Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MONIKA30206

JAK MOGE POMOC MOJEMU DZIECKU !!!!

Polecane posty

Gość MONIKA30206

Dziewczyny pomozcie moze ktoras z was spotkala sie z takim problemem u dzieciaczka swojego. Moja coreczka ma 1,5 miesiaca i jest karmiona mlekiem modyfikowanym, na pczatku bylo to mleko NAN HA ( HA dlatego ze narzucili juz w szpitalu ale nic sie z mala nie dzialo ), po tym mleku dziecko czesto sie napinalo, prezylo i bylo nie spokojne, czytalam ze przez to ze ma duza zelaza wiec zmienilam na Bebiko HA zeby stopniowo przechodzic na zwykle, poprawy jako takiiej nie bylo i przeszlam z Bebiko HA na Bebiko zwykle i wtedy bylo gorzej bo corka sie prezyla jeszcze bardziej, byla nie spokojna i przy stekaniu poplakiwala jakby miala problemy z kupka i duzo ulewala.Pojechalismy wiec do pediatry bo nie chcialam wiecej eksperymentowac.Lekarz przepisal jej Espumisna i Debridan + kazal zmienic mleko na Enfamil AR ( przeci ulewaniu ) - dostaje to mleko od wczorajszego wieczora i musze stwierdzic ze jest najgorzej !! Nie zrobila kupki od 2 dni, bo dzis rano to byl zaledwie maly bobek tylko, poza tym strasznie sie prezy, placze i do tego jak wypila herbatke ruiankowa to cala zwrocila ustami i nose, gichlo z niej strasznie. Juz mi rece opadaja bo to byl trzeci lekarz ktory nie potrafil dobrej diagnozy.Juz sama nie wiem czy za krotko pije to mleko zeby byly efekty ?? Czy podac jej czopek glicerynowy ( bo lekarz tez to zasugerowal jakby sie dlugo nie wyprozniala ) Blagam moze wiecie co jej jest ....

Gość uZytkownik dinek ma kilka
ja tez tak mialam i okazalo sie ze to przez nietolerancje bialka i od kiedy podawalam nutramigen wszystko sie zmienilo. Mala twoja ma kolki ewidentne tez problemy z wyproznianiem co znaczy ze nie trawi tego mleka dobrze. Moze podaj jej sojowe mleko i zobaczysz czy jest lepiej albo wez recepte na 1 puszke nutramigenu czy innych mlek o podobnym skladzie i zobaczysz. Dawaj jej herbatke z koprem wloskim i kup czopki viburgol czy jakos tak mozesz tez podawac plantex u mnie najlepiej sie to sprawdzilo. A co do ulewania nie mam pojecia.

To podaj jej polowe czopka glicerynowego,ja pamietam (bylo to 11lat temu)jak starszy syn mial zaparcia to kazala lekarz takiemu maluszkowi ugotowac kompocik z suszonych sliwek i wiecie,ze pomoglo.Dodam.ze byl bardzo lagodny 1 sliwka na jakies 100ml wody.

ale ona jest za mala na kompot poza tym to nie zwykle zaparcie a efekt zle dobranego mleka wiec dopoki mleka nie zmieni takie problemy beda.

Gość MONIKA30206
Ale czy nie myslicie zeby jescze poczekac, moze mleko doppiero wczoraj rozpoczete nie przyniesie jeszcze efektow ..... Nie chce znowu pochopnie zmieniac jej mleka bo to by bylo juz piate.....takie zmiany podejrzewam tez moga wywolywac jakies rewolucje w jej brzuszku.... ;((((

Gość gdybyś karmiła piersią
dziecko byłoby zdrowe i spokojne i ty szczęśliwa a tak tracisz zdrowie i pieniądze :P

Gość gdybyś karmiła piersią
z jakiego powodu Monika nie karmi piersią?

wiesz skoro wczoraj zmienilas mleko to jeszcze poczekaj. Wlasnie czytam o wlasciwosciach tego mleka i wydaje sie byc ok Ja na twoim miejscu zaopatrzylabym sie w plantex na sztuki do kupienia w kazdej aptece. Przed jedzeniem masuj malej brzuszek w okolicy pępka okreznymi ruchami i tak samo np godz po jedzeniu. I jak zauwazysz ze mala ma wzdecia to podaj plantex. Mysle ze dopiero po tyg mozna stwierdzic czy melko dziala poza tym zapewne odrazu zmienilas z tamtego na te a nie robilas tego stopniowo prawda? Czyli to tez moze byc efekt placzu wczorajszego. Koniecznie dawaj jej herbatke z koprem wloskim.

aha i ja nie kupowalam specjalnych herbatek dla dzieci tylko zwykly koper wloski w saszetkach w aptece i zaparzalam tak jak bylo na opakowaniu napisane tylko to dzialalo. Te hippy i inne wcale. W zasadzie to kazde dziecko jest inne ale ja ze swoim tyle przeszlam ze troszke sie nauczylam ze nie wszystko co reklamowane jest super. Ja mialam brzuszkowe problemy z synkiem az do 8 mc potem dopiero dostalam nutramigen i po tyg wlasnie przeszlo. Probowalam rozne mleka od bebiko po bebilony pepti nany pro cos tam itd i zawsze efekt ten sam.

