Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HALINKA0096489

Materac do łózek

Polecane posty

Gość HALINKA0096489

Jakie macie materace do łóżek w sypialniach po chce sobie zrobic sypilnie i nie wiem czy pojedyńczy czy podwójny i na sprężynach czy co mile widziane zdjęcia

Materac kieszeniowy 7 stref twardości z kokosem średnio twardy; jak masz kasy dużo to kup z warrstwą lateksową, pokryty owczą wełną

Gość HALINKA0096489
dzienki

Gość Morfeusz1971
Dzień dobry z wyborem materaca nie jest tak w cale łatwo ! Chcąc wybrać materac, musimy zastanowić się nad paroma rzeczami. Po prostu trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań na czym nam zależy najbardziej czy na cenie czy na jakości. Choć nie zawsze wysoka cena da nam komfortowy zdrowy sen. Najlepsze materace według mojej oceny to materace Lateksowe potem sprężynowe ( kieszonkowe lub popularnie zwane kieszeniowe lub woreczkowe ). Następnie musimy ustalić jaki rozmiar materaca nas interesuje, jeśli ma to być materac dwóch osób, to musimy rozważyć czy wybrać 2 materace pojedyncze czy jednak jeden podwójny. Materac podwójny daje nam komfort że nie mamy łączenia na środku łóżka i związanych z tym jakiś utrudnień ale zastosowanie 2 materacy np. lateksowych lub termoelastycznych daje nam możliwość zastosowania stelaży z regulowanym zagłówkiem i zanóżkiem przy możliwości indywidualnego dopasowania ułożenia materaca według potrzeb z każdej z osób w odróżnieniu do dużego materaca. Najważniejsze jest to żeby przed dokonaniem zakupu najlepiej wypróbować materac jeszcze w sklepie co każdy profesjonalista z tej branży zaleci, oczywiście biorąc pod uwagę nasze doświadczenie możemy doradzi jakiś materac po przeprowadzeniu wywiadu z klientem. Zbyt twardy materac nie podpiera punktowo naszego ciała co powoduje, że naczynia krwionośne są uciskane a mięśnie skurczone i napięte. Osoba śpiąca na takim materacu obudzi się zdrętwiała i będzie miała kłopoty z krążeniem. Gdy śpimy na materacu zbyt miękkim zapadamy się a nasz kręgosłup będzie się wyginał co z kolei spowoduje bóle pleców i kręgosłupa. Dlatego ważnym jest dobranie materaca o odpowiedniej dla nas sprężystości. Do najtwardszych należą materace z wkładem płyty kokosowej. Polecałbym szczególnie materace lateksowe, kieszonkowe poniżej przedstawię kilka materacy produkowanych przez renomowaną w Europie i wielokrotnie nagradzaną fabrykę MK Foam Koło ponieważ jestem ich przedstawicielem i nie chcę wypowiadać się o produktach innej fabryki której produktów nie znam. Wybór materaca stosunek cenny do jakości z produktów MK Foam Koło czyli wybieramy top pięć pośród materacy koło, które chyba najłatwiej znaleźć wyszukiwarce google pod hasłem materace koło. Najtańsze materace to materace bonelowe ale niestety cena to nie wszystko, najtańsze materace nie są najlepsze. Materace bonelowe są produkowane jak na te czasy w przestarzałej technologii, i z tego powodu nie są najlepsze ponieważ jest w nich zastosowana formatka sprężynowa typu bonel która tworzy jedna całość i dlatego sprężyny nie mogą się tak dobrze dopasowywać do kształtu ciała jak w materacach kieszonkowych również trwałość tych materacy