e lepiej dietka na oczy ni偶 g艂od贸wka:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kanedaella
pono膰 osoby ma艂ojedz膮ce 偶yj膮 d艂u偶ej, ale na wzrok to jednak g艂od贸wka najlepiej nie wp艂ywa, je偶eli jest problem z oczami to lepiej i艣膰 do okulisty ni偶 si臋 g艂odzi膰 i liczy膰 na cud :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 luccy_od
co to za pomys艂 z t膮 g艂od贸wka, pierwszy raz s艂ysz臋, do lekarza i to najlepiej dobrego si臋 przej艣膰 a nie kombinowa膰 samemu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kreolk_kaa
dobry lekarz, ja np. mog臋 wskaza膰 na swojego okulist臋 prof. Szaflik, przyjmuje w wawie w klinice laser na grzybowskiej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 piruet
w tej klinice przyjmuje r贸wnie偶 doktor Izdebska, kt贸r膮 r贸wnie偶 mog臋 poleci膰, bo mi bardzo pomog艂a

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arangedo
moja ma艂偶onka chodzi do dr Archackiej i jest bardzo zadowolona :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kole偶anka20
ja mog臋 ca艂膮 t膮 klinik臋 Laser poleci膰:), poniewa偶 maj膮 艣wietny sprz臋t, mi艂膮 i do艣wiadczon膮 kadr臋, no i jak wida膰 znakomite rekomendacje od swoich pacjent贸w;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lilijanka26
Gonia wiesz, 偶e s膮 zabiegi laserowe na wzmacnianie siatk贸wki laserem. To nawet bezpieczny zabieg dla kobiet w ci膮偶y. Podrzucam Ci link do artyku艂u o tym http://abcjaskra.pl/uwaga-na-siatkowke-oka-w-srednim-wieku Poza tym je艣li istnieje ryzyko odwarstwienia siatk贸wki to na pewno nie b臋dziesz rodzi膰 si艂ami natury tylko cesarka. Tak偶e i na to jest spos贸b:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szlawik
Hej niestety wzyscy nie maie a偶 takiej wysokiej wady wzroku. Jestem osoba kt贸a na oby dwoje oczu ma -15,5 dioptri a mam dopieor 27 lat!!!Mo偶e jest kto艣 kto ma mo偶e podobn膮 wad臋 lub wieksz膮 bo chia艂bym sie skontaktowa膰 z ta osob膮!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mamatrojga
hej, a znacie jakiego艣 dobrego okulist臋 we Wroc艂awiu? Ja mam -10D na oba oczy, jestem po trzech cesarkach i ostatnio coraz gorzej widz臋, w dodatku przeszkadzaj膮 mi "lataj膮ce" m臋ty w ciele szklistym

Udost臋pnij ten post