Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość operacja woreczka żółciowego

Dieta po usunięciu woreczka zółciowego

Polecane posty

Gość operacja woreczka żółciowego

Jestem po laparoskopowym usunięciu woreczka żółciowego, szukam przepisów kulinarnych w celu urozmaicenia diety. Proszę piszcie co jecie po takim zabiegu.

Gość seminem
Nie znalazłam nigdzie nic na temat diety po usunieciu woreczka zółciowego ale w ostrych i przewlekłych stanach stosuje sie diete łatwostrawną niskotłuszczową z ograniczeniem blonnika pokarmowego. bialka podaje sie ok 1g/kg m.c. Jezeli chodzi o weglowodany to najlepiej zlozone. Nalezy zwiekszyc podac witaminy C. Ograniczyc nalezy produkty zawieajace kwas szczawiowy (szpinak, rabarbar, szczaw), produkty zawierajace cholesterol (zółtka, podroby, smietana, mleko pelne i tluste sery) ostra przyprawy, uzywki i blonik jak juz pisalam. Ogolna dieta po zabiegach chirurgicznych ukl pokarmowego: dieta łatwo strawna bogatobialkowa, niskotłuszczowa Po resekcji pęcherzyka żółciowego metodą tradycyjna: Po resekcji pęcherzyka żółciowego metodą laparoskopową: Dieta łatwo strawna niskotłuszczowa

Gość seminem
Przykladowy jadlospis diety latwo strawnej niskotluszczowej: sniadanie: kawa zbozowa z mlekiem (1,5%) pieczywo pszenne z maslem i poledwica drobiowa jablko pieczone II sniadanie: bulka z chudym serem twarogowym napoj pomidorowy obiad: zupa selerowa z grzankami, budyn z cieleciny, sos koperkowy, ziemniaku puree, buraczki, kompot przetarty podwieczorek: galaretka mleczna, biszkopt na bialkach kolacja: risotto z ryzu i warzyw, napoj owocowy lub herbata z cytryna

Gość Jacks28
Brzmi nieźle, tylko niech mi ktoś wytłumaczy jak się robi bydyn z cielęciny (????) od 25 lat gotuję, a nie słyszałem o czymś podobnym..., albo kompot przetarty...o co tu chodzi??? A zupa SELEROWA? Ludzie...a coś dla nie mających doktoratu ze zdrowego żywienia ani dyplomu kucharza? Potrzebuję takich przepisów a wszędzie są tylko cytaty z mądrych książek...NA POMOC!!!!

Gość ale zes wybrala
dziewczyny sorry za walniete pytanie ... ile po usunieciu woreczka kurowalyscie sie w domu ? i jak juz przyszlyscie do pracy, bylyscie w pelni sprawne czy rwalo was jeszcze w miejscu szwow ? mam miec liposukcje, a ze nie jest to zabieg, ktorym mozna sie chwalic, wymyslila ze ide na woreczek ;/