Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Skrzydlata

toksyczna przyjaźń

Polecane posty

jak uwolnić się od osoby, która wysysa z nas wszystkie soki, żeruje na nas, a jednocześnie tak skutecznie potrafi owinąć wokół palca i wodzić za nos?:O już nie mam pomysłu, a jestem zbyt uczuciowa i delikatna, żeby powiedzieć jej prosto w twarz, żeby się odczepiła po kilku latach zażyłej przyjaźni...:O

Gość powloi ograniczać
kontakty i zachowywać dystans

hmmmmm....to masz za dobre serce.Nie martw sie ja tez tak mam.ale jest jeden plus jak sie mocno zdenerwuje to wygarne wsztysstko.....a inny sposob to przestac sie kontaktowac-nie odbierac tel.,nie otwierac drzwi heheh moze troche okrutne ale innej rady nie ma ;)

a jak nauczyć się ostrożności i dystansu w stosunku do innych? jestem taka beznadziejnie ufna i pełna wiary w dobre intencje ludzi, że non stop doznaję rozczarować i cierpię.:(

...no jakbym siebie widziala...wiesz co ja wczesniej tez taka bylam....no i nadal jestem ale trzeba wiedziec dla kogo mozna byc dobrym....Ty sie tego nauczysz wtedy kiedy ktos naprawde Ci zawini...ja juz tego doswiadczylam...trzeba byc stanowczym i nie dac sobie na glowe wejsc!!!

Gość ja_sem_netoperek
a na czym polega to wysysanie soków? Możesz przybliżyć twoje zastrzezenia do tej przyjaciółki?

przyjaciółka na okrągło podtrzymuje taki nastrój rywalizacji, zawsze gra, nigdy nie jest w stosunku do mnie szczera... rani mnie, krytykuje, a potem sie podlizuje, gdy np. nie ma towarzystwa na wspólne wyjście. jest zazdrosna o moje kontakty z facetami, i czesto probuje w roznych sytuacjach zwrocic na siebie uwage, zawsze przedklada dobro swoje nad innych... czasami mam wrazenie, ze celowo zle mi doradza w roznych sytuacjach zyciowych, momentami jakby probuje mnie sklocic z innymi znajomymi... jednoczesnie probuje czerpac z tej znajomosci rozne korzysci... nie potrafie tak dluzej, nie mam juz w ogole do niej zaufania... ale boje sie, ze rany sie zabliznia, znowu zaufam i znowu sie sparze:O

jak się ma miękkie serce, trzeba mieć twardy tyłek... moja była przyjaciółka nie wysysała ze mnie soków, nie manipulowała.... po dwudziestu kilku latach przyjaźni zdradziła pewien mój sekret, o którym wiedziała tylko ona i ja. nie odbierałam telefonów, nie dzwoniłam, nie składałam życzeń z żadnych okazji, wręcz wykasowałam numery telefonów, przechodziłam na drugą stronę chodnika, jak ją widziałam. żeby było jeszcze przykrzej, jestem matka chrzestną jej syna, z nim mam normalne układy. diametralne ucięcie wszelkich kontaktów to jedyny sposób

sorry Skrzydlata, ale tak się nie zachowuje przyjaciólka...

Wiem, wlasnie dlatego chce to przerwac:( ale nie rozumiem, skad sie biora tacy ludzie, ech...

tacy ludzie to 95% spoleczenstwa......niestey.....malo komu mozna ufac....wiekszosc to typ dwu sumieniowcow i wogole tam gdzie widza korzysc to lecA..mnie to strasznie wpienia jak patrze na takich ludzi alòe niestety trzeba sie do nich przyzwyczaic bo nie znikna

Gość ja_sem_netoperek
no to może zadaj sobie pytanie CZY ONA FAKTYCZNIE JEST twoją przyjaciółką? Bo na moje oko - niekoniecznie :O A wobec tego - skoro nie umiesz wysłać jej na Madagaskar ;) może tak: rani mnie, krytykuje, - na krttyke odpowiadasz stałym tekstem związanym z jej wadami - np. wolę mieć piegi niż nosić nietwarzowe okulary ( bo ona nosi) albo może i kiepsko mi z tej bluzce ale i tak ciekawiej się prezentuje niż twoja kiecka którą sobie ostatnio kupiłaś :P -a potem sie podlizuje, gdy np. nie ma towarzystwa na wspólne wyjście opcje są dwie : chcesz wyjść też się jej podlizuj, nie chcesz powiedz że już się umówiłaś z x bo tak miło wam się ostatnio czas spędza razem - zawsze przedklada dobro swoje nad innych. No to dla ciebie niezła szkoła. W stosunku do niej zawsze zadaj sobie pytanie CO jest dobre DLA CIEBIE i to realizuj -czasami mam wrazenie, ze celowo zle mi doradza w roznych sytuacjach zyciowych. O radę prosimy tylko tych co do których mamy zaufanie. Do niej nie masz, więc o radę jej nie proś. Jak ci się z radami bedzie narzucać - odpowiedz wprost: twoje rady mi ostatnio nie wychodzą na dobre bo ( i tu przykład). Wobec tego pozwól, że decyzje będę podejmować samodzielnie... Po takich vistach albo laska cię oleje, bo zobaczy że nie ma już z ciebie korzyści albo zacznie myslec i pracowac nad odbudową nadwątlonej relacji... Obie z tych mozliwości są dla ciebie korzystne :)

daj spokój, netoperek, tyle zachodu z powodu takiej lafiryndy....szkoda czasu i atłasu.....

Gość ja_sem_netoperek
Niekoniecznie Desmina... Czasami ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że ich postępowanie kogoś rani. Ich zachowanie wynika raczej z bezmyślności niż ze złej woli - a wówczas zawsze warto kimś odrobinę potrząsnąc :), bo jest szansa, że otrzeźwieje. Poza tym jak autorka pisze - ona nie umie wysłać przyjaciółki na orbitę. No to ja jej daję metody zastępcze, po których egoiści i wykorzystywacze się sami na orbitę wynoszą :D