Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiciorka

SZUKAM osob po zabiegu wszczepienia endoprotezy biodrowej

Polecane posty

Gość kiciorka

hej mam 32 lata i zwyrodnienie stawu biodrowego, wiem ze za jakis czas bede musiala poddac sie zabiegowi wszczepienia sztucznego stawu i przyznam ze bardzo sie tego boje z drugiej strony chcialabym to odciagnac w czasie , choc odczuwam coraz wiekszy bol biodra dlatego szukam osob w podobnym wieku ktore poddaly sie temu zabiegowi , zebym mogla sie dowiedziec w jakim stadium to mialy robione i jak to wogole wygladalo czy wystapily jakies powiklania pooperacyjne? z gory dziekuje za odzew i prosze - jesli ktos chce- odpisac mi na meila akurek@o2.pl

Gość dorota_ja
cześć :) ja mam 35 lat. wrodzoną, obustronną dysplazję stawow biodrowych. w dzieciństwie operowany lewy - rok w szpitalu i podobno ( nie pamiętam ;)) póxno zaczęłam chodzić. jak sięgam pamięcią - tylko 2 szwy na nodze z którymi się żżyłam :D zero problemów przez 33 lata. i niespodzianka :0 od miesiąca zaczął mnie pobolewac prawy ( nieoperwoany) nie mam siły i czasu biegać po lekarzach, więc stosowałam jakieś apteczne specjały, ktore niestety na nic się nie zdały i dziś pojawiłam się u lekarza. otrzymałam skierwoanie na rtg i tomografię i info : operacja lub operacja. to czy "mała" czy powazneijsza zalezy od wyników. wyniki będę miała juz jutro, ale dowiem się co i jak w czwartek - na następnej wizycie. szczerze mowiąc : mam juz dość tego nieznośnego, całodobowego bólu, boję się co i jak dalej i kiedy. to na tyle :)

Gość kiciorka
hej prubowalam wyslac do ciebie meila ale sie nie da tzn odpisywalamlam na tego z ktorgo do mnie napisalas czyli z kafeterii

Gość dorota_ja
hej :) nie podawałam chyba żadnego :D więc tak : naswietliłam się na maxa ;) rgt i tomograf wykazały zmiany jakies w prawym, bolącym biodrze. nie jest jednak na tyle źle, żeby trzeba było "montować" endoprotezę. pan doktor zaproponował mi artroskopię. szybszy, szybiej gojący się temat , mniej cięcia i utraty kwri. mniej śladow i będę meić spokój na jakiś czas. operacja / zabieg planowana na czerwiec. boję się ale jakoś mniej chyba ;) a co z Tobą ?

Gość kiciorka
hej jesli podasz mi twojego meila to latwiej i szybciej bede mogla ci odpisac ;) pozdrawiam

Witam! Mam 28 lat i 4 lata temu miałam robioną alloplastykę stawu biodrowego lewego. Mam problem, bo od połowy stycznia co jakiś czas zaczyna mnie pobolewać zdrowe biodro, lekarz tłumaczy, że to efekt przeciążenia, czekam na wyniki CRP , OB i mam zrobić RTG. Jestem trochę załamana, bo staram się o dziecko. W moim przypadku operacja była zbawienna, bo chodziłam już o kuli, lekarka stwierdziła, że nie ma co dłużej czekać bo leczenie sterydami i metotreksatem nie przynosiło rezultatów, a głowa kości udowej mogłaby się zapaść w miednicę. Cieszyłam się na operację jak dziecko, bo wiedziałam, że może być tylko lepiej. Rok sprzed operacji był dla mnie koszmarem: przerwane studia, straszne doły psychiczne...Koszmar, dlatego też tak bardzo boję się o tą drugą nogę, jak bym wiedziała, że to to samo i znów miałabym przechodzić przez TO, to wolałabym żeby zrobili mi operację odrazu.

Gość kiciorka
wanulka powiedz mi prosze jak bardzo sie posunelo zwyrodnienie w twoim stawie? i co zmusilo cie do zabiegu bol ?? mnie to biodro boli ale daje rade, choc czasam mam takie jakby zaciecia ze nie daje rady przestawic nogi :/ bo bol nie do wytrzymania no i mam skrzywiony kregoslup ktory z moim obnizonym biodrem skroca mi noge o kilka cm samo utykanie mi nie przeszkadza , boje sie tylko zeby cos wiecej sie z tym wszystkim nie podzialo wiem ze napewno po urodzeniu dziecka stan mojego biodra sie pogorszyl bo dosc dlugo nosilam mala na rekach , pozatym wciaganie wozka po schodach nierzadko ze spiacym dzieckiem zrobilo swoje

Gość Taki zabieg zwykle odsuwa sie
w czasie. Moj tato ma endoproteze. Ale zabieg mial dopiero jak juz z lozka zejsc nie mogl. Podobno im pozniej tym lepiej. Zwlaszcza, ze to nie jest wieczne. Teraz jest o wiele lepiej! Zero bolu. Wiadomo sa ograniczenia w funkcjonowaiu ale to nic w porownianiu z tym co bylo przed. A sam zabieg to pikus ;) I pozniej tez sie szybko dochodzi do siebie, szybko sie goi ;)

