Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EMTI

CIĄŻA W ANGLI...????

Polecane posty

Wiem,że takie tematu już tu istnieją:) Lecz mają dużo stron ,dziewczyny się tam już dobrze znają, a ja nie chcę im przeszkadzać. JA co prawda w ciąży jeszcze nie jestem, planujemu starania z moim narzeczonym po naszym ślubie we wrześniu, ale jestem ciekawa jak to w Angli jest, po ilu tygodniach pracy przysługuje macierzyński i jak z opieką miedyczną? Była bym bardzo wdzięczna z miłe odpowiedzi:) Z góry dziękuję:)

Nikt się ze mną nie podzieli waidomościami?

moze to ci pomoze:) Schemat prowadzenia ciąży w UK 13-01-2009 09:32 1. Jeśli podejrzewasz, lub masz pewność, że jesteś w ciąży umów się na wizyte ze swoim lekarzem ogólnym (GP). Jeśli jeszcze nie jesteś zapisana do żadnej z przychodni, zrób to jak najszybciej. GP przeprowadzi z Tobą ogólny wywiad. Jeżeli nie jesteś pewna swego stanu, zaleci zrobienie testu ciążowego. W przypadku stuprocentowej pewności zapisze Cię na wizyty do położnych bo to właśnie one w UK prowadzą ciążę. Zapisze Cię także na pierwsze USG i badania krwi oraz udzieli podstawowych informacji na temat diety, zdrowego trybu życia, opieki medycznej i zasiłków. GP powinien poinformować Cię również jak zażywać kwas foliowy. 2. Pierwsza wizyta u położnej zazwyczaj umawiana jest między 12, a 14 tygodniem ciąży. Jednakże przewodnik opublikowany w 2003 roku przez National Institute for Clinical Excellence (NICE) zaleca by takie spotkanie z położna odbyło sie znacznie wczesniej. Ma to związek z pierwszym USG, które wykonane pomiędzy 8-11 tygodniem ciąży daje najbardziej precyzyjne wyniki. Podczas pierwszej wizyty położna zada Ci kilka pytań, dotyczących przebytych chorób oraz stylu życia jakie prowadzisz. Przeprowadzi rownież kilka ogólnych badań, m.in pomiar masy ciała, wzrostu, ciśnienia krwi, moczu ?m.in. na obecność białka. Badania te mają na celu wykrycie wczesnych objawów chorób powiązanych z ciążą np. ilość białka w moczu dobowym ciężarnej ponad 1? przemawia za stanem przedrzucawkowym). Usłyszysz również bicie serduszka swojego dziecka oraz dostaniesz skierowanie na USG i badanie krwi. Pierwsza wizyta to także czas kiedy położna odpowiada na wszystkie nurtujące Cię pytania. Powinnaś otrzymać formę do \"Maternity Exemption Certificate\" - uprawniającą Cię do darmowej opieki dentystycznej i darmowych leków. Upomnij się także o książkę-broszurę informacyjną \"NHS Pregnancy Book\", w której znajdziesz informacje na temat ciąży, porodu, opieki poporodowej a także informacje o zasiłkach, organizacjach i instytucjach pomagających kobietom w ciąży (możesz ją również pobrać ze strony - www.dh.gov.uk). 3. Między 10- 14 tygodniem ciąży zostanie przeprowadzone pierwsze USG. Podczas pierwszego USG lekarz ustali wiek ciąży, sprawdzi ile jest zarodków, oceni czynność serca oraz czy widoczny jest zarys głowy, tułowia i kończyn dziecka. Stwierdzi również, czy przezierność karkowa jest w normie i czy widać kość nosową. 4. 16 tydzien ciąży to czas na kolejną wizytę u położnej. Poza rutynowym badaniem moczu, ciśnienia krwi a także osłuchania bicia serca dziecka, powinnaś otrzymać informacje o wynikach wszystkich badan. Jesli okaże sie ze masz ujemna grupe krwi, dostaniesz ulotkę informacyjna na temat \"konfliktu krwi\". Prawdopodobnie zostaniesz umówiona na zastrzyki Anti-D. 5. Między 20-23 tygodniem ciąży zostanie przeprowadzone drugie badanie USG. Lekarz przeprowadzi pomiary dziecka, a także sprawdzi \"kondycję\" łożyska. Jeśli będziesz chciała i dziecko będzie odpowiednio ułożone, lekarz zdradzi Ci płeć. Od 20 tygodnia ciąży położna zacznie także pomiary Twojego rosnacego brzucha (od kosci łonowej do gory brzucha). Wynik, mierzony w centymetrach powinien byc równy ilosci tygodni ciąży. W przypadku niezgodności zostaniesz skierowana na dodatkowe USG. 6. 25, 31, 38, 40 tydzien ciąży - Badanie moczu, pomiar brzucha i ciśnienia krwi. 7. W 28 i 34 tygodniu ciąży - dostaniesz kolejne skierowania na badania krwi a także zastrzyki na przeciwciała (przy konfliktowej grupie krwi). 8. 36 tydzien ciazy - Badanie moczu, pomiar brzucha i ciśnienia krwi. Położna sprawdzi także czy dziecko ułożone jest główką w dół, jesli nie to zapewne przedyskutuje z Toba opcje odwrócenia dziecka. 9. 41 tydzien ciąży - Położna ponownie Cie przebada oraz omówi z Tobą opcje wywołania porodu. Liczba wizyt z położną różni sie w zależności od regionu w jakim mieszkasz. National Institute of Clinical Excellence (NICE) zaleca 10 spotkań dla prawidłowo przebiegajacych ciąż pierworodek, oraz 7 spotkań dla rodzących po raz kolejny. Do wizyty kilka tygodni, a ja mam problem ? co robić? Jeśli masz wątpliwości, czy wszystko przebiega tak jak trzeba, nie czekaj do następnego spotkania z położna. Zadzwoń do przychodni i przyśpiesz wizyte. W wielu regionach, położne prowadzą również infolinie, gdzie każda z przyszłych mam może zadzwonić w celu zasięgnięcia porady. Ciąża o podwyższonym ryzyku. W przypadku, gdy zaczynają się problemy z Twoją ciążą, położna przekieruje Cię do położnika, który często jest również ginekologiem (z ang. obsterician). To właśnie on przez resztę ciąży będzie czuwał nad Toba i Twoim dzieckiem.