Gość tak rozne sa
rozne sa powody nie karmienia piersia, a najczesciej lenstwo i \"przesadne dbanie o biust\", no i trzeba trzymac diete, alkoholu zero no i bolace sutki, wiec po co sie mordowac. to teraz masz i sie matrw jak ci sie nie chcialo takiego malenstwa karmic tylko isc na latwizne. zabierac dziecku to co najlepsze!!!:(

a juz przestancie z tym karmieniem to tak jakbym ja czepiala sie ze uzywacie margaryny a poinno sie masla itd nie asza sprawa dlaczego nie karmi piersią. Ona nie prosila o wyklad co zdrowe tylko o rade.

Gość wykład sie jej przyda
a na karmienie piersią może nie jest jeszcze za późno, skoro maluszek ma półtora miesiąca :)

a dajcie sobie luz, niech sobie kazda mama karmi jak i czym jej sie podoba. Nie wasza w tym glowa to ona ma problemy nie wy a to ze cycek ma zbawienny wplyw na swiat to wiadomo od stuleci :classic_cool:

Wyglada na nietolerancje bialka w mleku. Ja bym zostala jeszcze kilka dni na najnowszym mleku, dala czopek i przepajala herbatka lub woda, zeby kupka ruszyla. Zmiany mleka tez moga powodowac zaparcia. Jak malenstwo dorobilo sie juz zatwardzenia, to kolejna nagla zmiana mleka nie pomoze. Jesli po kilku dniach sie sprawa nie unormuje, to jednak sprobowalabym nutramigenu. Moje dziecko mialo skaze bialkowa i tez takie sensacje z brzuszkiem. Juz po pierwszej dawce nutramigenu spalo lepiej. Po 3 dniach bylo nie do poznania :)

Gość czasem nie odstawiaj
DEBRIDATU ten lek pomaga super właśnie na jelitka, bóle brzucha, wypróżnianie i wiatry. Moja córka 1,5 roku też go bierze ze względu na bóle brzucha, prężenie itp szczególnie w nocy........ Potrafiła obudzić się z takim rykiem że pół bloku stało na baczność. Teraz jest znaczna poprawa :)

czasem nie odstawiaj - ale co nie wiesz do tej pory dlaczego corka ma takie bole? I trzeba jej ciagle ten syrop podawac ?

Gość co was to obchodzi
dlaczego nie karmi piersia ? to jej wybor moze karmic jak chce i nic wam do tego . A wy Matki Polki od siedmiu bolesci karmrcie swoje dzieci nawet 5 lat !

Gość mnie to ani grzeje ani ziębi
czy karmi czy oszczędza cyce dla samca :P szkoda tylko dziecka :P

Gość droga autorko .........
wez sie wstrzymaj ze zmiana tego mleka , poczekaj jeszcze pare dni . to jest malutkie dziecko , kazda zmiana mleka moze doprowadzic do zatwardzenia . jesli zmieniasz mleko to trzeba to robic stopniowo nie z dnia na dzien. nalezy na poczatku wporwadzic jedna porcje mleka i tak przez 3 dni - jedno nowe mleko - reszta karmien tym starym mlekiem . pozniej zwiekszac ilosc karmien nowym mlekiem czyli 2 razy ( ale nie pod rzad ) nowe , reszta stare . wprowadzenie nowego mleka powinno trwac tydzien . a ty droga mamusiu jak zrobilas to z dnia na dzien to brzuszek tego nie wytrzymuje stad sa te problemy kupkowe .. inna sprawa jest to ze dziecko moze miec albo nietolerancje laktozy lub skaze białkowa . na nietolerancje laktozy ( taka miala coreczka mojej kolezanki ) jest dobry bebilon pepti . a na skaze bialkowa pozostaje nutramigen dostepny tylko w aptece

Gość deli26
u nas natomiast sa problemy tylko z wypróżnianiem, potrafi nie robić kupki 6 dni. Dostała syrop Lactulosum, a mleka nie mamy zmieniać, a daje jej Bebiko. Ten syrop jakoś średnio działa...

Gość droga autorko .........
a co do ulewania to u malych dzieci normalne - moja przestala ulewac dopiero jak skonczyla 6 mc

Gość MONIKA30206
Bardzo dziekuje za cenne rady- nie wypowiadam sie nawet na komentarze odnosnie karmienia lub raczej nie karmienia piersia, nawet nie mam potrzeby sie z tego tlumaczyc .... Co do mojej malej to dzisiaj mielismy dramatyczna noc bo dziecko plakalo non stop przez godz!! Nie pomagalo nic, masaze, noszenie, bujanie nic i w koncu zadzwonilismy po pogotowie. W szpitalu zrobili jej mala lewatywlke taka specjalna rureczka i wyszedl maly twardy bobek ktory mogl byc przyczyna tego zatwardzenia.... Usnelismy z mala dopiero ok 5 nad ranem bo tych wszystkich przygodach, dzisiaj ju jest lepiej daje jej dalej przez caly dzien mleko ENFAMIL tylko o jedna miarke mniej bo jest to bardzo geste mleko wiec moze zbyt tluste dla niej. Fakt mleko zmienilam z dnia na dzien ale tak kazal pediatra wiec mu zaufalam. Przez caly dzien jest w miare dobrze, dziecko jest troszke spokojniejsze i ladnie je, kupke zrobila z samego rana taka twarda. Zobaczymy jak bedzie wygladala noc ..... Pozdrawiam

Gość zmorrrka
a dajesz mu debridat? moj tez mial taki problem

Gość MONIKA30206
Tak daje jej Debridat dwa raz dziennie .....