Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

owsianka

PIT 11 na pieńskie nazwisko czy juz nowe?

Polecane posty

Sprawa wygląda tak że w zeszłym roku byłam zatrudniona w firmie, zwolniłam sie pod koniec września( do końca roku FORMALNIE już nie pracowałam) a w październiku wyszłam za mąż, na jakie nazwisko powinni mi teraz ten pit 11 wystawić i czy mogę się już z mężem rozliczać w tym roku??

przecież jak zmieniłaś nazwisko to zmieniałaś później dowód i masz obowiązek, pod groźbą pewnie jakichś kar, poinformować US, ZUS itd :P więc pod tym jakie powinni mieć czyli nowym :P chyba żer nie zgłosiłaś bo w końcu nr dowodu też się zmienił :P

to chyba nie była odpowiedź na pytanie. Pit dostaniesz na stare nazwisko, bo skąd by były pracodawca miał wiedzieć, że zmieniłaś. Po zmainie dowodu powinnaś złożyć w US NIP-3 ze zmiana nazwiska i nr dowodu. Rozliczyć sie z meżem bedziesz mogła jak upłynie cały rok PODATKOWY (nie kalendarzowy), czyli dopiero w 2010 roku za 2009.

już dawno zgłosiłam do US zmianę nazwiska, czytałam też gdzieś ze nie mogę się jeszcze z mężem rozliczać, dopiero od następnego roku, już sama nie wiem każdy mówi co innego :(

Kontakt z byłym pracodawcą mam, ale to chyba bez sensu zawracać im głowę skoro i tak nie mogę się z mężem rozliczyć, z góry dzięki za odzew :)

Gość felerna
Najprosciej zadzwonic do US i zapytac.

do wygrałem życie - PIT-11 wystawia pracodwca, nie US - skąd były pracodawca ma wiedzieć o zmianie nazwiska? Dostanie na stare, ale to nie szkodzi, bo w US wiedzą z jakigo na jakie zmieniła. Rozliczenie z męzem w roku 2010 - zaufaj mi owsianko, jestem księgową od 11 lat.

Gość asinka85
Witam!! Mam podobne pytanie. Do końca zeszłego roku pracowałam u jednego pracodawcy. W Sylwestra brałam ślub. Dostałam PIT-11 na stare nazwisko. Na jakie nazwisko powinnam zrobić rozliczenie?? Mam już nowy dowód i wszystkie inne zmienione dokumenty. Proszę o pomoc!!

Gość gość
Rozliczacie się po zawarci związku małżeńskiego na nowe nazwisko Urzad skarbowy automatycznie o tym wie z bazy pesel która aktualizuje sie w urzędzie stanu cywilnego po zawarciu związku małżeńskiego. Nie ważne na jakie nazwisko jesy pit-11 od pracodawcy pesel cały czas jest taki sam;-)