pozostawia wiele do życzenia. Ten typ sprężyn wspaniale sprawdza się w na przykład : sofach, narożnikach, kanapach, fotelach ogólnie mówiąc w meblach tapicerowanych popularnie zwanych wypoczynki. Dlatego nie będę polecał raczej materace które są produkowane przy wykorzystaniu sprężyn bonelowych. Następna kategoria to materace kieszonkowe popularnie określane jako materace kieszeniowe lub materace woreczkowe, są to materace wykonane z sprężyn umieszczonych każdej w osobnej kieszonce. W ten sposób uzyskujemy to że każda sprężyna pracuje indywidualne i dlatego materace kieszeniowe bardzo dobrze dopasowują się do kształtu ciała nie tak jak materace bonelowe. Po prostu materace kieszonkowe ( sprężyny ) pracują punktowo co jest bardzo dużą ich zaletą. Niektóre materace kieszonkowe posiadają strefy twardości np. takie materace MK Foam Koło jak materace Venus Multi Pocket, Estrella Lux , Czar Nocy, Mystazja, Jamajka, Fajardo, oraz Samos są tak zwanymi materacami siedmiopolowymi co oznacza że niniejsze materace posiadają sprężyny o rożnych twardościach w różnych częściach materaca. Dzięki zastosowaniu sprężyn siedmiopolowych materace kieszonkowe lepiej dopasowują się do kształtu ciała jego poszczególnych części ponieważ materace mają inną twardość np. pod biodrem a inna pod nogą co powoduje dodatkowy komfort spania. Materace kieszonkowe podzieliłbym jeszcze dodatkowo na materace miękkie czyli te materace w których zastosowano warstwę lateksu na sprężynach który jest bardzo elastyczny do tej grupy zaliczają się materace : Czar Nocy, Mystazja, Venus Multi Pocket, Estrela Lux dodatkowo Mystazja ma jeszcze jeden atut posiada jeszcze dodatkowo warstwę pianki termoelastycznej która pod wpływem ciepła dopasowuje się do naszego ciała. Materace twarde to materace w których lateks zastąpiono pianką poliuretanowa która już nie jest tak elastyczna jak lateks, w tej grupie można wyróżnić jeszcze szczególnie twarde materace np. Palmea i Estrella Strong te materace posiadają warstwę kokosu a materac Estrella Strong posiada wyłącznie 3 centymetrową warstwę kokosu zamiast pianki i dlatego jest to materac szczególnie twardy. Materace bardziej miękkie w tej kategorii to :Jamajka, Fajardo, Samos, Texel, Estrella, Estrella Air. Następna kategoria materacy to =http://www.materacemkfoam.pl]materace lateksowe są to materace wykonane z mleczka kauczukowego które jest wulkanizowane w odpowiedniej temperaturze są to materace wykonane na bazie surowca naturalnego i dlatego są to materace antyalergiczne ponieważ lateks zastosowany w materacu jest środowiskiem nieprzyjaznym dla różnego rodzaju grzybów , roztoczy oraz bakterii. Materace lateksowe maja jeszcze jeden wielki atut nie odkształcają się zbiegiem czasu można powiedzieć że są wieczne. Materace lateksowe mogą być wykonane również w bardzo nowoczesnej technologii talalay gdzie mleczko kauczukowe jest mrożone do minus 30 stopni Celsjusza i w tedy wulkanizowane, ta metoda umożliwia równomierne rozłożenie ciężaru właściwego wkładu lateksowego. Zamrożone kanaliki powietrza pozostają otwarte w procesie wulkanizacji, umożliwiając oddychanie i optymalną cyrkulacje powietrza w