Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie lubiaca

nie lubie bawic sie z moimi dziecmi

Polecane posty

Gość nie lubiaca

No nie lubie i juz. meczy mnie to, nudzi i irytuje. Wracam z pracy, padam na pysk, marze o ciszy, spokoju, relaksie, spedzeniu czasu z mezem - a tu czeka na mnie dwojka stesknionych maluchow. I domaga sie zabawy i niepodzielnej uwagi. No bawie sie.... Ale umieram z nudow, patrze na zegarek, czy moze juz czas na kapiel, uciekam - do kuchni, do kompa, do meza - pogadac jak minal dzien. I pewnie one to czuja, niestety.... Od razu uprzedzam- posty pt: a ja to uwielbiam i najbardziej mnie relaksuje nie poprawia mi humoru....

minelas sie z powolaniem? nie zdawalas sobie sprawy z tego, ze dziecko to nie zabawka i trzeba mu poswiecic czas? bycie matka to \"praca\" na pelny etat a nie \"baby sitter\".

Gość nie lubiaca
no minelam sie. i co teraz, mam je odstrzelic?

Gość EHHH NIE CIEBIE JEDNĄ TO
IRYTUJE. Ja tez mam tak ze czasem chcialabym sie polozyc odpocząc a tu slysze mamo a moze pouczymy sie literek, zrobimy jakies zadania itd. Nawet jak gotuje czy sprzatam ciagle tylko mamo i tak od dawna i jeszcze dlugo tak pozostanie. Wpadlam na pomysl by stworzyc plan dnia w ktorym jest wyznaczona pora na zabewe z mamą. Na zabawe samemu, na sprzatanie gotowanie itd i to pomaga. Np kiedy ja sprzatam maluchy tez sprzatają u siebie. Jak myje naczynie czy gotuje obiad to mi pomagają . Wspolnie bawimy sie od 17 30 do 18 30 sa to wlasnie wyglupy jakies skakanie lepienie malowanie farbami itd. A potem kąpiel kolacja bajka i spac.

Gość no jest roznica miedzy
zabawa a spedzaniem czasu ;) To ze sie nie lubisz bawic to pol biedy. Ja sie zawsze lubilam bawic sama, mama sie ze mna nie bawila. Moje dzieci tez sa w tym zakresie samodzielne ;) Ale spedzaniem z dzieckiem czasu to nie tylko zabawa. I to juz jest objaw niepokojacy... Moze robcie to razem z mezem ;) Przy okazji opowiadania jak bylo w pracy ;)

Gość bukaa
Mówiąc szczerze ja też za tym nie przepadam. Pociesz się, że z czasem dzieci będą starsze, więc zabawy staną się ciekawsze i dzieci więc czasu będą sie umiały zająć same sobą. Nie wiem, ile twoje dzieci mają lat, ale może dałoby się inaczej wypełnić im czas? Chodzę z synem na basen i na lodowisko, razem spędzamy miło czas, a nie muszę jeździć w kółko po wykładzinie autkami.

aha i wiesz co zauwazylam ze dzieci sa o wiele spokojniejsze i bardziej skupione gdy sie im tez osobno poswieca troche czasu. Tak indywidualnie. No w ciagu dnia jedno dziecko ogląda chwile bajki a wtym czasie ja rozmawiam czy zabawiam drugie dziecko. Kiedy te pierwsze skonczy ogladac ide pobawic czy pogadac chwilke z nim a te drugie na bajke. Robie tak poniewaz wyczytalam kiedys mądrą rzecz ze dzieci musza indywidulanie spedzac czas z mamą bo wtedy to jest ich chwila i bez najmniejszych obaw mogą z mamą o wszystkim pogadac o tym jak minąl dzien itd nie wstydząc sie rodzenstwa.

