Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lenka13

Jak wygladał Wasz ślub cywilny??

Polecane posty

Pytam te Panie, ktore brały osobno slub cywilny, a pozniej kościelny. To znaczy jak byłyście ubrane? w suknie?, garsonki? jaki kolor? co po tym slubie ?- jakiś obiad w domu czy co??

Gość kredkaaaaaaaaaa
ja brakam 3 tyg temu. byli nasi rodzice rodzenstwo i świadkowie potem byl obiad takie male przyjece w najblizszym gronie

My mamy ślub 20 czerwca 2009. Robimy małe wesele, co do ubrania to myślę o jakiejś eleganckiej sukience, ale jeszcze nie zdecydowałam konkretnie. Na pewno nie bedzie typowej sukni ślubnej, ani tym bardziej welonu.

Gość K_O_B_R_A
Dziewczyny, a któraś z Was brała ślub cywilny w pałacu ślubów w Warszawie na Starym Mieście? jak było? jaka jest sala? ile gości się zmieści? czy salę trzeba specjalnie dekorować kwiatami? Lenka 13 , przepraszam że podłączyłam się w Twoim topiku, ale nie chciałam zakładać kolejnego topiku o cywilnym...

Gość ślub
brałam w takiej kremowej, (ecri?) garsonce, miałam skromny bukiet z margerytek. Po ślubie rodzina najbliższa, czyli rodzice i rodzeństwo z żonami zaprosiliśmy na obiad

ja w kwietniu 2008r wzielam slub cywilny, mialam zlotą sukienke za kolano, swiadkowa i ja mialysmy wiązanki z lili ( ona z 3 rozowych ja z 5 bialych) Pozniej byl obiad w domu (masakra!:O nigdy wiece biadów na 20 osób w domu) chrzciny na 18 osób zrobilismy juz w lokalu:P A teraz we wrzesniu bierzemy koscielny :)

a my bierzemy tylko cywilny i mam zamiar wystapic w bialej sukience;) tzn nie jakas beza czy cos,jakas skromniejsza wiadomo.a potem jakies przyjecie,wesele-nie wiem jak to nazwac,na ok 40-50 osob.

ja też biorę cywilny, i też chciałabym na Starówce :) sukienkę chcę, beza i tak odpada bo mi sie nie podoba, ale suknia ma byc, wesele też robimy, na jakieś 100 osób. Co to za różnica, kościelny, cywilny, ważne, że to ślub i każda z nas przeżywa go tak samo mocno. Mieszkam naprzeciwko kościoła, i co msza wychodzą same Panie w beretach i Panowie z laskami, to gdzie Ci wszyscy wierzący gorliwie młodzi.... ? ot taka dygresja.

Gość K_O_B_R_A
loloinka, a czy może jacyś Twoi znajomi brali cywilny w Pałacu ślubów na Starówce? Ciekawa jestem jak tam jest...podobno urząd jest po całkowitym remoncie... Ja do cywilnego (bo tylko taki bierzemy) będę maiła białą suknię, tyle że prosty krój, litera A tyle że z długim trenem, żadna tam beza. Wesle będzie na 80 osób....też jak Ty myślę, nie ważny czy cywilny czy kościelny, ważne jak my się z tym czujemy i jak uroczystość nam bardziej odpowiada i jak ją przeżywamy...

brali, ale to było parę ładnych lat temu... Zajrzeliśmy w zeszłym tygodniu, ale ochroniarz nie mógł nam nic pokazac bo był sam, ale powiedział, że w soboty, jak są śluby można przyjśc i obejrzec, więc to chyba jedyna szansa, żeby zobaczyc co i jak. ale parter wygląda całkiem ładnie :) dzwoniłam do urzędu, rezerwowac termin można 6mc przed ślubem. KOBRA a Wy kiedy :) ?

Gość K_O_B_R_A
My 12 września, dzwoniłam do USC na Pl. Bankowy i też mi powiedzieli, że jak na wrzesień to dopiero w kwietniu mamy się zapisywać... będe musiała sie tam przejść w którąś sobote, bo nie wiem czy np. nie trzeba USC dekorować kwiatami czy jużjest jakoś urząd udekorowany, ile tam kosztuje poczęstunek dla gości, czyli toast i coś jeszcze jakieś cukierki....no w ogóle jak to wygląda w praktyce...

Gość K_O_B_R_A
loloinka, gdybyś się tam wybrała i coś dowiedziała to daj znać, ja też napiszę jak coś więcej się dowiem albo zobaczę w realu....może uda mi się jakies foty zrobić... a Wy kiedy planujecie ?

o widzisz, o tym nie pomyslalam, o tych kwiatach w urzędzie itd. wogóle to tyle tego jest, ze momentami mnie to przeraża :) my w lutym, wiec teoretycznie czasu duzo, ale moj luby prawdopodobnie w maju wyjedzie i wroci dopiero w październiku i boje się, ze nie bedzie terminu, a musimy isc razem. będę kombinowac.

Gość K_O_B_R_A
gdzieś kiedyś czytałam na jakimś forum że koszt tego poczęstunku dla gości w Pałacu ślubów to kosztuje aż 1000 zł!! Dasz wiarę? Dlatego szukam kogoś kto tam ślub organizował, bo to jakies zdzierstwo za wino musujące i parę cukierków na osobę! Jak Twój wraca w październiku to będzieice jeszcze mieli 5 miesięcy..a jak nie to może uda Ci się samej załatwć rezerwację terminu a narzeczony jak wróci to uzupełni brakujący podpis na wniosku....tak tylko kombinuje.

