Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama nastolatki

antykoncepcja nastolatki-

Polecane posty

Gość mama nastolatki

Moja nastoletnia cóka myśli o współzyciu z chłopcem..jako matka i jej przyjaciółka zaproponowałam jej ze pojde z nia do gina..Dziwnie sie teraz czuje, sama nie wiem czy dobrze postapie jak ja tam zaprowadze.Moje dziecko w tym roku skończy 16 lat..Myśli od pewnego czasu o sexie na poważnie.Wiem ze musze jej jakos doradzic , pomoc aby nie zbładziła..ale żle sie z tym czuje..Moze tabletki anty to zły pomysł?..sama nie wiem?..Dziwne myśli kołacza sie mi po głowie

Gość mama nastolatki
Dziękuje za odpowiedz:-(

Gość fghij
Hormony tylko dziewczynie, ktorej gospodarka hormonalna jest juz unormowana-czyli co najmniej 22 latce oraz co najmniej takiej,ktora ma okres od 7 lat.

Gość mama nastolatki
Doradzcie mi cos prosze konkretnego..To młoda dziewczynka a wiem ze moze to zrobic równiez bez zabespieczenia..Musze jej cos doradzic a sam nie wiem..Ja zaczełam współzyc po 19 roku zycia:-(..Przewrotne zycie echh

Gość ja mam 18 lat
ja mam 18 lat i od roku biorę tabletki anty, wątroba żyje, bo ją badam co 6 miesięcy, jak mam się według was inaczej zabezpieczać? Gumkami, które mogą pęknąć, czy też może naturalne metody polecacie?

Gość MiśkAAaa
Hej. Ja też zaczęłam wspólżyć od 16 roku życia, z tym że przez 3 pierwsze miesiace używaliśmy gumki, teraz przeszłam na tabletki i nie przejmuję się zupełnie niczym. Albo jak pójdziecie do gina to zapytajcie o skuteczne i przede wszystkim dobre metody antykoncepcji. Naprawde warto.

Gość fghij
Ja w ogole jestem w szoku,ze tak Ci sie zwierza:) Czasem lepiej jest pewne sprawy przemilczec na linii rodzic-dziecko, zwlaszcza w wieku 16 lat (toz to dziecko!);) Poza tym problem antykoncepcji jest teraz rozpowszechniony w pismach,szkole,itd., wiec mysle, ze sama by sobie poradzila w koncu. A gdybym miala radzic to gumka plus pianka. Wszelkie plastry to przeciez tez hormony wiec odpadaja.

Gość mama nastolatki
Naturalne metody odpadaja..ma nieregularne cykle..zreszta to jeszcze dziecko..Szybko dojrzała..zreszta przykro mi to pisac bo jestem załamana, ale doradzic jej cos musze:-(

Gość mama nastolatki
Ja jestem przede wszystkim jej matka ale i przyjacelem..rozmawiamy o wszystkim i ciesze sie ze chce o tym ze mna mówic ..ale w głebi duszy cierpie:-(

Gość fghij
Do "ja mam 18 lat"- gumka bardzo rzadko peka. Dobrej firmy,nie tam z jakiejs Biedronki;) Owszem, jest szansa ze peknie,jesli bedziesz np zbyt sucha w trakcie.

Gość mama nastolatki
Misiaa a mozesz mi zdradzic ile teraz masz lat i czy miałas i masz j akies skutki uboczne stosujac tabletki?

Gość fghij
Skoro nieregularne cykle to tym bardziej dowod, ze na hormony jeszcze nie pora-musza sie unormowac. Gumki jedynie. No i dodatkowo pianka plemnikobojcza moze byc.

Gość mama nastolatki
Fgh moja córka jest rozsadna dziewczynka ale ..hmm trudno mi o tym pisac twierdzi ze dorosła juz do sexu..To co ucza w szkole to tylko podstawowe wiadomosci..Jutro dam jej poczytac ten temat na cafe..moze cos sobie przemysli..ale i tak moj dylemat zostanie..bo przeciez zabronic jej tego nie moge( i tak zrobi co bedzie uwazała za stosowne):-(Sama ja uczyłam..to Twoje zycie, rob tak jak uwazasz , ale zawsze z głowa..wiec mam teraz co chciałam buuu

Gość nastolatkaaa
sama jestem nastolatką. mam 16 lat i w tym roku straciłam dziewictwo. powinnaś się cieszyć dobrym kontaktem z córka. moja mama nic o tym nie wie. zabezpieczyliśmy się gumką i plastrem (dostałam od siostry, która swoją drogą jest pełnoletnia) chciałabym mieć tak dobry kontakt z matką. gdyby się dowiedziała, chyba by mnie zabiła. proponuje iść do ginekologa i zapytać o najbardziej odpowiednią metodę anty dla córki. dla każdego inna metoda jest najodpowiedniejsza. on dobierze to specjalnie