Gość ja miałam to samo
ale dużo córce czytałam-zaprocentowało

Gość nie lubiaca
echhh -no wlasnie, ja tez myslalam o takim wyznaczonym czasie "tylko dla nich" - tylko ze zawsze tak mi sie to w palcach rozlazi ze szkoda gadac. Kolo 5 docieramy do domu , o 7 - dobranocka i potem kapiel, spanie, itp. Wiec wychodzi na to, ze te 2godziny powinny byc tylko dla nich, i to porzadnie, bez sciemy.... A ja czesto nie mam pomyslow na zabawe, granie w ich gry dopowadza mnie do szalenstwa (zwlaszcza w te ktore lubia najbardziej) - a do tego wiem, ze jak im pomoge rozlozyc tory to same pobawia sie pociagiem, jak rozloze farby - to pomaluja - i mam z glowy. Tylko widze, ze z dnia na dzien czas w ktorym powinnam byc naprawde z nimi, przecieka przez palce :(

Gość nie lubiaca
ufff, dobrze ze nie tylko ja jedna przyznaje sie do tego ze jednak inne zajecia sa ciekawsze....... bo juz myslalam, ze ze mnie jest calkiem wadliwy egzemplarz ;) a tak to tylko troszeczke ksiazki sa OK, niektore gry tez do przezycia, zabawa balonem, pilka, na placu zabaw czy w ogrodnku - OK - ale zupelnie nie potrafie bawic sie "spontanicznie" - wlasnie jezdzac autkami po dywanie czy latajac samolotami, bawiac sie lalkami no po prostu wyobrazni ZERO. rozmowa (sensowna) z mezem przy dzieciach - odpada :) moim zdaniem to ze kobiety maja podzielna uwage to mit i bzdura, jak sie koncentruje na zabawie z dziecmi, to nie potrafie sensownie rozmawiac i odwrotnie.... rozdzielenie dzieci - myslalam o tym, ale nie mam pomyslu jak, bo oba chca z mama po powrocie do domu, a godzin, jak wspomnialam, jest dwie....

nie lubiąca zrob z dziecmi taki plan dnia powycinajcie z gazet rozne obrazki ktore mowia o danej czynnosci. Np wstajemy jemy sniadanie ubieramy sie i do przedszkola, po powrocie obiad i zabawa z mamą i no od 17 30 do 18 30 pobaw sie z nimi w co macie ochote, Czasem pozwalaj im wybierac zabawy tak by mialy swiadomosc ze decydują one tez. Postaraj sie te godz im wygospodarowac, poza tym w wannie podczas kąpieli tez moze byc kupa smiechu :D a np na niedziele stworzcie inny plan dnia jak masz wolne. Poszukaj w necie zabaw ktore by i tobie i dzieciom sprawialy frajde i mąż tez moglby w tym uczestniczyc bylo by fajnie. W co ty chcialabys sie bawic ? Sa czsem zabawy ktore irytują to prawda.

autorko Ja ci radze wsiąść się za siebie bo potem możesz żałować że się z nimi na bawiłaś

Gość maaaa
No to może ja coś poradzę. Nie jesteś robotem ani maszyna, mąż tez chyba powinien mieć jakiesś obowiązki, bawić się z dziećmi itp., prawda? Nie jesteś niewolnikiem, pracujesz na 3 etaty: w pracy, w domu i przy dzieciach, masz prawo do odpoczynku, relaksu i chwil, gdy musisz naładować akumulatory. Wyznacz sobie priorytety i pewien schemat, o którym musisz poinformować rodzinę. Np. wracasz z pracy, spędzasz 15 minut tylko z dziećmi, pytasz je co słychać, jak minął dzień itp., potem zrób sobie herbatę, może tez kanapkę, jeżeli wpadasz po pracy głodna jak wilk i odpocznij, niech dzieci bawią się na dywanie a ty na nie patrz. Powiedz, ze mama pije teraz herbatkę i żeby ci nie przeszkadzać. Jak sobie ten czas zorganizujesz, zależy od ciebie. Na początku dzieci nie będą tego szanować, ale w końcu zrozumieją, jeżeli wykażesz się tu konsekwencją. A dopiero potem, czyli np. po 30 minutach bierz sie za obowiazki domowe, dzieci moga ci zawsze pomoc albo towarzyszyć w kuchni, po prostu być przy tobie. Powinnas nauczyć rodzinę szacunku dla twojego czasu, bo zaciskanie zębow i udawanie, że uwielbiasz sie bawić gdy wracasz padnięta z pracy, chyba nie jest w porządku. Dla dzieci liczy się uśmiechnięta i szczęśliwa mama, a nie zmęczona i zła. Naucz się szanować siebie i swój czas, a inni także go uszanują :)