dziękuję bardzo:) A czy ktoś wie ile trzeba pracować przed pójściem na macierzyński? Czy te 26tyg jest obowiązkowe?

aaa:) cześć:) Co tam słychać:P NAsz topik upadł hehe:) JAk tam co u Ciebie?

Nie wiem upadł i już nikt tam nie wchodzi, nikt nie pisze.... A co do Anglii, to ja przylecialam tu 03.02 i 5.02 wracam... a co do pracy tutak to teraz luty - mrzec to najgorsze miesiące na szukanie pracy, tak jest co roku, potem juz w połowie marca ruszają prace...

nie ja tak latam w tą i spowrotem;p Bo ja jeszcze studia zaocznie kończę:) Ostatni rok:) I na stałe tzn. na blizej nieokreślony czas do Angli przylatuje w czerwcu po egzaminach:) We wrześniu na ślub nasz jedziemy na miesiąc, a potem już w Angli:)

Zgadam się z Tobą:) Ale dacie rade:P A ja już się września nie moge doczekać :) Naszego śubu, planowania dziecka:) Ciekawe z którym frazem nam się ude:P Wiem tyle ,że nie będziemy liczyć dni płodnych i niepłodnych, bedziemy się kochać kieyd będzie ochota bez zabezpieczenia i psychicznego nastawienia że już musze zajść w ciąże:P hehe

to we wrzesniu masz slub gratuluje:*:) my chcemy w 2010 w sierpniu jutro chyba jedziemy sale rezerwowac. a co do pracy to mam cicha nadzieje ze sie uda cos znalezc wole prawde mowiac siedziec w Polsce ale jak nie bedzie wyjscia...

