Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patiii__

Pierwsze badania ciążowekrew itp.

Polecane posty

Gość patiii__

czy takie badania są płatne? Bo dostałam na kartce spis badan które mam wykonac i z zapomniałam zapytac czy to jest platne i jesli tak to mniej wiecej ile wiec jezeli ktos z was wie to poszę o pomoc. z gory dzieki

wydaje mi sie, ze jezeli skierowanie jest od panstwowej gin, to bezplatne. ja mialam od prywatnej, to zaplacilam za pierwsze badania...240 zl :-O

A mówił Ci lekarz gdzie iść? Są laboratoria na NFZ i płatne - ja dostałam wykaz gdzie mogę iść na badania bezpłatne.

Gość patiii__
no mówił o jakies dwóch laboratoriach ale nie wiem czy sa płatne. chyba sama bede musiala do niego zadzwonic. ja u tego lekarza byłam prywatnie wiec moze badania zlecił tez prywatne :/

Gość qwertyui
darmowe są skierowania od lekarzy mających kontrakt z NFZ. Jeśli jak piszesz dostałaś spis na kartce to domyślam się ze chodzisz prywatnie a wówczas niestety wszystkie badania są płatne. Ceny są rózne, trzeba pytać w labolatorium.

na pewno są płatne, ja zapłaciłam ponad 400 zł. Poza tym refundowanych jest tylko kilka najtanszych badan.

Gość qwertyui
Skoro tak to płatne będą. Przy bezpłatnych musiałby ci dać skierowanie -zwykła kartka nic nie znaczy

A dostałaś od niego skierowanie? Prywatni lekarze też kierują na bezpłatne badania do laboratorium. Lepiej zadzwoń do lekarza (lub do laboratorium) i się zapytaj.

Gość patiii__
400zł o boze strasznie drogo to moze pojde do rodzinnego z NFZ'tu i powiem ze dostałam spis na te badania i moze mi da na nie skierowanie chociaz na kilka :/

Gość patiii__
jednak zaraz do niego zadzwonie i zapytam po co mam sie zadreczac czy platne czy nie.. tak bede wiedziec dzieki za rozmowe pozdrawiam

Gość qwertyui
nie licz na rodzinnego bo oni raczej nie chcą przepisywać prywatnych skierowań na badania. A co do kosztów to nie powiedziane że 400zł. Zależy co masz zbadać -skontaktuj się z labolatorium jakie są ceny.

ja właśnie tak zrobiłam, że poszłam najpierw do rodzinnego i dała mi ogolne moczu, morfologię, glukozę i tsh zapisałam się też do ginekologa panstwowego (czekałam 2.5 mies.), zeby mi dala jakies badania- to dala wr i hbs, a lista badan jest wiele dluzsza.

Ja za swoje badania płaciłam około 35zł bo było w nim również WR a za każde kolejne około 20zł. Nie wiem co ci lekarze za badania Wam dziewczyny przepisują ale dla mnie to mocno śmierdząca sprawa i myślę że mają jakieś umowy laboratorium, przez co zlecają kompletnie nie potrzebne analizy:o

Gość qwertyui
przecież prywatny lekarz nie może wystawiać skierowań na bezpłatne badania. Bezpłatnie to tylko od lekarza z NFZ. wiem bo sama chodziłam prywatnie i mimo skierowań za wszystko musiałam zapłacić.

ja badałam w najtańszym laboratorium w Trójmieście- dzwoniłam i pytałam jakie są ceny. Być może gdzieś indziej ceny są niższe.

Ale można iść prywatnie do lekarza, który również przyjmuje na NFZ. I jeśli ma się ubezpieczenie, to nie ma problemu, żeby lekarz przepisał badania na NFZ. Zresztą nie zawsze są potrzebne wszystkie badania - ja miałam dotychczas tylko mocz, krew, glukozę i WR.