Gość nie lubiaca
ja to nie moge sie doczekac az bedzie mozna je nauczyc grac brydza :D A tak serio - im sa strasze, tym latwiej znalezc zabawy ktore nas wszystkich ciesza, albo latwiej scierpiec te durne.... tylko jak sie troche poczyta wpisy na kafe - to dla kazdej jednej matki spedzanie czasu z dzieckiem jest najwiekszym szczesciem i w ogole innego sobie nie potrafi wyobrazic. A mnie, jak w pierwszym poscie, niejednokrotnie zabawa z wlasnymi dziecmi, ktore bez watpienia kocham, po prostu nudzi, i nie sprawia mi przyjemnosci....Ot, po prostu jeszcze jeden obowiazek w dniu...

Gość bukaa
A jak dzieciom rozłożysz tory czy przygotujesz farby, to usiądź przy nich i rozmawiajcie, doradzaj, włączaj się do rozmowy. Nie musisz koniecznie na kolanach popychać lokomotywy.

Gość maaaa
Nie musisz bawić się zabawkami, ale głównie tym co chcesz. Moja mała uwielbia mi pomagać w domu, mimo, że ma tylko roczek :)

Gość nie lubiaca
maaa- meza mam najcudowniejszego na swiecie, nie spotkalam zadnego innego faceta, ktory tyle by w domu i przy dzieciach robil, co moj. ale masz racje, tak czy inaczej zasuwam na 3 etaty, i powinnam znalezc czas na odpoczynek - tylko ze zawsze wlacza mi sie poczucie winy, ze dzieci 3/4 dnia mnie nie widza, wiec powinnam sie nimi zajac.... no i zajmuje sie....

a co ty, tutaj owszem mamy piszą ze wszystko jest super ze uwielbiają babrac sie w kupkach dzielnie znoszą kolki itd ale tak naprawde pewnie kazda ma moment w ktorym mysli sobie ozesz kurde mam dosc! Malo kobiet sie przyznaje bo nie chca byc krytykowane i dlatego obraz mamusi jest taki piekny a rzeczywistosc zupelnie inna. Bedzie dobrze :D

Gość maaaa
Powinnaś odróznić zabawe od wspólnego spedzania czasu. Zrób sobie herbatke lub wez szklanke soku, posadz dzieci obok siebie i pogadajcie o tym jak minal dzien. Masz dwoje dzieci, nie jedno, wiec sa sobie sami kompanami do zabawy, mozesz tylko im zaproponowac w co moga sie pobawic a ty na nie popatrzysz. Moze sa rodzice, ktorzy lubia sie bawic grzechotkami czy biegac na kolanach za kolejka, ale chyba niewielu ich jest :)

nie lubiaca a nie jest tak ze mialas ciezki dzien, albo pare dni pod rzad? nie wierze ze od urodzenia dzieci nie lubisz sie z nimi bawic... ja tez mam czasami gorsze dni, a najgorsze mialam podczas przeprowadzki i remontu, normalnie nie mialam ochoty po tym wszystkim w bajzlu w domu bawic sie z synem :-/ tez mialam wyrzuty, bylam zmeczona przeprowadzka do tego w kolejnej ciazy... ale to minelo :) moze potrzebujesz troche relaksu? ustal z mezem jakis zakres obowiazkow zeby takze Tobie bylo latwiej

Gość mikamiko
moja kolezanka ma ustalony taki schemat co drugi dzien ona bawi sie z dziecmi a maz w tym czasie odpoczywa i pod koniec dnia kapie dzieci pozniej zmiana ona wraca z pracy, odpoczywa, nieraz chodzimy razem na solarium albo zakupy w tym czasie ;) jak wraca kapie dzieci i kladzie je spac wtedy ma wiecej zapalu do zabawy z dziecmi

Gość nielubiaca
no chyba rzeczywiscie musze wrzucic na luz, i bawic sie z dziecmi rzadziej ale na maksa.... tylko ze wtedy uruchamia sie poczucie winy - i tak nei widza mnie caly dzien, to jak moge jeszcze odmawiac im wtedy kiedy nie jestem a pracy?....