Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cafeterianka2758

Zadanie z przyrody

Polecane posty

Gość cafeterianka2758

Wymien znane Ci przykłady roślin i zwierząt, które wyginęły na skutek niewłaściewej gospodarki człowieka

Gość chareze fil
zwierzęta leśne zwierzęta polne zwierzęta wodne

Gość cafeterianka2758
może ty mi poszukasz w goglach bo ja nic nie znalazłam

Gość cafeterianka2758
jakieś dziwne google masz to nie jest o zwierzętach uuuuuuuuuuuuuuuu serdeczne dzięki o to mi chodziło

Gość jakieś dziwne google masz
nie dość że szukać nie umiesz, to i czytać jak widzę... Wklejam co tam jest między innymi, bo na pierwszym zdaniu tekst się nie kończy... W efekcie pośrednich i bezpośrednich oddziaływań człowieka na przyrodę z obszaru Polski ustąpiło lub wyginęło wiele gatunków zwierząt: 16 gatunków kręgowców, w tym 10 gatunków ptaków (m.in. sęp płowy, drop, siewka złota), 4 gatunki ssaków (tur, tarpan, norka europejska, suseł moręgowany), 1 gatunek ryb (jesiotr zachodni) i 1 gatunek gadów (jaszczurka zielona). Ponad 60% gatunków zanikło w przeciągu ostatnich 40 lat. Wśród bezkręgowców do wymarłych należy skójka perłorodna, która jest gatunkiem ginącym w całej Europie. Zniknęły całkowicie z polskich wód przybrzeżnych niektóre ryby morskie (m.in. aloza, pocierniec, kur rogacz). Lista gatunków kręgowców wymierających lub zagrożonych obejmuje 111 pozycji (m.in. niedźwiedź brunatny, morświn, głuszec, wąż Eskulapa, łosoś). Do szczególnie zagrożonych należą gatunki występujące w niewielkich, izolowanych populacjach, w tym także gatunki endemiczne i reliktowe (np. świstak). Łącznie lista zwierząt znajdujących się w różnym stopniu zagrożenia obejmuje 1318 gatunków.

Gość cafeterianka2758
to szacuneczek sorka