Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lenchen

Kleines Deutsches Sprachdiplom KDS des Goete Instituts

Polecane posty

Mieszkam w Niemczech od ponad 8 lat, tu studiuje i pracuje. W najblizszym czasie planuje powrot do Polski. Ostatnio zastanawialam sie nad zrobieniem KDS (jeszcze przed powrotem do PL) - a wiadomo poza nakladami finansowymi na kurs i egzamin, kurs wymaga rowniez niestety sporych \"nakladow czasowych\". Stad moje pytanie: czy osoby posiadajace ow zertyfikat (lub podobne z innych jezykow) maja jakiekolwiek z tego korzysci podczas szukania pracy. Potencjonalny szef chcac sprawdzic znajomosc jezyka obcego i tak pewnie przeprowadzilby w nim rozmowe kwalifikacyjna... ? Czy moze lepiej miec \"papier\" potwierdzajacy umiejetnosci?

Mam ten papierek i certyfikat z Goethe- Institut, od ponad 20 lat, ale nigdy nigdzie nie byl mi potrzebny. Szukajac pracy pisalam podanie o nia, a reszta na rozmowie kwalifikacyjnej- mówie w koncu bezblednym niemieckim :-)

Gość i to bez jaj - jestem czlonkie

Gość i to bez jaj - jestem czlonkie
... m stowarzyszenia posiadaczy nielicencjonowanego dyplomu zdobywcow umiejetnosci posiadania mozliwosci poslugiwania sie jezykiem niemieckim. I to bez jaj!!! A co jeszcze bys chciala sobie zrobic? :)