Ja rozumiem że jak dziewczyna ma jakieś przykre przejścia, stracone ciąże itp. to dodatkowe badania są potrzebne ale nie dajmy się zwariować bo jeśli jest wszystko oki to chyba nie ma powodu tyle pieniędzy wykładać co miesiąc czy dwa, wolałabym zainwestować je w wyprawkę dla dziecka

no właśnie- lekarz na NFZ nie przepisze Ci innych ważnych badań takich jak toksoplazmoza (60 zł), cytomegalia (80 zł) itd.

Ja jak robilam badania krwi to zaplacilam tylko 22 zł ,bo dostałam skierowanie od lekarza prywatnego. Pozniej poszłam do lekarza panstwowego zeby prowadzil mi ciaze to dostalam skierowanie na badanie grupy krwi ,ktore było bezpłatne ,tak wiec wydaje mi sie ,ze jezeli kobieta chodzi do panstwowego ginekologa ,to powinna wszystkie badania miec bezplatne. Badanie grupy krwi kobiecie w ciazy nalezy sie bezpłatnie.

Pppatka ja Cię rozumiem że w Twoim mieście badania mogą mieć cenę inną niż w moim, ale bez przesady zapłacić 35zł a 400zł to chyba różnica którą nie da się wyjaśnić różnymi cenami. Dla tego myślę że zlecaą Wam lekarze zupełnie niepotrzebne badania bez których z powodzeniem można ciążę donosić bez komplikacji. Ja miałam ogólnie czyli krew,mocz i WR chyba nic więcej nie potrzeba;)

No tak, ale tak naprawdę to po cholerę niektóre badania - na toksoplazmozę naprzykład? I tak nie można tego leczyć, a przechodzi to ok 50% społeczeństwa. Wg mnie wyrzucone pieniądze w błoto.

Gość smarkula bzdure piszesz
badanie sprawdza, czy masz przeciwciala, czy nie (wtedy musisz uwazac). wyjdzie tez, czy aktualnie chorujesz, i wtedy podaje sie antybiotyki matce.

toksoplazmoza to jedno z najwazniejszych badan- w razie wykrycia da się uniknąć zakażenia płodu poprzez zażywanie odpowiednich leków.

No nie wiem Smarkula ,ja np nie dostalam skierowania na to badanie i nie powiem ,martwie sie o to..

Gość londyn2009
He wszystkim, No i jetem w kropce cizazowej :) staramy sie z meze od kilku miesiecy i narazie nic :( okres powinnammdotac 06/02 czyli za 7 dni...test oczywiscie zrobilam i nic a objawy takie same jak przed okresem......czy jest jeszcze szansa na bardzo upragniona ciaze ?

Jakie ma znaczenie to że zaraziłabyś się toksoplazmozą przed ciążą? [żadne bo masz już na nią przeciwciała][z cytomegalią z tego co wiem to jest tak że dziecko może się zarazić dopiero przy porodzie więc teoretycznie musiałabyś to badanie robić co miesiąc bo nie masz pewności że nie zarazisz się nią np w 7 miesiącu. To badani ma sens po 30tyg ciązy

Gość oczywiscieeee
ze badanie na toksoplazmoze nalezy zrobic!!! i kolezanka ktora pisze ze niepotrzebnie, bo nie mozna leczyc jest w bledzie!!! tokso czasami nawet trzeba w ciazy leczyc!! zwlaszcza jak infekcja jest swieza!! Autorko czy moglabys wypisac jakie badania zlecil Ci lekarz?? czesc moze na poczatku ciazy byc na prawde zbednych np Hbs. A prywatny lekarz to skierownia na badania niestety nie daje...

Jezuu ,zaczynam sie martwic. Jestem w 14 tc i nie dostalam zadnego skierowania na toksoplazmozę :((

Gość londyn2009
hej no i co kobitki moze ,ktoras z was odpowie

Gość londyn2009
6 dni przed@ to chuba za wczesnie co