Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

grudniowa

pieczecie ciasta swoim dzieciom?

Polecane posty

mam w domu duzo jajek, duzo maki, cukier, proszek do pieczenia, kakao... chce upiec cos prostego i szybkiego, w dodatku mam tylko podluzna mala blaszke... :O wiec moje mozliwosci sa dosc ograniczone;)mozecie podrzucic jakis prosty przepis?:)

Gość shoken
zrób biszkopta za jakims kremem :) albo ciasto drożdżowe :)

dzieki mi mala, napewno skorzystam:) shoken - niestety do biszkoptow mam wyjatkowego pecha, zawsze mi opadaja:(a z drozdzami mialabym problem, bo sa niedostepne tu gdzie mieszkam obecnie:O

Gość mama 86
mój ulubiony i najlepszy na świecie: biszkopt jasny: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia z bialek ubic piane dodac powoli zółtka i cukier nastepnie make zmieszana z proszkiem. wylac do blachy wysmarowanej masłem i do piekarnika na okolo 40 minut. zalezy jaki sie ma piekarnik. reszta: puszka ananasów (moga byc brzoskwienie ) w syropie budyń smietankowy ( z krówkowym i tofi tez wychodzi ciekawie) 3 jajka szklanka cukru paczka wiórek kokosowych z ananasów odlewamy syrop i gotujemy na nim budyń. anansay kroimy w kosteczke i łączymy z budyniem. mase wylewamy na biszkopt (mozna go wczesniej napączowac mocna rozpuszczalna kawą z kieliszkiem alkoholu np wiśniówki lub amaretto) z bialek ubijamy piane dodajemy cukier i kokos i wylewamy na wierzch ciasta. calość do piekarnika aż piana zrobi się zlocista. Pycha.

Gość mama 86
to mu zrob. naprawde się szybciutko robi i nie ma co tutaj zepsuć. Musi wyjść. :)

dzieki:) ja do pieczenia nie średio, a wcale. generalnie w kuchni czuję się dosyć nie swojo. a jak widze przepis na ciasto gdzie składniki zaczynają się na jednej stronie a kończą na trzeciej, to już wogóle mam wrażenie że to całkowanie liczb zespolonych:). Ide bo sie zapoce i bedzie mi śmierdziało z pod pachy w autobusie:p dzięki jeszcze raz.

Mój lubi jak razem pieczemy ciasta czy też ciasteczka.To taki mój mały pomocnik :D Dziś zrobiłam coś takiego i polecam :) ciasto: 3 jaja cytryna 3/4szklanki cukru pudru 4 łyżki mąki masa: 4 rózne galaraetki 2opakowania serka homogenizowanego naturalnego 250mlsmietankikremówki 100 g cukru pudru 2łyżkiżelatyny Białka ubić,dodać połowę cukru pudru,startą skórkę z cytryny oraz połowę wyciśniętego z niej soku.Ubić na sztywno.żółtka zmiksować z reszta cukru i dodać do białej.Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni. Żelatynę wymieszać z 4łyżkamizimnej wody,a gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia.Zastudzone galaretki pokroić w kosteczkę. Kremówkę ubij z cukrem pudrem.Serek wymieszaj z pozostałym sokiemz cytryny,połącz z ubitą kremówką i żelatyną.Na biszkopcie połóż galaretki,zalej masą serową,zastudź.

Gość ja mogę ci polecić
zebrę :-) Ładnie wygląda, bo dwukolorowa pasiasta, w smaku słodka i łagodna, więc powinna smakować nawet maluchowi, który nie przepada za smakiem kakaowym/czekoladowym :-)

daj przepis na zebre! bardzo prosze:) moj maz ja uwielbia, to zrobie mu niespodzianke :D kiedys;) dzis bede piekla (na poczatek tego murzynka), dam pozniej znac jak wyszedl;)

witam :) upieklam tego murzynka i pedze zdac relacje :Dciasto wyszlo pierwsza klasa! bylam bardzo zaskoczona, bo szczerze mowiac raczej nie pieke i boje sie nowych przepisow, ale ten jest prosty no i sie udal :) a jakie smaczne! nawet mezowi smakowalo, a on za ciastami nie przepada;) ponawiam prosbe o zebre:) mi mala mowilas, ze masz przepis na prostego sernika... gdybys sie tu pojawila jeszcze, to wrzuc go, prosze:) teraz spisuje pozostale proponowane przez was przepisy i zachecona sukcesem murzynka postanawiam piec czesciej:D:D:D

Gość sernik najprostszy
na sernik: 1 kg sera 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukruu waniliowego aromar waniliowy albo cytrynowy (pomaranczowy) budyn waniliowy rodzynki rodzynki oplukac w wodxzie. mozna namoczyc ale nie trzeba. do miksera wrzucic ser i dokladnie rozdrobnic na gladka mase. dodac cale jajka, cukier, cukier waniliowy, troche aromatu i budyn. caly czas mieszac zeby bylo gladkie i bez grudek. Na koniec dodac rodzynki wymieszac przelac do wysmarowanej foremki. piec okolo 40 minut. po skonczeniu pieczenia nie wyjmowac z pieca bo opadnie. musi ostygnac razem z piekarnikiem- w jego wnętrzu.

a do tego sernika nie ma ciasta kruchego? tzn. mase serowa wlewa sie bezposrednio na blaszke?

ladaco - to tak jak ja do tej pory, ale postanowilam to zmienic:D chyba mam za duzo wolnego czasu:D