Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamajulki123

skończone 6 m-cy - jaki pierwszy posiłek?

Polecane posty

Gość mamajulki123

dziewczyny drogie! moja mała ma skonczone 6 m-cy i 2 tyg. i do tej pory była przez cały czas na cycu (tylko i wyłącznie). wiem, że juz najwyższy czas na wprowadzenie jedzonka innego niz mleko. i tu nasuwa sie pytanie: co podawac jako pierwsze, w jakiej postaci i w jakiej ilości? spytałabym się pediatry, ale od 3-ch tygodni nie mogę się dostać do przychodni, ponieważ przyjmowane są tylko dzieci chore :( Czytałam troszke w internecie na ten temat, ale mam tylko mętlik i tyle.... poradźcie coś, proszę....

soczek jablkowy- łyzeczka, dwie i obserwowac. i podaj posilek rano lub w poludnie- nie na noc :) moze byc też jablko ale chyba lepiej zaczac od soczku bo ma znana dziecku konsystencje

Gość o kurcze to malutko
ja zaczęłam od 2 łyżeczek przecieru marchewka-ziemniak. następnego ndia to samo, i trzeciego też. czwartego dnia doszła pietruszka... owoce z 1 tydzien później...

Gość mamajulki123
ale jaki to ma być soczek? ,,sklepowy'' czy sama mam łyżeczką zetrzeć trochę jabłuszka i podać? przez ile dni dawać ten soczek? a co po nim?

ja dalam sklepowy dalam go w sumie raz nic nie bylo to nastepnego dnia dalam juz jablko- sloiczkowe a potem nastepnego dnia jakblko zwykle. 2sklądnikowe papki dopiero poźniej dawalam. na poczatku wszytsko pojedyncze. ale sa rozne "techniki" :)

Gość o kurcze to malutko
moja znajoma zaczęła od kaszki ryżowej na wodzie. i też było dobrze...

Nie jakichs sztywnych regul co jako pierwsze... ja zaczelam od jabluszka, ale rownie dobrze moze to byc kaszka czy puree z marchewki. Jabluszko kupilam w sloiczku, marchewke robilam sama, najpierw popatrzylam jaka konsystencje maja sloiczki:) Zaczynasz od kilku lyzeczek, bardziej chodzi o to zeby dziecko poznalo nowy smak i nauczylo sie nowego sposobu jedzenia niz najadlo:) O ile nie ma uczulenia to codziennie podajesz wiecej.. i nie zniechecaj sie jak bedzie plula;)

Ja jako pierwszy podałam soczek jabłkowy gerbera. Były to 2-3 malutkie łyżeczki.Później każdego dnia coraz więcej i więcej.Po paru dniach dałam jabłuszko ze słoika,też na pcozatek troszeczkę i z każdym dniem zwiększałam ilość.Później dałam marchewkę ze słoika.A później zupki i dania obiadowe wg danego miesiąca. Najlepiej dawać dziecku w południe wtedy masz czas na obserwacje malucha. Wybieraj na pcoztku dania jedno składnikowe bo wtedy zobaczysz po czym brzuszek boli,ma wysypkę itd.