Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pare pytan do

działalność gospodarcza

Polecane posty

Gość pare pytan do

pare pytan do osob prowadzacych swoja dzialalnosc : Sami sie rozliczacie z US i z ZUSem ?. Czy to jest do ogarniecia dla osoby,ktora wczesniej sie tym w ogole nie zajmowala i nie skonczyla podstaw ksiegowosci/kadr ? Wiem ze ZUS jest preferencyjny w pierwszych dwoch latach , ale nie o to chodzi - raczej czy uzywacie do tego Platnika ? (ze strony Zusu) ,czy wypelniacie jakies formularze ?? To samo pytanie mam do US - czy potrzebny jest jakis program do rozliczania sie ? (chodzi mi o skale podatkowa lub podatek liniowy, bo w ryczalcie chyba nie mozna odliczac kosztow uzyskania przychodu ?)

Gość sdaasdasd
Ja ZUS Płacę przez konto - banalnie proste...Jedne co trzeba zrobić to wypełnić pierwszą deklarację, a potem lecisz z konta i po krzyku. Jeżeli nie z konta, to wypełnianie druczków też nie jest skomplikowane. Zabiera jedynie czas :( jeżeli jesteś jednoosobowa to z płatnikiem daj sobie spokój. A co do podatków - a w ogóle to jaką formę opodatkowania wybrałaś?

Gość sdaasdasd
w ryczałcie nie odliczasz kosztów. Po prostu codziennie prowadzisz tzw. ewidencję sprzedaży + książka, gdzie to wpisujesz. Pod koniec miesiąca sumujesz obrót i obliczasz podatek. Jako początkująca przez pół roku nie zapłaciłam ani grosza podatku ;)a rozliczałam się dopiero teraz w styczniu.

Gość pare pytan do
czyli Zus bedzie przez konto ;) - a jesli to bedzie dwuosobowa firma, to tez tak mozna ? podatki - to bedzie skala podatkowa albo podatek liniowy . Musze miec mozliwosc odpisywania kosztow . Bo ta dzialalnosc nie bedzie polegala na sprzedazy - a przynajmniej nie w scislym znaczeniu tego slowa . Bedzie to na zasadzie wspolpracy z ina firma i dla nich bedziemy robic uslugi i jak sie uda sprzedawac towar (to znaczy oni beda sprzedawac tak naprawde, a my bedziemy miec z tego prowizje + stala jakby "pensje" za te uslugi) , wszystko na podstawie umowy oczywiscie .

Gość gość
Zapraszam do przeczytania artykułu o formach opodatkowania działalności gospodarczej http://taxexpert24.pl/pl/porady/112-formy-opodatkowania-dzialalnosci-gospodarczej-w-polsce :) Pamiętajmy,że wszyscy przedsiębiorcy prowadzący działalność w Polsce zobowiązani są do płacenia podatku od uzyskanego dochodu z prowadzonej działalności gospodarczej.