materacu. Fabryka Mk foam Koło ma w swojej ofercie dwa materace lateksowe wykonane w/w technologii a mianowicie materace : Sueno Vital i Sueno Luxus w tym ostatnim można dodatkowo zastosować zestaw masujący Patataj. Mk foam Koło ma jeszcze w swojej ofercie handlowej takie materace lateksowe jak : Ibiza, Nancy, Vincent, Antiqua, Peurto Rico, Sueno i Sueno Minor. Materace lateksowe tak samo jak materace kieszonkowe posiadają kilka stref twardośći jak na przykład : Ibiza, Antiqua czy też Nancy. Dodatkowo niektóre materace lateksowe mogą występować w różnych twardościach na przykład Ibiza H 2 i Ibiza H 3 materac H 2 jest przeznaczony dla osób o wadze do 80 kg a H 3 dla osób powyżej 80 kg. Kolejną kategorią są materace termoelastyczne które są wykonane z specjalnej pianki która pod wpływem ciepła naszego ciała dopasowuje się idealnie do niego a gdy zniknie źródło ciepła materac wraca do swojego pierwotnego kształtu, można powiedzieć że jest to materac inteligentny z pamięcią. Najbardziej znany materac termoelastyczny wytwarzany przez MK Foam Koło to Ameland H2 lub H 3 występuje jeszcze materac Bahrain który to materac posiada 4 cm warstwę pianki termoelastycznej. Kolejna kategorią są materace piankowe wykonane z pianki wysokoelastycznej do tej grupy zaliczamy materace :Aruba, Kontura, Lucja, Santorini. Według mojej subiektywnej oceny najlepsze są materace lateksowe potem materace kieszonkowe i materace termoelastyczne następnie materace piankowe i na samym końcu materace bonelowe. Oczywiście nie każdy materac np. lateksowy jest lepszy od materaca kieszonkowego czy materaca termoelastycznego to zależy od jego klasy. Według mnie najlepszym materacem z grupy materacy lateksowych jest Sueno Vital i Sueno Luxus ( talalay ) a Ibiza w tradycyjnych materacach lateksowych. Kategoria materace kieszonkowe ma kilka bardzo dobrych produktów według mnie zwycięzcą jest tu materac Mystazja choć Czar Nocy niby jest lepszy ale uważam że za drogi i nie warty swojej ceny na drugim miejscu jest Venus Multi Pocket bardzo dobry materac godna uwagi jest również Estrella Lux a z najtańszych Texel. Materace termoelastyczne to tak naprawdę tylko i wyłącznie materac Ameland, z materacy piankowych poleciłbym materac Monaco lub Aruba. Podsumowując polecałbym materace lateksowe a z nich Sueno Vital mimo że jest bardzo drogi ale warty swojej ceny albo materac Ibiza w kategorii materace kieszonkowe faworyci to materac Mystazja i Venus Multi Pocket bo są bardzo dobre i nie jaż za tak wysoką cenę a tańszy materac to Estrella Lux a najtańszy ale naprawdę godny uwagi jest materac Texel. Nie sposób też pominąć materac Ameland, ponieważ jest bardzo dobry jego walory w dużej mierze docenili Czesi i tym sposobem z top 5 zrobiło się nam top 6 ale materace koło to naprawdę wspaniałe produkty i ciężko jest wskazać tylko 5 żeby nie pominąć jakiegoś bardzo dobrego produktu. Stwierdzam jedno że nie każdy drogi materac zagwarantuje nam zdrowy spokojny sen, więc wybierajmy materace z rozwagą i koniecznie wypróbujmy materac jeszcze przed jego zakupem w sklepie żeby uniknąć późniejszego rozczarowania. Autor =http://www.salonsnu.com.pl]Salon Snu Morfeusz

