Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka 6 miesieczniaka

moje 6 miesieczne dziecko nie przekręca się

Polecane posty

z brzuszka na plecki ani odwrotnie. Powinnam się martwić?

Gość jaaakis
My mieliśmy ten sam problem - rodzinny lekarz kazał się nie martwić a później poszlismy do rehabiltanki która po zbadaniu dziecka (sprawdzeniu odruchow) stwierdziła nieprawidłowości - zaczęliśmy przygodę z rehabilitacja metodą Vojty i to dało REWELACYJNE efekty

hej,ja tez sie o to martwilam.Moj maly zaczal sie przekrecac dwa dni przed ukonczeniem 6 miesiec,teraz ma 7 i pol i robi to jak szalony,ale to normalka w tym wieku:)Teraz martwie sie ze jeszcze nie raczkuje;),chociaza na rekach unosi sie wysoko,przyjdzie czas i na to,pocwicz z nim troszke,a zobaczysz ,ze przyniesie to dobre skutki,daj mu czas,pozdr

w zasadzie maluszek ma 5 miesięcy i tydzień, czyli 6 miesiac. polożony na brzuszku sporadycznie się przekręci na plecy (ale naprawde rzadko) za to odwrotnie zdarzylo mu się tylko raz i więcej nie chce tego powtórzyć. Bardzo chce siedzieć choć jeszcze niepotrafi, ale ciągnie się do tego strasznie. Przekręcanie i leżenie na brzuchu wogóle mu nie odpowiada. Wrzeszczy i chce żeby go polożyć na plecki. Na boczki odwraca sie normlanie tak jak mu wygodnie.

TO powinien niedługo się przewracać na brzuszek skoro na boczku leży. U mojej córki to była kwestia chyba dwóch tygodni odkąd się zaczęła na brzuch przewracać

Po tym co teraz napisalas jest pewne,ze z dzieckiem jest wszystko ok.Moj tez nie lubil lezec na brzuszku,a od momentu jak sam sie przekreca to i godzine bawi sie w tej pozycji.Nie wszastkie dzieci potrafia sie przekrecac w tym wieku z brzuszka na plecki i to nie jest zle,nauczy sie.Mowisz,ze dziecko chce siedziec i podciaga sie do siedzeni,znaczy ze prawidlowo sie rozwija,pewnie , ze swiat na siedzaco dla maluszkow jest bardziej ciekawszy,nie martw sie wszastko jest w porzadku,takie jest moje skromne zdanie:)

Gość nic sie nie stanie
matka 6 miesieczniaka ---> nie martw sie tym ma prawo tego jeszcze nie robic bo jest malutki jak skonczy 6 miesiac zycia to bedzie sie turlal sama zobaczysz

Spokojnie, mój syn za tydzień skończy 5 miesięcy i dzisiaj po raz pierwszy przekręcił sie z plecków na brzuszek, a to tylko dlatego, ze zrobiłam mu \"legowisko\" na podłodze. Rozłożyłam na dywanie gruby koc, na to kocyk syna i... po 5 minutach smiał sie leżąc na brzuszku. Doszłam do wniosku, ze leząc na kanapie czy w łóżeczku zwyczajnie nie miał miejsca na wygibasy :)

Gość KLarisssa
heh moj syn tez ma poł roku i sie nie przrwaca na brzuszek ale za to juz sam slicznie siedzi

ja mojego też klade na podlodze na kocu albo macie ale się nie przekręca :( siedziec też sam jeszcze nie siedzi. jak się mu da ręce to się ciągnie tak ze siada ale leci zaraz na boki.

moja jak miala 5 miesiecy to tylko plackiem lezala na macie ani myslac sie przekrecac az tu nagle jak weszla w 6 miesiac zaczela turlac sie jak szalona wystarczy jej pare sekund i juz na brzuchu a jeszcze pamietam jak lezala i ruszala tylko nogami i rekoma, zadnych przewrtow na boki itp wiec napewno i u Was niedlugo przyjda przewroty :) wg mnie macie jeszcze czas

Gość KLarissaaa
moj syn zaczoł siadac z dnia na dzien jednego dnia sie przewracał a na drugi dzien siedział juz całkiem sam wiec z tym przekrecaniem to tez tak moze byc własniez dnia na dzien

moj synek wlasnie konczy powoli szosty miesiąć - od dawna juz się przewraca,chwyta wszystko w obie rączki,ale za to nie siedzi (robi tylko takie a'la brzuszki i nic poza tym).Rozwoj fizyczny dziecka to sprawa indywidualna - jedno wczesniej mowi,a inne chodzi wiec sie nie martw.