No w Polsce jest super, bo rodzina, przyjaciele, znajomi:) Ale ja jakoś sobie chyba życia w Polsce nie wyobrażam, już za bardzo przywykłam do życia i pracy w Angli i nie martwienia się czy starczy na rachunki i jedzenie:P Pracowałam tu za najnizszą krajową, ale stać mnie było na wiele... A w Polsce w moim zawodzie, jak nie otworze własnej działalności to bedę zarabiać najniższą krajową, albo dobrze jak bym zarabiała 1200zl... a mój narzeczony tak samo, To byśmy mieli 2400 i raczej na dziecko by nas nie bylo stac:) A tutaj spokojnie:) I ja sobie to tłumacze tak, jak bym mieszkała w mieście oddalonym od mojego o 500km ale w Polsce:P hehe

No da się przyzwyczaiś tylko ,że my się już do Angli przyzwyczailiśmy:P A co do pracy, to ja pracowałam w wielu fabrykach, z ciuchami, gazetami, wędlinami. Na lini i z ciuchami to je skanowalam na komputer, gazety wkładałam do takiej maszny próbki jakie masz w gazetach, możne je też było brać do domu:) A wędliny szły na lini i wkładało się je do pudełek:) Tam w tych wędlinach była bardzo fajna atmosfera i wesoło:) A mój M pracowal juz w tylko pracach że nie pamiętam wszytskich, ostatnio 1,5 roku pracował na kontrakcie w fabryce gdzie malowali proszkowo różne konstrukcjie ale przez kryzys fabryka padła, wcześniej wycinał szkło, sortował ciuchy no i nii wiem co jeszcze hehe:P

No było było tych prac:) Wiesz mój M jest juz w Anglii 3 lata, ja juz 3razy przez wakacje pracowałam i w tamtym roku w tym okresie co teraz:P Także było tego troche:)

wydaje mi sie,nie pamietam dokladnie bo ja i tak dluzej pracowalam ze wymagane jest to 26 tyg.sprobuje cos znalesc na ten temat i ci napisze....

ok dziekuje :) Bardzo pomocna jesteś:)

nie ma za co.... prosze co znalazlam:Jeśli chcesz otrzymywać macierzyńskie od swojego pracodawcy musisz do końca 15 tygodnia przed rozwiązaniem przepracować dla tego samego pracodawcy przynajmniej 26 tygodni(bez przerw). Należy też osiągać dochód nie mniejszy niż 82 funty tygodniowo. Urlop macierzyński można rozpocząć najwcześniej na 11 tygodni przed datą porodu, najpóźniej - dzień przed.

Dziękuję bardzo:) BO ja też wyczytałam ,że jakoś te 26tyg to do 14tyg ciąży.... No i jeżeli u jednego pracodawcy czli musiałabym pracować pół roku i 2 tyg żeby miec macieżyński:) A jeżeli chodzi o 26tyg bez przerwy tzn. że w tym czasie nie moge wziąć urlopu żadnego? Aha i ile trwa macierzyński w Anglii? Wiem wiem dużo pytań zadaje:P

nie wiem jak jest z urlopem,czy wszedzie jest tak samo.ja np. jak zaczelam pracowac na kontrakt to juz 2 tygodniach dostalam urlop bo mielismy bilet do polski kupiony i nikt z tego powodu nie robil problemu.to zalezy chyba od pracodawcy.........mowie chyba bo nie chce wprowadzac cie w blad. a urlop macierzynski platny w uk trwa 39 tygodni:)i bezplatny 12tygodni ale musisz wiedziec ze ten patny to nie jest 100%wynagrodzenia jak w polsce...cos ok 120funtow na tydzien

aha no to rozumiem:) Bo się właśnie zastanawiam, dlatego że ja na koniec czerwca do Anglii przylatuje, a we wrześniu mam ślub no i chcielibyśmy po ślubie strać się o dziecko, wtedy pracowałabym w takiej jednej firmie gdzie moja mama 2 miesiace do września i potem na urlop do polski na wesele, czyli 8tyg no to jeszcze dużo mi brakować będzie:P ale plus te 15tyg ciaży to juz jest 23 tyg no i plus urlop jak by mi dali to akurat bym się załapała:P Hehe dobrze wiedzieć:) A potem po macierzyńskim jak nie chcesz wrócić do pracy to się zwalniasz czy musisz pracować jeszcze jakiś czas?