Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocyasia

Co znaczy w szpitalu pojecie pacjentka pojechala na erke

Polecane posty

Gość pomocyasia

moja mame zabralo pogotowie 3 godziny temu i nieudzielili nam zadnych informaci,pozatym,ze za godzine bedzie cos wiadomo,bo pojechala na erke

Gość saa
:(

Gość porky
erka - czyli R czyli Reanimacja

Gość uuuuuuuuuuuuuuuu
ER - to od angielskiego ER - emergency room - oddział przyjęć w szpitalu gdzie udziela się pierwszej pomocy w nagłych przypadkach, czyli tam gdzie się trafia na początek żeby zdiagnozować przypadek.

Gość porky
diagnozuje sie przypadek w karetce

Gość porky
Ok. Asia nie martw się. Jednym słowem twoja mama jest na SOR - Szpitalny Oddział Ratunkowy i jest pod opieką lekarzy

Gość uuuuuuuuuuuuuuuu
porky - tak i jeszcze mi powiedź, że w karetce są zawsze lekarze. Może oglądałaś/łeś coś takiego jak serial z G. Clooneyem u nas go przetłumaczyli jako chyba Ostry dyżur, nazwa oryginalna była: ER. To jest oddział gdzie się przywozi ludzi karetką, żadna reanimacja!

Gość porky
jezeli swoją wiedzę czerpiesz z serialu to ci współczuje. W karetce typu P - są Ratownicy Medyczni W karetce typu S - zawsze jest lekarz

Gość dzika rura
uuuu to nie stany i nikt nie uzywa skrotow angielskich...ty chyba sie za duzo naogladales/naogladalas tego serialu...juz to widze jak lekarz/pielegniarka/ratownik medyczny/rejestratorka uzywa skrotu erka w sensie ER czyli "iar" jak juz...

Gość uuuuuuuuuuuuuuuu
Swojej wiedzy nie czerpię z serialu, tylko chciałam na jego przykładzie wyjaśnić skrót ER 9obejrzałam może kiedyś z nudów ze 4 odcinki). Mam wielu znajomych lekarzy i wiem trochę jak to wygląda. Czasami są lekarze w karetce czasami nie. Skrótów angielskich często się używa w Polsce. Skoro macie taka wiedzę, to może mi wytłumaczycie co oznacza ER - zwany popularnie erką?

Gość to po co
erka to karetka... :O

Gość porky
Karetki reanimacyjne (karetki R, erki), używane w sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia. W karetce reanimacyjnej musi być lekarz. Najczęściej ich załoga składa się z lekarza (powinien być to lekarz specjalista określonych specjalizacji lub lekarz specjalizujący się w medycynie ratunkowej), ratownika, pielęgniarza i kierowcy. Po 2010 roku wszystkie karetki (R) zostaną zastąpione przez karetki specjalistyczne (S).

Gość to po co
no mowie :P

Gość uuuuuuuuuuuuuuuu
Dzięki. Z karetką macie rację. Tylko teraz co z oddziałem w szpitalu nazywanym erką do którego przyjęto matkę autorki? Tak czy siak mam nadzieję, że się wszystko dobrze skończyło!

Gość dzika rura
uzywa sie, owszem, ale chyba nie w szpitalu na okreslenie miejsca w ktorym znajduje sie pacjent...przepraszam, ale nie wierze, ze ktos ze szpitala moglby uzyc tego skrotu w sensie ER

Gość to po co
cholera wie, sama jestem ciekawa...

Gość uuuuuuuuuuuuuuuu
No cóż to jest chyba oddział ratunkowy, sprawdziłam trochę. Stąd R- erka. Analogia jest do angielskiego ER przez co się tak zasugerowałam.

Gość gość
jest to sala pod obserwacją, cały czas siedzi tam pielęgniarka.