Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lady_ann

Prezentacja maturalna. prosze oceńcie mój pomysł .

Polecane posty

Witam, jako temat prezentacji mam "Przemiana w kształtowaniu wizerunku kobiety w literaturze i sztukach plastycznych. Omów ją na wybranych przykładach." dlugo zastanawialam się jak przedstawić ten temat i stwierdzilam, że przedstawię charakterystyczną postać kobiety z każdej epoki i kanon piękna. Np antyk-> Antygona, wygląd: Wenus z Milo. Myślicie, że to dobry pomysł? A może powinnam zrobić to inaczej?

Gość prezenterka
na wizerunek składa się nie tylko wygląd, pomyśl też o wizerunku kobiety jak osoby na przestrzeni wieków, polecam ksiażkie "gorsza płeć" boguckiej

właśnie tu długo się zastanawiałam. Wizerunek mozna postrzegać jako wygląd i charakter. Dlatego muszę z każdej epoki przedstawić jak wyglądała np pozycja kobiety w spoleczeństwie i jakie były ... Myslałam ze ten temat będzie łatwiejszy:) Nawiększy problem mam wlaśnie z Antykiem, ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedniej literatury

ale serdecznie dziękuję za radę. Czytałam o tej książce a internecie, i na pewno ją przeczytam :)

moze lepiej to ujac, ze kiedys kobieta byla przedstawiana glownie jako matka i opiekunka domowego ogniska, a z czasem pojawily sie w literaturze i sztuce przedstawienia jako kobiety niezaleznej, osiagajacej sukcesy, walczacej. po rewolucji seksualnej doszedl jeszcze wizerunek kobiety skoncentrowany na jej seksualnosci.

Gość prezenterka
ja piernicze, kopalnia pomysłów:) fajny temacik masz. lez i wypozycz ksiazke, ktora ci poleciła, tak jest wszystko jak na dłoni, i o antyku jest sporo, ogólnie- ksiazke czyta sie jednym tchem (problem pozycji kobiety w społ, dyskryminacja itd)

karamba -> własnie o to mi chodzi :) może zle przedstawilam swoje myśli ... w antyku rola kobiety polegala na rodzeniu dzieci i uslugiwaniu mezom. kobieta byla utozsamiana ze zlem (np biblijna Ewa) tylko z drugiej strony mamy np Antygonę, buntowniczkę :O i wlasnie nie wiem czy o tym mowić czy nie ... kurcze

prezenterka -> jutro z rana biegnę do biblioteki :) na szczęście mam ferie wiec mam jeszcze tydzien na czytanie :)

Gość prezenterka
Antyk to oczywiscie harmonia, ale tez kobieta pozbawiona praw. Sredniowiecze- kobieta była traktowana jako powód wszelkiego zła (wspomnieni Grzesznej Matki- Ewy). Renesans był epoką, w której na plan pierwszy wysunięto człowieka i wszystko, co się z nim wiązało. W związku z tym zaczęto się także bardziej interesować kobietami. Były nie tylko przedmiotem westchnień i miłości zmysłowej, ale też symbolem harmonii piękna i cnoty. Literatura i sztuka tego okresu wykształciła pewien ideał urody niewieściej, tak samo barok, charakterystyczny z powodu "rubensowkaich kształtów". natomiast w oświeceniu koncentrowano sie na umusle kobiety- naukowcy starali sie dowieść, czy jest taki sam jak meski

a co myslicie o tym aby podzielić tą prezentację wlasnie jak na tej stronie którą podała karamba, na niespelnione, famme fatale ... Mialam koncepcję zeby zrobić taki przelot przez wszystkie epoki, ale w kazdej epoce jest kilka rodzajów kobiet ...

Gość prezenterka
heh, ostatnio na studiach pisałam taka prace o kobietach. wysłac ci?? no i ma doswiadczenie w pisaniu prac maturalnych, juz kilka ich bylo hihi;)

Gość prezenterka
nie mozesz tak podzielic, bo masz juz z góry narzucony podziął: na przestrzeni wieków.

najśmieszniejsze jest to ze 2 lata temu pisałam pracę maturalna koledze a za swoją nijak nie potrafię się zabrać. Ale nie zamierzam czekać z tym do kwietnia, wole zrobić to teraz i dokladnie sie przygotować :)

wlasnie w moim temacie nie ma "na przestrzeni wieków" ... i to mnie gubi :P

w kazdej epoce byl jakis konkretny nurt, sposob w jaki kobieta byla przedstawiana. A takie wyjatki jak Antygona tylko potwierdzaja ogolna regule. mysle, ze powinnas sie skoncentrowac jak ogolnie byla przedstawiana kobieta w danej epoce, a nie rozdrabniac sie na drobne. jesli komisja bedzie cos chciala wiecej od Ciebie wiedziec, to cie zapytaja po prezentacji. jak zapytaja: "a co z antygona?" to powiesz, ze rzeczywiscie niektore dziela w antyku przedstawiaja kobiete nieco inaczej, na przyklad jako buntowniczke, ale te wyjatki tylko potwierdzaja ogolna regule.

jesli nie ma "na przestrzeni wiekow" to nie musisz omawiac kazdej epoki. podziel prezentacje na: czesc 1 - kobieta jako kura domowa czesc 2 - kobieta zyskuje na znaczeniu czesc 3 - kobieta feministka, karierowiczka, walczaca, wyzwolona czesc 4 - wizerunke kobiety dzis na przyklad w reklamie, w mediach.

Gość prezenterka
zły pomysł karamba

karamba -> dziękuję :) napisałaś to, co chciałam przeczytać :) Dziękuje wam serdecznie za pomoc, od razu zabieram się do pracy :) mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy mity dać do literatury przedmiotu czy podmiotu? Tak samo z tą książką "gorsza płeć" ... ?

Gość rozdrabniac sie na drobne.
dobre rady są zawsze w cenie...

ja wolę zrobić na przestrzeni wieków, wtedy widoczna będzie roznica w przedstawianiu kobiety, nie tylko pod względem charakteru ale i wyglądu :)

Gość prezenterka
gorsza płec do l.przedmiotu, mity do l. podmiotu

Gość prezenterka
miałam prace o kobietach teraz na studiach, korzytsałam z tej własnie ksiazki, moze ci podesłać, moze sie przyda?? z przypisami, to byłoby łatiwej

dziękuję :) a co do tej pracy to mój e mail to :deli90@o2.pl. moze nie wysyłaj całej pracy tylko fragmenty, bo nie wiem czy to w porządku, żebyś mi wysyłała cała pracę ...

Gość prezenterka
poszło:) pzdr

Gość wtrące kilka słów ...
Mieszacie dziewczynie w głowie. To jest prezentacja maturalna a nie praca na studia. ona musi poprzec swoje wywody zazwyczaj lekturą. jak przedstawi ze w stredniowieczu kobiety byly powodem zla, skoro sredniowieczna literatura pokazuje kobiete jako dame dworu. Ona ma sie opierac przede wszystkim o lektury szkolne i tego co sie auczyla a nie jakies publikacje nowoczesnych autorów

No to jak mam to zrobic? moze jak pisala Karamba, podzielić na rozne kobiece typy?

Gość PrezentacjaMaturalna.com.pl
Ogromny zbiór, Twoje prezentacje maturalne Więcej na www.prezentacjamaturalna.com.pl