Gość ksiadjoa
Witam Jestem mamą 6,5 miesięczej dziewczynki, ktora też nie chce się przekręcać. Pełza do tyłu klęczy na kolankach - tak smiesznie podryguje jak kameleon:) całkiem sprawnie siedzi. mam nadzieję, że do końca 8 miesiąca zacznie się przewracać

ja tez sie martwie ze nasza mala jeszcze sie nie przekręca. MA teraz 6m i 1 tydz. Kładzie się na boki, podciaga nózki do brzucha, wkłada do buzi. Dzisiaj jak lezała w lezaczku (tak pod skosem, nie plasko) to podniosla sie do siadu. Kazdy mi mowi ze powinna juz dawno si eprzekrecac i zeby isc do jakiegos lekarza z tym

Gość mamamama26
mój mały w 13 tyg przekręcił się pierwszy raz z brzucha na plecy - odwróciłam się do łóżeczka kuknąc- patrze a on na plecach .. i od tej pory raz mu się udaje a raz nie - ma skończone 3 miesiące... - ja się bałam że za szybko

Gość pierniczanka
mam podobny "problem"... przy czym moja córka ma już 7,5 miesiąca ;/ zdarza jej się bardzo sporadycznie przekręcić z brzuszka na plecy, ale w druga stronę ani drgnie. ładnie siedzi, podciąga się już do wstawania... ale ani przewrotów ani tym bardziej pełzania/raczkowania u niej ni widać. Wszyscy mówią "ma czas/to sprawa indywidualna...". Lekarz też powiedział, że mała ma czas i jak zacznie szaleć to będę żałowała, że nie siedzi tylko lub leży jak teraz. Niby staram się w to wierzyć, ale jednocześnie mam obawy.... czy czyjeś dziecko jest w podobnej sytuacji??? pozdrawiam

Gość jesli malo lezxalo
na brzuszku to moze pozniej zaczac, moja mala zaczela sie przekrecac i turlac jak miala 4 m-ce jak miala 6 usiadla pelzala i zaczela za chwile raczkowac ;)

Mój synek ma 5 miesięcy i 3 dni. Przekręca się na brzuszek od 3 dni, z powrotem jeszcze nie umie. Ale martwi mnie, że jak łapie go za rączki to nie podnosi główki. Nawet na milimetr... :-o 3 miesieczna córka koleżanki już to robi, a on nie..

Gość gość
najlepsze miejsce na ćwiczenia to dywan a na tym koc i zobaczysz jak będzie się turlał

Gość gość
mmmmmmmmm

Gość gość
witam serdecznie moja córeczka ma 5i poł miesiąca i tez się nie przekręca na brzuszek tylko sporadycznie na boki za to podnosi główkę bardzo wysoko rusza rączkami bawi się wszystkimi zabawkami nóżki też wędrują wysoko ale zero turlania zaczynam się bać czy to powód żeby iść do lekarza?

Gość gość
Nie powod. Poczekaj,ma czas. Moj mial 6 skonczone i zdarzalo mu sie przekrecic sporadycznie. Teraz ma rok i juz smiga na dwoch nozkach.

Gość gość
Halo. Moja corcia za 4 dni konczy 5 miesiecy. I nie chce sie przewracac. Ani z brzucha ani odwrotnie. Martwie sie pomożecie plis...

Gość Marysiamarcelka
Moja mała miala 4 miesiące skończone i przekrecala sie sama,z brzuszka na plecy i odwrotnie,pierw nie wiedziała jak wyciągnąć rączkę z pod brzuszka gdy z plecuw na brzuszek,ale tydzień puzniej nauczyła sie samana jutro ma skończone 5 mies.I juz roni to w 2 sekundy

Gość Marysiamarcelka
Do gość...układaj dziecko duzo na brzuszku. Moja ma na jutro zkonczone 5 mies i robi juz to w 2 sekundy .pzmpleckuw na brzuch i odwrotnie.a od 4 mies ...zaczynała.Ale od poczatkuczycia śpi na brzuszku ..,głowę podnosi wysoko jak foCzka, nie masz co sine martwic każde dziecko rozwija sie ruznie,

Gość gość
Miesięczne, nawet dwumiesięczne opóźnienie nie jest niczym niepokojącym. Każde dziecko ma swoje tempo. Możesz mu pomóc zabawami na kocu. Poczytaj o metodzie Bobath. To łagodna metoda rehabilitacji albo raczej metoda, która pomaga stworzyć dziecku warunki do rozwoju.

Gość gość
Moja I córka miała 2.5 mca jak zaczeła się turlać. Moja II córka ma 5 mcy i tylko na boki... Więc to sprawa indywidualna ;)

Gość gość
Witajcie Moja Córeczka też się jeszcze nie przewraca za 4 dni będzie miała pół roczku... Od 2 tygodni rehabilituję Ją metodą vojty ale efektów nie widzę powątpiewam w sens rehabilitacji bo Mała źle to znosi.... Spróbuje przerzucić się z leżeniem na brzuszku na podłogę bo teraz leżymy na łóżku może to pomoże