Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rozmarzenie i żart

Spacerkiem po ogrodach Alicji w Kraninie Czarów...

Polecane posty

Gość Rozmarzenie i żart

:)

Gość Rozmarzenie i żart
To wcale nie jest żadna bajka. To mądrość życiowa przekazana w cudownej postaci. :)

Gość Lóty
Właśnie. Ale to są jedynie ważne rekwizyty. Tę baśń należy czytać głęboko między wierszami. :)

Jako dziecko czytałam, ale pamięć zawodna jest. Właśnie wrzuciłam sobie w google i rzeczywiście, jest to "bajka" z drugim dnem. Nic to, na naukę nigdy nie jest za późno ;)

Gość Lóty
:-) Powiedziałbym, że oprócz drugiego, ta opowieść ma także trzecie, a nawet fragment czwartego dna. Znasz "Lokomotywę" Juliana Tuwima? Nie wiedzieć dlaczego przywykło się uważać, że to jest wierszyk dla dzieci. A to jest przecież niezwykle wyrafinowany i ekscytujący erotyk.

Nie pozostaje mi nic innego w takim razie jak poświęcić chwilę na czytanie "Alicji w..." . Tak myślałam, że ten temat będzie cieszył się większą ilością wpisów, a tym sposobem ja dowiem się czegoś więcej o tej książce. Lokomotywa dla "dorosłych" coś mi się kiedys obiło o uszy, że właśnie to średnio dziecięcy wierszyk ;)

Gość Lóty
To temat zbyt ambitny. Takich tematów plebs nie podejmuje. Kto tutaj kiedy gada o literaturze?

Taaa, masz rację. Może tez po prostu nie ten dział. Ha, gdyby temat był typowo maturalny, zakamuflowany, np. Zdrada, kochanka, odejść czy zostać na pdst. wybranych z literatury utworów a nie życia własnego. Może coś by z tego wyszło.

Gość Luśka z W...
A ja nie czytałam tej ksiązki. polecasz?

Gość Lóty
Alicji w krainie czarów nie czytałaś? Luśka! Doprawdy! I masz odwagę publicznie się do tego przyznać? To może nie znasz także Ani z Zielonego Wzgórza, co?

Gość Lóty
Fakt, Do niej podobna, to nie jest lokal dla znajdujących przyjemność w zagłębianiu się w literaturę piękną. To może przeniesiemy temat na kanał kulinarny? Ludzie, którzy uwielbiają gotować posiadają zazwyczaj mocno rozwiniętą wyobraźnię. :)

Gość Luśka z W...
Anię znam! Było się kiedyś romantyczną nastolatką, ech! :) A kiedy trochę podrosłam, czyli skończyłam 16 lat to np. beznadziejnie się zachwyciłam Scarlett O'Harą :)

Obawiam się, ze dyskusja na temat literatury pięknej też nie jest moją mocną stroną, co nie znaczy, że nie uwielbiam czytać dobrej książki. Baa, problem na dziale kulinarnym może byc jeszcze innej natury, ja nie lubie chyba gotować :( I idąc Twoim tokiem rozumowania - nie lubi gotować - nie ma dyskusji :p

Gość Lóty
A ja sobie pochlipywałem przy lekturze Przeminęło z wiatrem. Jestem na takie razy zbyt wrażliwy, zbyt uczuciowy...

Gość Lóty
Rzeczywiście. Srodze mnie zasmuciła Twoja deklaracja odnośnie niegotowania. W takim razie, w czym jesteś biegła? Czym się możesz pochwalić?

Gość Luśka z W...
Ja przy tej lekturze beczałam pół dnia :)

Gość Luśka z W...
A co w takim razie powiesz o Łuku Triumfalnym? Bo wtedy też mnie nieźle wzięło :)

Gość Lóty
Pchi... Luśka, ja co dwie-trzy godziny musiałem regularnie zażywać po trzysta kropel waleriany na eterze, żeby się jakoś uspokoić.

Gość Lóty
Masz na myśli Łuk Triumfalny na Szanze Lize?

Gość Luśka z W...
:D Mam na myśli powieść E.M. Remarque. Jeżeli nie znasz to szczerze polecam :)

Nie odbiegając od tematu książek, fakt mojej biegłości, którymi można byłoby się pochwalić przemilczę ;) Jeśli już w temacie przeczytanych "lektur" ja jestem w miarę świeżo po "Cień wiatru" a w trakcie "Gry anioła" Zafona.

Gość Lóty
Dziękuję, ale w takim razie muszę się zaopatrzyć w stosownie pojemne flakony kropelek. :)

Gość Lóty
(A ja "Podręcznika robót ciesielskich". Przyznam się, że mój organizm nie za bardzo dobrze toleruje nadmiar abstrakcji w książkach.)

Gość Luśka z W...
Czego nie robi się dla dokarmienia emocji? nawet w kropelki warto zainwestować :)

Gość Lóty
Nie zgadzam się, że to jest kwestia gustu. Gdyby ludzkość taplała się wyłącznie w prozie kogoś takiego jak Zafon, latałabyś zapewne po świecie w baraninie i sabotach na gołe nogi.

Gość Lóty
(W wiaderko kropelek. Nadmieniałem przecież o mojej ponadstandardowej wrażliwości.)