Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andeska

badania prenentalne pomocy

Polecane posty

Gość andeska

moja gin namawia mnie na te badania że będe po nich spokojna itp mam 24 l pierwsza ciąża kurcze co robić

Gość andeska
bardzo prosze niech kto,ś mi napisze dokładnie na czym polegaja

Uważaj z prenatalnymi, dzielą się na inwazyjne i nieinwazyjne, na te pierwsze nie zgadzaj się bo polegają na wprowadzeniu igły w brzuch i pobraniu próbki czegoś tam z płodu i czasem kończy się to poronieniem, dla mnie gra nie jest warta świeczki. Nieinwazyjne nie sa szkodliwe, w sład tych badań wchodzi usg bardzo dokładne przez ok 40 minut oraz szczegółowe badania krwi

Gość Jessica For Ever
Hey. Skoro Cię namawia to warto iść, to nic strasznego. Przeprowadzał z Tobą wywiad na temat chorób genetycznych w rodzinie? Być może są wskazania do tego badania. Ja miałam je tydzień temu, to normalne USG. On po prostu mierzy dzidziusia i sprawdza czy wszystko ok. Nie martw się na zapas. Ma rację, będziesz przynajmniej spokojniejsza. Ciesz się,że sam zaproponowałam, bo na moim forum, gdzie są dziewczyny z tego samego miesiąca to chyba tylko 2 miały robione. Ja miałam na własne życzenia. Pozdrawiam

Gość Jessica For Ever
Czyli ja miałam to nieinwazyjne.

Gość dziwne troche ze cie namawia
bo masz 24 lata a więc musi miec jakieś podejrzenia ....bo na badania prenatalne lekarz namawia kobiete raczej po 30-ce

Gość andeska
no to badanie usg to ja miałam ale ona mówła o tym z iglą

Gość Jesica badanie prenatalne to
nie zwykłe USG a to co tobie robił lekarz to rutynowe badanie mierzenie płodu w trakcie USG ,nie wprowadzaj jej w bład

Gość Google ani trochę nie gryzie
Albo wy jesteście niedouczne, albo nie wiem o co chodzi. Jak to się nie zgadzaj, przecież prenatalne to nie tylko wbijanie igły w brzuch, ale również USG, test potrójny z krwi.

Gość tezmama
a w ktorym jestes tygodniu?

Gość Jessica For Ever
Nie wprowadzam w błąd, miałam wykonywane to badanie tydz temu metodą nieinwazyjną. A skoro u niej metodą nieinwazyjną było za mało to skierowała ją na metodę inwazyjną. Skoro są takie wskazania to nie ma się nad czym zastanawiać - bo to dla dobra dziecka i dla niej.

Gość Google naprawdę nie gryzie
USG NT jest badaniem nieinwazyjnym prenatalnym, tak samo badanie USG Genetyczne.

Nieinwazyjne owszem! Nawet się nie zastanawiaj... ...ja niestety nie miałam tego typu badań, mój gin wychodził z założenia, że młoda, zdrowa dziewczyna (21lat) mąż młody, zdrowy (23lata) i, że NIE MA SENSU :o Robiłam w ciąży tylko krew i mocz :o Czułam się BARDZO dobrze, ciąża CAŁKOWICE bez żadnych powikłań... mały brykał w brzuszku jak wariacik... Urodziłam synka z wadą serca. Przełożenie wielkich naczyń. Wiesz jaki to był szok? Co prawda już wszystko w porządku, ale był operowany jak miał kilka dni :( to co przeżyłam było straszne. Dziś co prawda została mu tylko blizna na klatce piersiowej :) rozwija się rewelacyjnie i jest zupełnie zdrowy :) ale NIGDY nie postąpie już w ten sposób. Gdyby ginekolog wiedział, że młody ma przełożone te naczynia to rodziłabym w innym szpitalu, odrazu podano by mu leki i z pewnością mniej by się wycierpiał, a tak to było ciężko... Nie ważne ile masz lat, i czy coś podobnego występowało w rodzinie, bo mój przypadek jest dowodem na to, że ROBIĆ TAKIE BADANIA! Powodzenia :)

Gość Jessica For Ever
"W krajach zachodniej europy funkcjonują od lat bezpieczne badania nieinwazyjne, które teraz są dostępne także w Polsce. Analiza biochemiczna krwi matki oraz USG umożliwiają rozpoznanie większości chorób nienarodzonego płodu, z których wiele można leczyć po urodzeniu, a niektóre nawet przed urodzeniem. Właściwa i wczesna diagnoza ma ogromne znaczenie dla losów ciąży."

autorko,nie przejmuj sie!moj gin powiedział,ze takie jest zalecenie Towarzystwa Ginekologicznego-kazda pacjentkama wiedziec,ze moze sobie dodatkowo zrobic badania/ale chyba do 14tc/.Ja poszłam i bardzo sie uspokoiłam...a tez mi sie wydawało,ze ona moze cos podejrzewac.

Gość Jessica For Ever
http://www.badaniaprenatalne.pl/ ******* Karolina linka...... masz rację. Ja też jestem młoda mam 22 lata, ale ze wzg na to,że u mnie dużo chorowitków w rodzinie i dla świętego spokoju, komfortu psychicznego, sama poprosiłam o wykonanie tego badania. Wiadomo,że nie ma 100%pewności,ale jestem spokojniejsza, bo gdybym (odpukać) nie zrobiła tego, a potem coś wyszłoby nie tak nie darowałabym sobie tego i pluła w twarz do końca życia. andeska, skoro lekarz Cię skierował na to badanie to idź. Nie zastanawiaj się, warto trochę pocierpieć dla dobra dziecka. Ono Ci to wynagrodzi, zobaczysz. Powodzenia