Bardzo duży wybór materaców jest na materace.sklep.pl, jeśli nie możesz się zdecydować to zapytaj sprzedawcy, na pewno pomogą Ci coś dobrac. Wybór materaców jest znacznie większy, niż podział na te ze sprężyną i bez,radzę się wcześnie rozejrzeć i dobrać coś do swoich preferencji:)

Gość Elisabeth D.
Jestem zadowolona z materaca piankowego, który kupiłam w sklepie internetowym http://www.jmbnet.pl . Służy mi już od kilku miesięcy i muszę powiedzieć, że jest naprawdę nieziemski - wygodny, komfortowy, nie odkształca się.

Gość Innnaaa
Podobnie jak Elisabeth kupiłam materac na http://www.jmbnet.pl tyle, że sprężynowy. Jest naprawdę świetny, nic nie strzela, nie trzaska, powierzchnia jest twarda i równa, czyli dokładnie taka, jak lubię. :-)

Gość lenka_pp
Jeśli chodzi o mnie to teraz wybrałam taki materac http://www.perfectharmony.pl/?page_id=49 trochę dlatego ze mam problemy z kregosłupem i nie chce spac na miekkich materacach,które nie pomagaja przy takich schorzeniach.

Gość dgfdgfdgf
tez niedawno stalam przed wyborem materaca - kupilam Estrella Lux z pokrowcem silver, 7 stref twardosci, warstwa lateksu. do tego stelaż tej samej formy Twinpack w jednym kawalku ale taki z niezaleznymi dwoma zestawami listew

Gość nvjhvjdhbjdbv
Zdecydowałam się na zakup łóżka o wym. 140x200 do sypialni . Mam pytanie do osób zorientowanych odnosnie stelaża. Przy jakiej szerokości łóżka stelaż powinien byc podwójny? Czy do łóżka 140x200 wystarczy pojedynczy? Pani w sklepie doradziła mi podwójny i mam wrażenie, że chciała mi wcisnąć po prostu droższy produkt, bo nie potrafiła konkretnie powiedzieć dlaczego podwójny lepszy. Bo czy do łóżka o takiej szerokości wskazany jest faktycznie podwójny stelaż??? Materac będzie pojedynczy, kieszeniowy, twardość H3. Jaki stelaż mam wybrać?

Gość maniek60
www.materassi.pl/firm-pol-1261331354-Materace-Tempur.html Materace tempur Najlepsze materace na rynku. Wygodne, bez odkształceń i wygoda spania... Coś wspaniałego :) Polecam!

Gość kasia899
Ja posiadam taki materac: http://materace-dla-ciebie.pl/sklep-internetowy/rodzaj_materaca/materac_pocket_memory_z_kokosem_hypnos.html Może nie należy do najtańszych, ale kupując materac chcesz go pewnie mieć przez wiele lat. Dlatego, posiadając ten materac będziesz miała pewność, że nie odkształci Ci się i nie zapadnie się. Jest to bardzo dobry i wygodny materac do spania. Pozdrawiam

Gość Don.mateo
Jeśli spisz sama, to raczej pojedynczy, po co marnować miejsce w sypialni. Jeśli z kimś to tylko podwójny, nie próbuj, łączyć 2 pojedynczych, bo powstaje niefajna szpara między nimi. Co do sprężyn to zapomnij. Przeżytek, w dodatku szybko się zużywa. Zależy wszystko od twojego budżetu i twardości materaca. Jeśli chcesz dobrej porady to poszukaj w internecie odcinek wiem co jem i wiem co kupuje o materacach, tam jest ładnie wyłożone. W skrócie jeśli lubisz miękkie to termoelastyczny, jeśli twarde to wysokoelastyczny. Co do zdjęć materaca (bez pokrowca) to Wysokoelastyczny: http://www.comfortbe.pl/menu,7,esklep,produkt,id,656,name,Materac_wysokoelastyczny_Comfortbe_RELAKS_180x200,kat,74,prod,0 termoelastyczny: http://www.comfortbe.pl/menu,7,esklep,produkt,id,577,name,Materac_termoelastyczny_Comfortbe_COMFORTBE_180x200,kat,9,prod,0

Gość pani domu
w tym roku kupiłam piankowy 7 stref "Beco" na razie jestem b.zadowolona

Gość estrella,,,
lux jest niezły, ale nie polecałbym strefowego, bo w strefowym masz część spręzyn słabszych. materac dzielony to w środku materaca jest na szer 10 cm brak materaca, zwykła szczelina.

Gość Marco090
Uciekaj od sprężyn, to najgorsze co może być. Rodzaj, zależy od budżetu i miejsca gdzie kupisz, mój był skromny, więc wybierałem między http://www.comfortbe.pl/menu,7,esklep,produkt,id,650,name,Materac_wysokoelastyczny_Comfortbe_RELAKS_80x200,kat,74,prod,0 a tym http://www.comfortbe.pl/menu,7,esklep,produkt,id,597,name,Materac_kieszeniowy_7_stref_Comfortbe_Termoelastyczny_MEMORY_80x200,kat,63,prod,0 wybrałem tańszy i tobie też ten polecam, z tym że ja kupiłem materac tej firmy, ale przez sklep meblowy, więc zapłaciłem trochę więcej