Gość dorota_ja
taki zabieg zwykle odsuwa się w czasie za całym szacunkiem do taty , ale taki zabieg zwykle odsuwa się w czasie ze względu na długie listy oczekiwania na operację. wcale to nie jest dobre, bo im poźniej tym większe zwyrodnienia, ból i możliwe komplikacje pooperacyjne. więc się nie zgodzę :) endoroteza to ostateczność. jeśli są mniejsze zwyrodnienia, robi się artroskopię operacyjną - jak u mnie na prawym biodrze. taki zabieg jest mniej bolesny, mniej wycieńczający i pozwala szybciej wrocić do normalnego funkcjonowania - tak mi powiedział lekarz. pozdarwiam

Witam! Kiciorka Sorki, że dopiero teraz odpisuje, ale wcześniej próbowałam i coś się potaśtało :) No to tak, z moim biodrem było już naprawdę źle, oprócz tego że bolało (bez kuli praktycznie sie nie poruszałm), to lekarze po wnikliwych badaniach (Rezonans magnetyczny, scyntygrafia kości no i wiadomo RTG, badania krwii) stwierdzili, że nie mogę dłużej czekać, bo w końcu kość udowa zapadnie mi się w miednice (koszmar), nawet na operację nie czekałam, tylko praktycznie z oddziału reumatologicznego przeszłam na ortopedię (chirurgię) , czekałam 2 dni, żeby zrobili resztę badań i miałam zrobioną operację. Wiem, że generalnie na operację czeka się koło roku, ale ja miała zrobioną tak szybko i nie wiem czy to w wyniku faktycznie poważnego stanu biodra, czy może ze względu na mój młody wiek (muszę przyznać, że obchodzili się ze mną wyjątko i na jednym oddziale i na drugim, a dodam, że żadnych łapówek nie dawałam), a może dlatego też, że to było tuż przed Świetami i ktoś zrezygnował, nie wiem. Po operacji najgorsze były 3 pierwsze dni, bo trzeba leżeć plackiem i nogą nie można ruszyć, no i wiadomo boli, ale do przeżycia (dają tabletki przeciwbólowe). Później, koło 5 dnia nauka chodzenia o kulach, a potem jest już coraz lepiej. Operację miałam robioną 22.12, a w połowie kwietnia już chodziłam bez kul. Ostatnio bolało mnie zdrowe biodro i bałam się, że to znów to samo, ale zrobiłam RTG i okazało się, że biodro jest jak najbnardziej ok. Byłam u mojej p. reumatolog i po badaniu wszystkich stawów i tego biodrowego, stwierdziła, że to ból wynikający z krzywego kręgosłupa, jest ucisk na nerw. Kręgosłup mam krzywy i przeciążony, ponieważ jak bolało mnie biodro to tak stawiałam nogę, żęby bolało mniej obciążając nienaturalnie kręosłup. Myślę, że powinnaś iść do porządnego lekarza, żeby dał ci skierowanioe na potrzebne badania i podjął razem z Tobą decyzję, co dalej robić. A próboałaś wkładki do butów? Może twoje bóle są w wyniku właśnie krzywego kręgosłupa? Pozdrawiam Cię serdecznie i żeczę powrotu do zdrowia, w razie wątpliwości, pisz!

Gość boszat
mam 51 lat, 7kwietnia 2009r w szpitalu Zdunowo w Szczecinie miałem operację-endoprotezę prawego stawu biodrowego,postawili mnie na nogi następnego dnia po operacji,lekkie bóle nogi i kręgosłupa(po znieczuleniu) mimo podawania leków przeciwbólowych, wypisany do domu po 3dniach(bardzo dobrze goi się rana pooperacyjna), po 2 dniach wystąpił duży obrzęk pooperacyjny całej prawej nogi, lek. rodz. -dodatkowe leki i smarowanie maściami pomogły-po 4 dniach obrzęk ustąpił, chodzę o 2 kulach, kręcę bez obciążenia na rowerku stacjonarnym, biorę przepisane leki, w dzień jest ok , ale wieczorem i w nocy odczuwam bóle(rwanie) w prawej nodze mimo leków p.bólowych, ogólnie jestem dobrej myśli, trochę brak mi cierpliwości, już bym chciał prowadzić auto ale lekarz jeszcze nie pozwala-muszę być cierpliwy, generalnie przestrzegając zaleceń lekarzy - nie jest żle, jestem optymistą

Gość dread
jakiej masci pan uzywal przy obrzeku nogi po operacji stawu biodrowego?

Gość adik356
Operacja stawu biodrowego nie należy do najłatwiejszych. Po takim zabiegu konieczna jest odpowiednia rehabilitacja. Skuteczny jest G-EO System - system do reedukacji chodu. Tutaj https://constancecare.pl/g-eo-system/ namiary na ośrodek, który prowadzi taką rehabilitację.

Gość gość
Doktor Firlej zajmuje się problemem z endoprotezami. Może warto byłoby się z nim skontaktować.

Gość PatrycjaMołcz
Mój tata miał w ostatnich kilku latach wszczepiane endoprotezy obu stawów biodrowych i niestety po jakimś czasie okazało się, że pierwsza operacja nie została najlepiej przeprowadzona. Chirurg za bardzo skrócił jedną z kości przez co obciążenia rozkładały się nierównomiernie na oba stawy. Sporo pomogły rehabilitacje (zajrzyj np. tutaj https://cm.enel.pl/centrum-medyczne/uslugi-medyczne/rehabilitacja/ ), niestety trzeba było dokupić parę rehabilitacji spoza nfz, bo też czas grał sporą rolę. Trzeba uważać niestety na lekarzy zajmujących się endoprotezami ;/

Gość gość
uu

Gość gość
Ja ci polecam Endoprotezis center. Pomogą ci.

Gość gość
Jeżeli o mnie chodzi to polecam wam Endoprotezis. Uważam, żze to świetny wybór.