Gość dwa pozytywne testy
nie martw się kochana najważniejsze, że Ci ufa i to się chwali {kwiatek] dla Ciebie

Gość dwa pozytywne testy
🌼

Gość mama nastolatki
Tak własnie mamy zrobic ale wczesniej chce sie jak najweicej dowiedziec o metodach zabespieczen dla nastolatek..Lekarze zazwyczaj nie dokładnie wytlłumacza a potem problemy zdrowotne albo z ciąża..Sama mam wkładke z hormonem i na poczatku miałam rozne dziwne objawy..dziekuje za miłe słowa 16 latko:-)

Gość linijkaaa.
ja miałam 16 lat również. Nie byłam u gina, ale mama mi przyniosła tabletki yasminelle, są dla młodych dziewczyn, mają mniej hormonów. Biorę je pół roku ponad, żadnych skutków ubocznych, są super.

Gość mama nastolatki
Dziękueje dziewczynki..żle mi na duszy , chyba sie porycze ale zawsze jakos lżej jak ktos to rozumie:-)

Gość fghij
No tak, zabronic, nie zabronisz. Tylko troche tego za duzo na glowe matki. Pewnie bardziej cala sprawe przezyjesz niz corka. Zycze Ci jak najlepszego zalatwienia sprawy i dlatego przylaczam sie do dziewczyn. Nasze rady - radami,ale madry ginekolog sam doradzi najlepiej.

Gość mama nastolatki
Dziekuje raz jeszcze..a jezeli jakas młoda osobka, ktora juz współzyje raczy sie podzielic swoimi radami i spostrzezeniami bede bardzo wdzieczna:-)

Gość jak gdyby
może jestem staroświecka, ale dla mnie dziewczyna współżyjąca w tym wieku to szok przecież to jest smarkula, która powinna wziać się za książki a nie za seks po prostu świat na głowie staje:( a Tobie, autorko współczuję, bo jesteś między młotem a kowadłem...

Gość fghij
linijka- ja tez biore yasminelle od roku,a jestem przed 30-stka. Pierwszy raz slysze,ze sa dla mlodych dziewczyn. Ginekolog powiedzial mi,ze sa nowoczesne dzieki uzyskaniu tych samych efektow,co dawne tabletki,bez koniecznosci faszerowania kobiety sporymi dawkami hormonow. Kobiety do 22 roku zycia nie powinny brac hormonow, tak samo,jak te palące. Poza tym "bede zadowolona,bo ta nowa formula nie zatrzymuje wody w orgnizmie, dzieki tego nie utyje."

Gość mama nastolatki
Szybko dojrzewaja teraz dzieci..Uczennica jest sumienna i obowiazkowa ale jak to bywa zaczeła sie interesowac chłopcami..Wole trzymac reke na pulsie niz pozniej ponosci razem z nia skutki, tym bardziej ze tylko na mnie moze liczyc( Ojciec chyba by ja zabił a mnie pocwiartkował) Wymyslilam sobie ze tu wrzuce swoje rozterki i emocje i dziekuje za opinie i rady:-)

Gość dorotka084
biore tabketki od 17 roku zycia i nic mi nie jest:P zaczełam je brac nie po to zeby sie zabepzpieczac ale mialam rpoblemy hormonalne i musialam wyztsko uregulować. watroba zyje:) zadnych skutkow ubocznych nie miałam i az do teraz jest dobrze i bezpiecznie:)

Droga mamo nie martw się. Ja straciłam dziewictwo w wieku 15 lat. na początku zabezpieczałam się prezerwatywą-następnie tabletkami anty. dokładnie microgynon 21. Nie mam żadnych skutkow ubocznych. Współżyję z jednym chłopakiem. Moim zdaniem tekst \'do książek\' nie ma sensu, ponieważ uprawiać seks może nawet wzorowa uczennica, bez skutków ubocznych na nauce czy zachowaniu - to kwestia podejścia do sprawy i dojrzałości. Trzymam kciuki abyście obydwie dokonały słusznych wyborów. I gratuluję relacji z córką. Ja o takich z własną mamą mogę jedynie pomarzyć ;)

Gość mama nastolatki
Dziekuje za miłe słowa i szczerosc przy wypowiedziach..pozdrawiam Wszystkie dziewczyny:-)