Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Ile razy w ciazy mialyscie usg i w ktorym tygodniu? Moze sa tez mamy z zagranicy, ktore napisza jak to w ich krajach jest.

ja mam usg co wizyte:).. czyli co miesiac :).. 4 razy juz bylo robione

Gość mala225
ja mama tez co miesiac, ale kolezanka rodzila w anglii i tam robi sie tylko 3 razy podczas calej ciazy (jezeli oczywiscie ciaza przbiega bez problemow)

ja mieszkam w Norwegii i jak do tej pory miałam 3 razy USG. Ale noszę bliźniaki. Normalnie to robią tu tylko 1, połówkowe.

Acha, dzieki. Tak wlasnie sie chcialam zorientowac jak to jest. Ja mieszkam w Holandii i tutaj sa 2: jedno ok. 10 tygodnia na potwierdzenie ciazy, a drugie ok. 20 na sprawdzenie czy dziecko nie ma wad rozwojowych i podczas tego wlasnie mozna dowiedziec sie o plec. Ja mialam na wlasne zyczenie w PL w 7 tygodniu i jutro mam kolejne (jestem w 14 tc) tez na wlasne zyczenie z tym, ze tu w Holandii (za ktore sama bede musiala zaplacic, bo nie jest obowiazkowe), na ktorym sprawdza prawdopodobienstwo zmian i zespolu downa. Tutaj takie badanie prenantalne jest obowiazkowe od 35 roku zycia i wtedy pokrywa to ubezpieczenie, a jesli ma sie mniej lat (ja mam 29) to trzeba placic z wlasnej kieszeni.

wyglada na to ze w anglii jest tak samo jak w holandii.pierwsze miedzy 12-14 tygodniem i drugie miedzy 20-23tygodniem.....no chyba ze jest cos nie tak to robia czesciej.u mnie dopatrzyli sie za duzej glowy wiec chodzilam na usg co dwa tygodnie.pozdrawiam.

Katarzyna - no wlasnie. Tutaj tez tak robia jesli ciaza przebiega bez komplikacji (ciaze rowniez prowadzi polozna, a nie jak w PL ginekolog i jak ciaza dobrze przebiega to sie ginekologa na oczy przez cala ciaze nie widzi), a jezeli cos jest nie tak, to oprocz tego, ze polozna przekazuje ciezarna do ginekologa to tez robia czesciej usg. I jeszcze taka ciekawostka: niby tak rozwiniety kraj, a zazwyczaj kobiety rodza w domu. Ja juz zapowiedzialam wszem i w obec, ze nawet NIE MA mowy, zebym ja rodzila w domu, co moja tesciowa uwaza za wydziwianie, ale trudo. Ona pierwsze dziecko tez rodzila w szpitalu, a pozostala 3 w domu i ja tez nie mam zamiaru rodzic mojego pierwszego dziecka w domu :)

tutaj tez ciaze prowadzi polozna i powiem szczerze ze ginekologa rowniez nie widzialam cala ciaze.......tylko w polsce raz:) a co do rodzenia w domu to wlasnie slyszalam ze tak konczy sie wiekszosc ciaz w holandii:(moja kolezanka wlasnie tam mieszkajaca dwojke dzieci tak urodzila........

A no wlasnie, ale na szczescie mozna samemu wybrac czy w domu czy w szpitalu, ale nadal ogromna wiekszosc kobiet chce rodzic w domu, czemu ja osobiscie troche sie dziwie...:)