Gość ollllllllllka
ja brałam cywilny:) slub bardzo sympatyczny:)a potem gości zawiozłam do restauracji,inmprezka była do 2 w nocy.120 zł za osobę ,menu bardzo bogate.

myslalam jeszcze, ze złozymy papiery wczesniej a jak juz bedzie mozliwosc zaklepania terminu to poprostu tam pojde. no zobaczymy. to strasznie duzo, za szampana, ale z drugiej strony to potrzebne Ci to ? i tak na weselu szampan będzie, więc nie wiem czy to aż tak konieczne, no chyba, ze nie kosztuje to az tyle. my zaczynamy cięcia, kosmiczne pieniądze z tego wszystkiego wychodzą :)

Gość ollllllllllka
ubrałam sie w bioała krótką sukienkę ślubna,bez welonu zale z kwiatem we włosach,mam włosy do pasa,aiwec fajnie to wyglądało:) Nuiemniej widzac inne pary,ja jako jedyna byłam w krótkiej sukience i bez welonu:)

Gość ollllllllllka
aby zzłatwić termin miusicie oboje stawic się w urzedzie,urzędnik odczytuje wam regułkę kltóra musicie wspólnie podpisać,tzn ustalić szcsegoły co do nazwiska dzieci,własnego nazwiska itd..:)

Gość K_O_B_R_A
Lolinka, mnie też dopada....bo my jakoś się szybko zdecydowlaiśmy, zaręczymy były w Wigilę, suknie już zamówiłam w tym tygdoniu (we wtorek). Najpierw się stresowałam że mało czasu na suknie mi zostanie, bo na niektóre trzeba czekać 6-7 miesięcy...teraz suknie mam zamówioną to się stresuje, czy ładniejszej gdzies nie zobaczę....ale kasy idzie jak lodu, gdzie się nie obrócę to 2.500 idzie....a jeszcze podróż poślubna, chyba z kasy to zejde do 0 kompletnego.

Gość K_O_B_R_A
Lolinka, z tym szapmanem w Pałacu ślubów to masz rację i tak na rozpoczęciu wesela będzie toast szamoanem...jak ten w Pałacu będzie z 500 kosztował to się zdecyduje, drożej to lekka przesada. Chciałam tego szampana bo nie wszyscy co będą na cywilnym są zaproszeni na wesele...głównie dlatego. Ale zobaczymy, ile faktycznie zaśpiewają w Pałacu...jak się dowiem to Ci napisze.

to faktycznie szybko, ale moim zdaniem nie ma co czekac, tym bardziej, że mężczyznom trzeba troche pomóc w podjęcie tej decyzji ;) sukienka, sala, zespół, fotograf, i tak dalej...studnia bez dna. masz może jakiegos fotografa ?

Gość K_O_B_R_A
mamy znajomego paparazzi, jest naszym przyjacielem i jednocześnie osobą towarzyszącą świadkowej, powiedział że chce nam robić zdjecia...ale trochę sie waham, bo jak płacę to wymagam ....a tu on będzie też naszym gościem i chcemy żeby się dobrze bawił, a nie był w pracy...chyba weźmiemy normalnego fotografa, na jednego brałam namiar na targach ślubnych na Torwarze, chciał za zdjęcia 2.500

no właśnie tez mam ciut podobny dylemat. wujek mojego narzeczonego nagrywa wesela i tak dalej, ale boje się, że wujek może popłynac ;)

Gość K_O_B_R_A
no właśnie nasz znajomy też lubi dobry trunek tak dawkować, że północy może nie dotrwać....chyba że whisky nie będzie, ale mamy barmana wiec i tak byśmy go nieupilnowali :-) ze znajmomymi to jest tak, że czlowiek nie wie jak im odmówić, a jak popartaczy i nie będzie profesjonalny to później będzie płacz, bo to jedyna taka uroczystość w życiu i mnie krew zaleje jak gościu nie podoła....a jak płace za usługę to wymagam. Sama się kurde przekonuję, żeby mieć norlanego fotografa.... Kamerzysty z początku nie chcielismy ale moi rodzice chcą mieć taką pamiątkę, więc nie wiem czy im tej przyjemności nie zrobię...osobiście kamera mnie wkurza, zwłaszcza jak łazi za mną krok w krok. Do aparatu już się przyzwyczailam bo ten nasz znajomy zawsze przyjeżdza do nas ze sprzętem, wiec już wiem że foty robi non stop.

My z mężem też braliśmy tylko cywilny. Szłam w kostiumie ze spodniami (spodnium to się nazywa fachowo?...) w kolorze bardzo zbliżonym do białego, ale tak naprawdę to była taka kość słoniowa. Do tego kremowe buty na niskim obcasie i wiązanka nie za duża z białych frezji. Po ślubie najpierw podwieczorek w restauracji-kawiarni dla rodziny (ok.25-30 osób), a potem dla znajomych impreza prawie do rana w pubie (mieliśmy zarezerwowane kilka stołów, zestawionych w jeden długi, było ok.15-20 osób).

do ollllllllllka: Czy przyjęcie organizowałaś w jakiejś restauracji rownież na starówce? ponieważ zaciekawił mnie koszt 120 pln od osoby.

Gość nie rozumiem tylko
jednego.. tez mysle o cywilnym, ale nie wyobrazam sobie organizacji: 1) wynajmujecie cala restauracje czy jecie ten obiad z przygodnymi klientami w jednej sali z ulicy 2) przebieracie sie z tych sukni po ślubie czy idziecie tak ubrane do restauracji? kiedys byłam świadkiem okropnej jak dla mnie scenki: młodzi i ich goście w restauracji typu Sfinx jedli poślubny obiad po południu.. reszta sali to ludzie z ulicy a ich bylo kilka stolików..ona w sukni on w gajerku + ludzie w spodenkach i t-shirtach