Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała sładka Ellie

Dziewczyna prosi panów o pomoc

Polecane posty

Gość mała sładka Ellie

Chłopacy, powiedzcie mi taką rzecz. Mam osiedlowy internet, mieszkam w bloku. Czy jest możliwe, że nowo wprowadzeni sąsiedzi korzystają z mojej sieci itp. przez router czy iinym sposobem, oczywiście bez mojej zgody? Pytam, ponieważ mam ostatnio wiele prób włamań do komputera, prędkośc często zmniejsza się o połowe, sąsiedzi nie mają łącza, a wyglądają na łepków, którzy tkwią w necie. Jak to wykryć, sprawdzić?

Gość jeśli masz bezprzewodowy
internet bez zabezpieczeń to tak

Gość mała sładka Ellie
tak, mam bez zabezpieczen. tzn. ten ktos może tez przeglądac moje pliki i widzieć, jakie strony przeglądam?

Gość mała sładka Ellie
A jeśli mam przewodowy, to tez jest to możliwe? bo właściwie nie wiem, jaki mam. Tyle wiem, że osiedlowy bez limitu.

jeśli masz bezprzewodowy net i bez zabezpieczeń sieci i kompa to mogą jeśli trochę pokombinują przejąc kontrolę nad twoim komputerem

jak t nie wiesz jaki masz? masz router? czy żeby mieć internet musisz mieć podłączony kabel do komputera czy nie?

Trzeba włączyć szyfrowanie WiFi, np. kluczem WEP 128 bits, ustawić zakres adresów IP przydzielanych przez router oraz ograniczyć dostęp do netu tylko dla określonych adresów MAC kart sieciowych. Prawda, że proste? :)

Gość mała sładka Ellie
lewiatan, czyli mam załozyć zaporę i to wystarczy? I czy oni moga to robić tylko wtedy, gdy mam właćzony komputer? wiem, że moje pytania sa naiwne, ale do niedawna mieszlkałam z chłpakiem i to on się wszystim zajmował :)

Gość napirek
pewniejsze szyfrowanie jest wpa psk

Gość mała sładka Ellie
Tak, mam kabel do komputera z takiego gniazdka! sprawdziłam przed chwilą!

Gość mała sładka Ellie
czy ktos z was mieszka może w Wieluniu i mógłby pomóc mi to zrobić??? pliss.Bo nie wiem, czy poradzę, w końcu niewiele wiem o adesach siecioewych.

a masz kogoś znajomego kto sie na tym zna?

Gość mała sładka Ellie
chocby po to, by pisac na kafe :) A czy sąsiedzi mogli zauważyć, co pisałam i jaki miałam nick? bo to nic przyjemnego.

Gość mała sładka Ellie
Nie mam nikogo znajomego, przyjechałam tutaj i wynajęłam mieszkanie z chłopakiem, chłopak się wyprowadził, hm, może wróci, na razie nie wrócił :o

teraz wszystko mozna:P swoją drogą dziwne że zakładając internet nie pomyślałaś o zabezpieczeniach

Gość mała sładka Ellie
zabezpieczenia przedtem były, hm, zleciłąm w serwisie załozenie xp, widocznie oni nie wprowadzili zabezpieczeń, naciągnęłi mnie na kasę :o A co to za zabezpieczenia? Program antywirusowy i zapora, czy coś jeszcze? zaraz będę próbowała założyc...

Gość napirek
jak masz bezprzewodowy to zaporka i antywirusik nic nie da trzeba wprowadzić szyfrowanie bo inaczej fajni :P ludzie będą wszystko wiedzieć co i jak :o

Gość mała sładka Ellie
No ale jak mam przewodowy, czyli taki z kablem z gniazdka, to wystarczy?? Help, hel, boję się teraz pisac na erot. Nic nie wiem, nie rozumiem. A czy moge gdzireś na nich zameldowac, np tam skąd biorę internet? I co będzie, jak moje podejrzenai sie nie potwierdza? choc raczej jestem pewna

Gość napirek
z tego co mi wiadomo jak masz kablowy to raczej nie ma możliwości "podglądania " chyba że jakoś się podłączyli czy coś .🌻 Być może można zgłosić do firmy z prośbą o sprawdzenie tego dziwnego przypadku czy ktoś się jakoś podłączył . Na niektórych polaków nie ma siły :o

Gość mała sładka Ellie
Teraz tak sie zastnowiłam, bo mój komputer stoi na biurku przy oknie. Pod oknem jest kaloryfer. Czy sasiedzi mogą włamywac sie na mój internet poprzez kaloryfer? Bo czasem słychac takie dziwne dzwieki dochodzące z niego. Do tej pory myslalam, że to woda w środku ale teraz nie jestem tego taka pewna

Gość napirek ma rację
jak ktos ci sie włamuje do kompa przez net to mozesz to zgłosić. Np. na policję

Gość mała sładka Ellie
odpowie mi ktos?

Gość napirek
tak jak napisałem pomysły polaków są ,że ho ho a może nawet i lepsze :o W kaloryferze czy gdzieś na ?? . Jak byli u Ciebie w domu to możesz mieć niestety w nim wszystko , ale to taki mały żarcik jakby co :D

Gość mała sładka Ellie
No ja mam taka teorie, że kaloryfer działa jak jakas antena która sciaga sygnał ode mnie i rurami leci do sasiadów. Czsem z kaloryfera dochodza takie dźwięki jak się stroi telewizor. Jak mówilam myslalam ze to woda ale logicznie myśląc woda nie może wydawac takich dżwięków

Gość napirek
brzmi groźnie :o

Gość mała sładka Ellie
ke??

Gość mała słodka Ellie
To z kaloryfetrem to podszyw... az tak głupia nie jestem... niektórzy żartuja , a ja pytałam poważnie, bo gnębi mnie to.