Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lionne

rozyczka czy trzydniowka?

Polecane posty

moja corcia wlasnie przeszla ostra infekcje z goraczka, w poniedzialek ni z tego ni z owego zaczela wysoko goraczkowac, w nocy nawet do 40°:(, bez innych objawow, trzeciego dnia nie chciala za bardzo pic ani jesc, pojechalismy na pogotowie; bylo podejrzenie infekcji drog moczowych ale badania wyszly ok; no i dzisiaj rano zero goraczki :) i pojawila sie wysypka, drobne czerwone plamki na tulowiu i na twarzy no i tak sie zastanawiam co to bedzie: rozyczka czy trzydniowka? do trzydniowki pasuje mi przebieg choroby ale raczej nie powinno byc wysypki na twarzy... do rozyczki: wysypka charakterystyczna ale Zosia byla szczepiona no i raczej maluchy przechodza ta choroba raczej lagodniej... to takie moje rozwazania teoretyczne, bo w praktyce to nic nie zmienia, ale ciekawa jestem... jak wasze maluchy przechodzily te choroby?

Gość miiodka
z tego co słyszałam niedawno od kolezanki to własnie trzydniówka u jej synka wysypka sie skończyła

Gość moja córka też szczepiona
a różyczkę przechodziła ... już 3 razy (mam wpis w książeczce zdrowia)

miodka ja wiem ze przy trzydniowce wysypka jest na koncu jak goraczka sie konczy tylko madre ksiazki pisza ze nie powinno jej byc na twarzy...

Mój synek miał trzydniówkę w wieku 7 miesięcy i był wysypany cały od czubka głowy. Tylko rączki od łokci i nóżki od kolan w dół nie były w wysypce. Ta wysypka dzień po pojawieniu zlewała się w plamy. Mały był niespokojny, musiało go swędzieć. Na szczęście szybko zniknęło

dzieki tijo:) moze jeszcze jakies mamy sie wypowiedza?

Gość AAAAAAAAAAAAAA111AAAAAAAAAAAAA
moja corka miala wysypke na twarzy i na calym ciele -miala trzydniowke. 3 dni b. wysoka temperatura potem wysypka i temperatury brak

a czy trzydniowce zawsze towarzyszy wysypka? Bo moj syn miewal takie okresy trzy dniowych gorączek ale nie bylo zadnych wysypek a lekarz i tak mowil ze to trzydniowka.

Raczej trzydniowka. U mojej malej lekarka stwierdzila trzydniowke mimo, ze mala nie goraczkowala wysoko, a wysypke dostala pare dni pozniej na tulowiu, buzi i nogach. Po 2 dniach wysypka zaczela blednac, najpierw tak gdzie pojawila sie najszybciej. Po 4 juz jej nie bylo. Tez myslalam, ze to rozyczka, bo moja jeszcze nie szczebiona i zlobkowa, ale lekarka twierdzila, ze nie.

Przybywam z daleka. Podobno czasem przy trzydniowce wysypka jest bardzo niewielka, prawie niewidoczna (typu pare plamek tu czy tam wygladajacych jak uczulenie).

Przy różyczce krostki wychodzą pod wpływem ciepła. Jak potrzesz je ręką powinny wystąpić widoczniej. No ale jak dziecko ma gorączkę, to raczej nie sprawdzisz. Dopiero po jakichś 2 tygodniach, jak na różyczkę pochoruje się cała rodzina, bo to cholerstwo strasznie zaraźliwe jest :D Mój mąż tak parę lat temu wszystkich zapowietrzył, ja chorowałam drugi raz, chociaż niby tylko raz się choruje... guzik prawda

dzieki Lucyjka:) ja tez obstawiam trzydniowke... Przybywam a jak tam ratusz? wieza juz jest?:P

Gość gabbbbkoooo
A moze szkarlatyna?? Tez jest wysoka goraczka i tez jest wysypka.

szkarlatyna odpada - gardlo nawet zaczerwienione nie bylo...

jesli to kogos interesuje... pytalam wczoraj kolege, lekarza chorob zakaznych jak najlatwiej rozroznic rozyczke od trzydniowki; powiedzial ze wysypka w trzydniowce pojawia sie typowo po spadku goraczki, blednie przy ucisku palcem, moze tez wystepowac na twarzy; dla rozyczki charakterystyczne sa powiekszone wezly potyliczne, dobrze wyczuwalne... pytalam jeszcze jak to jest z tym wielokrotnym chrowaniem na rozyczke, powiedzial ze owszem, zdarza sie powtorne zachorowanie ale baaardzo rzadko, a osoby ktore twierdza ze chorowaly 2 albo 3 razy tak naprawde najczesciej mialy blednie postawione diagnozy i rozyczka byla pomylona z inna jednostka chorobowa:)

Gość dwójka moich dzieci to miała
i za każdym razem inaczej to wyglądało ! Jedno miało wysypke i to dość mocna a drugie zaledwie kilka krostek ! Jedno z dzieci miało gorączke jeden dzien a drugie 2 dni .... Zapewniam cie,ze gdyby to była jakas poważna infekcja dziecko dałoby ci nieżle popalic ...

Gość Konrado1
Czy można spacerować z tą wysypką po tej trzydniówce?