Gość 123mimi
Jak materac ma być dla 2 osób i różnica wagi jest stosunkowo spora to lepiej kupić termoelastyczny - inaczej lżejsza osoba może odczuwać gdy się partner w nocy kręci. Materace te niestety są dość drogie. Najtańsze jak na razie widziałam w comfortbe (patrz wyżej)

Gość agaaata
Wszystko zależy od upodobań... ale jeśli ważna jest dla Ciebie wygoda i nie lubisz spać na twardym to podwójny (zawsze się przydaje) i termoelastyczny (bardzo dobrze dopasowuje się do ciała). Ja przebrnęłam przez wiele sklepów, rozmawiałam z wieloma osobami i w końcu zdecydowałam się na materac z pianką memory z Laureola Sante. Mam go już od jakiegoś czasu i wyboru nie żałuję, śpi mi się świetnie.

Gość gość
Jedyny na którym się wysypiam to zwykły z IKEI (nie na sprężynach)

Gość sussiq
a kupowałam materac bonellowy do domu Comfortbe i jestem bardzo zadowolona. ;)

Gość Semajka
Ja nie widzę innej opcji jak materac z pianki termoelastycznej. Sami się przekonacie jaką ulgę przynosi kręgosłupowi i szyi. Tutaj są bardzo dobre materace: http://materace-visco.pl/ Różne rodzaje, można dostosować do własnych potrzeb.

Gość gość
Sprężyny raczej nie, bo to już trochę przestarzała konstrukcja. Piank wydają się być najlepszym rozwiązaniem - kolega z salonusnu już chyba wyjaśnił wszystko dogłębnie :) Moim zdaniem ważniejsze od samej konstrukcji jest to, czy jest Ci na nim wygodnie. Myślę, że nie będzie wielką przesadą, jeśli z pół godziny poleżysz sobie na 2 czy trzech - w końcu to zakup na kilkanaście lat - oczywiście jeśli wybierzesz te droższe niestety. http://spiacakrolewnamagda.wordpress.com/

Gość Sarp
Myślę, że sami znamy swoje ciała najlepiej i to my, a nie specjaliści wiemy na czym nam wygodnie:) nie sugeruj się więc tym co powinno się według specjalistów wybrać, tylko tym co mówi Twoje ciało. Najważniejsze jest to żeby było wygodnie, mniej ważne jest jaki to będzie rodzaj materaca - spreżynowy, piankowy czy lateksowy, bo każdy z nich ma wady i zalety - nie ma materacy idealnych, ale możemy wybrać idealny dla siebie:) WAZNE _ jesli testujecie materace w sklepie zwroćcie uwagę na jakich stelażach sa położone, bo ten sam materac, który w sklepie wydaje sie wygodny w domu może sie okazać za twardy albo za miękki, bo będzie leżał na innym stelażu. Poza tym niektórzy producenci uzalezniają potem wymiany gwarancyjne od tego czy materac leżal na odpowiednim stelażu - choć o tym żaden sprzedawca materacy mi nie wspomniał!!! Po dłuuuugich poszukiwaniach wybrałam materac piankowy (Ameland H2), choć na początku wykluczyłam piankowe, bo nie oddychaja za dobrze i grzeją i nie sa sprężyste, jednak wśród sprężynowych poniżej 2000zł wszystkie były dla mnie zbyt twarde, lateksowe za sztywne - budziłam się obolała, albo niewyspana, bo kilkanascie razy w nocy zmieniałam pozycję. Teraz budze się bez bólu, a jak jest mi za gorąco po prostu sie odkrywam;) wspomnę tylko, że wszyscy sprzedający polecali mi średniotwarde materace, ale dla mnie najodpowiedniejszy okazał sie miękki:)

Gość gość
Warto przejrzeć ofertę Art Medic - świetnej jakości materaców z pianki oddychającej za zmienną twardością. Polecam, ponieważ sami na takim śpimy, a z kolei nam polecił go rodzinny rehabilitant.