Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zainfekcjonowana

syrop z cebuli

Polecane posty

Gość zainfekcjonowana

czy podawalyscie swoim dzieciom syrop z cebuli? jakie rezultaty?

Gość swerrr
bardzo dobre, mój syn był ciągle tym leczony

Ja równiez lecze tym syropkiem dzieci (nawet w tej chwili) :) Nie ma lepszego syropku :))))

Gość polt
jak długo go można przechowywać ? i jaką dawkę stosujecie?

a jakl go robicie? znalazlam chyba 5 rónych przepisów ja zrobiłam tak- 250 gram obranej posiekanej cebuli zmiksowałam, do tego 250 gram cukru i 250 miodu i litr wody i gotowałam około 45 min az powsatał syrop. jest paskudnie słodki ale córce smakuje.

Gość swerrr
mnie zalecił znajomy lekarz, to było dawno temu, bo syn ma 23 lata, i wtedy nie można było tak kupic syropu więc kroiłam cebulę, zasypywałam cukrem, ząbek-dwa czosnku pokrojonego kładłam w zakręconym słoiczku na kaloryfer, zapach nieprzyjemny,później już kupowałam gotowy syrop. Ten znajomy lekarz stosował metodę, że antybiotyki tylko w skrajnych przypadkach,

Gość swerrr
robiłam codziennie bo niem można go długo przechowywac.

aja słyszalam ze 3 dni moze stac w lodówce po 3 dniach nowy trzeba zrobic.

Ja robiłam codziennie.Bałam się ze sfermentuje czy co :) Siekałam drobno cebulę,zasypywałam odrobiną cukru,przykrywałam.Potem tylko wymieszałam i gotowe.

Mamani podczas gotowania zabijasz wszystkie lecznicze zwiazki. Ja go robie od lat: srednia cebula pokrojona w kosteczke. Do sloika wsypuje warstwami. Warstwa cebuli, warstwa cukru. Zostawiam na noc w cieplym miejscu. Rano zlewam powstaly syrop i do lodowki. Podaje lyzke stolowa cztery razy dziennie, az do wyczerpania. Starszym dzieciom robilam tez inny syrop. Sok cytrynowy (cytryna wymyta w goracej wodzie) z miodem. Ilosci wg smaku. U mnie to mniej wiecej pol na pol. Razem wymieszac i tez kilka razy dziennie po lyzce stolowej. Do syropu z cebuli mozna tez dodac jak jedna z was napisala czosnku, ale to dla tych, kto toleruje. Mojej starszej corce od czosnku brzuszek bolal.

Gość tresska
Wlasnie dzisiaj sobie zrobilam syrop i mam pytanie. Ja zasypalam drobno pokrojona cebule cukrem. Czy jezeli zamiast cukru uzylabym miodu, to rowniez cebula puscilaby sok?

Gość swerrr
tak jak napisalam dodawałam jeszcze ząbek - dwa pokrojonego czosnku do tej cebuli,

Gość swerrr
a kładłam sloiczek na kaloryferze ponieważ w ciepłym miejscu cebula szybciej puszczała sok (cebula też drobno posiekana, jak najdrobniej)

Gość gość
:)

Gość gość
A do czego potrzebny jest cukier w tym syropie ?

Gość gość
Cukier po to żeby cebula puściła sok, no i do smaku, który i z cukrem jest dość kontrowersyjny.