Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana mama

agresja, przemoc i wulgaryzmy w dobranocce /

Polecane posty

Gość zatroskana mama

Witam... Dziś obejrzałam z moją córką dobranockę na TVP1 i byłam w szoku co tam usłyszałam... ciężko jest uniknąć w bajkach agresji i brzydkiego słownictwa, dlatego staram się selekcjonować mojej 3,5 letniej córce programy wartościowe i mniej przydatne... podobają mi się bajki mini-mini, ale moją córkę przestały interesować.. dodam że telewizję ma ograniczoną do góra 1,5 godz (choć najczęściej jest to niecała godzinka dziennie) . Dziś włączyłam jej wieczorynkę, leciał kot garfield, do którego osobiście nic nie mam... ale zaniepokoiło mnie słownictwo w tej bajce.. m.in. ty frajerze, idioto itp... pomyślalam ze mała nie zwróciła uwagi na te słowa...ale pół godziny potem przywieźli nam pizze z dowozem, w momencie gdy płaciłam córka zawołała "co to za frajerzy przyszli?" myślałam że zemdleję ze wstydu :O przeprosiłam biedną kobiecinę i wuytłumaczyłam ze mała usłyszała to w bajce... zawse wydawało mi się ze kanal który promuje swoją dobranockę jako "dla najmłodszych" i rzuca hasełka typu "bezpieczna, wartościowa telewizja" , "troska o najmłodszych widzów" mają w sobie coś z prawdu :O dodam , że nie próbuję chronić mojej córki przed złem tego świata, ale bez przesady - dzieci czerpią wzorce od rodziców i właśnie z programów dla dzieci uczą się wielu rzeczy.. nie wiem jak u was, ale w moim miescie jakby ktos wyjechał z textem typu "ty frajerze" do nie tej osoby co trzeba , pozegnałby się z przednimi zębami :O inaczej się to pewnie ma do dziecka, ale i tak nie budzi to rczej entuzjazmu :O a wy co o tym sądzicie? czy programy w telewizji publicznej są bezpieczne?

Gość przemoc i agresja
a ogladalas wilka i zająca??:P a wulgaryzmy... przestan puszczac jej cartoon network i jetixa

mój ogląda bajki tylko na kanale CBeebies. Jest to brytyjska telewizja należący do publicznego nadawcy i jest przeznaczony dla dzieci do lat 7. Tam na prawdę nie ma nic złego żadnych takich słów czy bicia

Gość zatroskana mama
dzięki... nie puszczam jej jetix, tylko te kanały dostosowane do wieku :/ ale nie spodziewalam sie czegos takiego w dobranocce :O na jedynce

Tylko Cbieebies tam nie ma agresji ,dzieci uczą się zachowań :) np:Smyki Charlii i Lola jest bardzo śmieszna :) kret Roolymo:) wiele ciekawych bajek :)

A na jetix moja 5 letnia córka ogląda tylko "Leniuchowo" ze Spartakusem :D

ryjek mój synek tez to ogląda. Sama lubię oglądać np błyśnij błyskule. Ale mój synuś to najbardziej cieszy się na teletubisie, dobra nocny ogród, boogi bibis

Gość pampersiocha
mini mini jest superaskie:)

Gość dziękuję dziękuję
moim zdaniem powinni wycofac garfielda z dobranocki :) tez zwróciłam uwagę, że to raczej nie bajka dla maluchów... obyśmy włatców móch nie doczekali jako dobranocki :P

Gość zatroskana mama
tak, leniuchowo też pozwalam, zapomnialam, hehe :D swietna bajka, a swoją drogą dziwne ze na jetix a nie na mini-mini - tam by bardziej pasowała :) tam przynajmniej się od frajerów nie wyzywają

Gość przemoc i agresja
na jetix bo probuja dostosowac do kazdego wieku tylko tych łagodnych niestety znacznie mniej jest i trzeba wybierac

Gość moj syn ogladal
jetix i carton i klnie jak szewc :O nie wiem jak to wyplenic :O chyba zostalo mi czekac az z tego wyrosnie :O

Gość cmoczek
syn mojej koleżanki ze studiów wrzeszczy do swojej młodszej rocznej siestrzyczki "ty wieśniaku, rozwale ci łeb moją giwerą" albo "wynocha stąd, banda debili" itp :O gdy to usłuchałam u niej nogi mi się ugięłu... powiedziała ze to własnie z bajek, które u niej lecą 24 na dobe :/ przykre... panie w przedszkolu tez kazały jej ograniczyć telewizję, bo mały jest agresywny i zle się odzywa... a ma dopiero 3 laka :(

Gość kokó chanell
nie tylko w dobranockach jest agresja i przemoc... w kazdym programie na 1nce z dedykacją dla dzieci czai się brutalnosc.. :?

Gość dzieci musza znac roznice
miedzy dobrem a zlem. jak jest samo dobro to nie ma porownania.

Gość ciekawskadziewucha
ja polecam baby tv, świetna dla najmłodszych, uczy i bawi :)

Gość
Ja lubiłam oglądać Smerfy, Gargamel krzyczał ty wstrętny kocurze :)

Gość Krwawa_Orlica
Te nowe bajki to w ogole jakies upiorne... Albo nie dla dzieci albo az takie infantylne, ze pwoduja zacofanie w rozwoju umyslowym :O Nie ma to jak kiedys Pszczolka Maja, Mis Uszatek, Kolargol, Żwirek i muchomorek i inne. Niby kurka takie okropne czasy... a w TV wiecej bylo dla dzieci do ogladania niz teraz. Np taki Piatek z Pankracym 😭 Teraz to lepiej w ogole telewizorni nie posiadac :P