Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie rzeczy tylko w erze00

URLOP w 2009 JAK TO JEST?

Polecane posty

za zeszły rok należało mi się 5 dni urlopu. wybrałam je do końca 2008r teraz jest mi pilnie potrzebny urlop i jak to jest w tym 2009?r nalezy mi sie urlop z góry?czy muszę wziąśc bezpłatny? CZY JAK?;(

Gość teoretycznie z gory nie mozesz
ale to zalezy od pracy i od szefa. Ja moglam ;) Zapytaj ;)

urlop należny za dany rok możesz wybrać już od 1 stycznia danego roku

Ale na poczatku pracy nie. Ja mialam tak samo. Od pazdziernika praca - 5 dni. Po miesiacu dopeiro 2 dni moglam. I caly nastepny rok tez tak: ze po miesiacu 2 dni. yle, ze akurat u mnie mozna bylo. Ale kolezanka w sasiedniej firmie juz nie. Tak samo zaczela prace jak ja. I nie mogla od stycznia wziac ani jednego dnia, bo chciala we wrzesniu na 2 tygodnie pojechac :)

to tylko przy pierwszej umowie o pracę - 1,66 z zaokrągleniem do góry PO każdym przepracowanym miesiącu

No to wlasnie ja mowie o pierwszej umowie ;) i tez mowie, ze 2 dni, bo sie ten ulamek w gore zaokragla :P

Gość roerkowa
to zależy czy pracvujesz na umowie o pracę.Jeżeli tak,to możesz wziąć urlop z góry,ale tylko tyle dni ile ci się należy.Można wziąć 20 dni urlopu w roku,chyba,że się pracuje powyżej 10 lat to wtedy 26.Wszystko jest zawarter w kodeksie pracy

Gość roerkowa
ale musi to byc przynajmniej 2 umowa o prace,lub pracować trzeba ponad rok w jednym zakladzie pracy

1szą umowę o pracę miałam do 31.12 (pracowałam od 6.10.08) teraz dostałam 2gą na czas nieokreślony. czyli jak? z tymi dniami to wiem jak jest, chodzi mi o to czy to zależy od pracodawcy czy mówi o tym kodeks ze powinnam dostać z góry?

no to Ci juz na poczatku napisalam jak! Ze teoretycznie nie mozesz. Ale to zalezy od zakladu pracy i od szefa. nie mozesz po prostu zapytac u zrodla? ;)

Gość roerkowa
czyli przysluguje ci sie 2 dni urlopu za kazdy przepracowany miesiac.A po roku dostaniesz urlop z gory 20 dni

Gość roerkowa
tak mówi kodeks pracy.I pracodawca niema nic do gadania

wg obowiązujących przepisów należy Ci sie już od 1 stycznia 20 dni i możesz je wykorzystać, kiedy chcesz oczywiście, wg przepisów powinnas wykorzystać go zgodnie z planem urlopowym, który pracodawca powinien uzgodnić na początku roku, ale zakladam, że on nawet nie wie, co to takiego

Co Wy wypisujecie??? W tym roku zmieniły się przepisy i zgodnie z ustawą antykryzysową rządu Tuska w 2009 NIE MA PŁATNEGO URLOPU!. Można brać tylko bezpłatny, a liczba dni w roku jest ustalana w zależności od wielkości firmy. I tak, gdy zatrudnionych jest: 1-9 os. 5 dni urlopu w roku 10-24 os. 8 dni urlopu w roku 25- 49 os. 11 dni urlopu w roku po. 50 os. 15 dni urlopu w roku.

kodeks kodeksem... A to od pracodawcy zalezy :P Ja dostalam urlop z gory ;) I co mi zrobisz? :P

dziewczyna napisała przeciez wyraźnie, że teraz to jest jej DRUGA umowa, na czas nieokreślony, u tego pracodawcy, więc nalezy jej suę cały urlop za 2009 rok od 1 stycznia 2009

plan urlopowy tez u nas sie uzgadnia w styczniu, a potem istna sammowolka. Bierze sie kiedy chce :D Wiec tak naprawde od pracodawcy zalezy wszystko, a nie od zaposow w kodeksie :P Do kodeksu mozna sie odwolywac, jak pracodawca robi cos nie po naszej mysli :P

ale wczesniej miala probna. Ja tez mialam od pazdziernika do grudnia probna. A potem od stycznia juz na czas nieokreslony. Probna sie nie liczy ;)

tak ta pierwsza na 3 mce była próbna kurde muszę poczytać o tej ustawie tuska

poza tym jak razem z umowa dostalam do podpisania tez papier o urlopach i tam bylo czarno na bialym ;) Tyle, ze pozniej to sie nijak mialo do rzeczywistosci na szczescie ;) Bo akurat musialam urlop wziac... do sadu potrzebowalam. Wakacje to pol biedy. Wiec najlepiej bedzie jak pojdziesz i sie zapytasz ;)