Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allyssa

co studiować??

Polecane posty

Gość allyssa

jestem urodzoną humanistką... zastanawiam się nad jakąś filologią, ale nie jestem jeszcze pewna... co radzicie? i co po filologii można robić?

Jeśli z ciebie prawdziwa humanistka, gorąco polecam studia na kierunku Fizyka, są interesujące, rozwijające umysł i poszerzające horyzonty. Jeśli ci się uda, od drugiego roku możesz wziąć filozofię jako drugi kierunek, nie cisną na niej mocno, znam takich którzy dają radę ciągnąć te dwa kierunki i bardzo to sobie chwalą :)

Gość allyssa
chyba sobie kpisz...

Gość allyssa
ja ledwo znam tabliczkę mnożenia ;o

zalezy jaki zakres humanistyki Cie pociaga............ pedegagogiczne studia polecam... nie mylić nie tylko szkoła ....nauczyciel etc... kierownicze stanowiska preferowane pedag

Gość allyssa
dzięki podszywku. ;) o, to jest myśl. :) dzięki.

Gość pariska_.
Fizyka?? Jak dziewczyna interesuje się humanistyką? Moim zdaniem lepsza byłaby filologia jakiegoś języka, może angielskiego?

Gość wielu pedagogów zajmuje
kierownicze stanowiska w wilkich sieciach handlowych , np kierują produktami na taśmie w tesco :classic_cool:

Nie, akurat całkiem serio mówię. To może być intelektualna przygoda twojego życia, nie wiem skąd to wrogie nastawienie :) Z przedmiotów humanistycznych w powszechnym rozumieniu ja wybrałabym filozofię... w sumie idź na to co cię interesuje i gdzie cie ciągnie, bo praca po każdym z tych kierunków mniej więcej taka sama, zwykle poza zawodem. (chyba że będziesz prawnikiem albo tłumaczem)

Gość allyssa
właśnie w stronę tłumacza się skłaniam... zastanawiałam się nad tłumaczeniem książek. tylko właśnie nie wiem, jaka filologia byłaby najlepsza. jestem dobra z angielskiego. ale anglistów teraz wielu. może jakaś niderlandystyka... sama nie wiem...

Gość wrózka semiraa
To tylko takie kierunki jak filologia,prawo,administracja,języki obce, historia,filozofia moze jakis jezyk

Gość nigdy nie wiem tego co trzeba
Może lingwistyka stosowana?

Gość nigdy nie wiem tego co trzeba
ps moja znajmoa studiowała prawo i filologię

Gość pariska_.
wybierz język, który lubisz i w którym jesteś dobra, więc angielski. To co, że jest teraz wielu anglistów? Ważne, że go lubisz.

Gość aguna
a psychologia? politologia, no i ta filologia

Odradzam ci wszelkiej maści filologie. Będziesz miała później problemy ze znalezieniem pracy. Ciężko również zostać tłumaczem, trzeba mieć mnóstwo szczęścia lub znajomości. Filologia nie jest złym pomysłem wyłącznie wtedy, gdy studiujesz jeszcze jeden kierunek np. ekonomia, politologia itp.

Gość yahooo
a wie ktos moze czy trudno jest dostac sie na ekonomie w lublinie? moj znajomy w tamtym roku mial 60% z matmy rozszezonej i sie nie dostal a sadze ze to bardzo duzo... ;>

Gość allyssa
ostatnio właśnie słyszałam od starszej zanjomej, że najlepiej studiować filologię + ekonomię. wyjechać za granicę i tam znaleźć pracę jako księgowa. załóżmy gdybym studiowała angielski, wyjechałabym do Anglii i tam robiła swoim rodakom rozliczenia... ale gdzie mi do ekonomii...

Gość allyssa
i podobno takie połączenie kierunków daje naprawdę duże pieniądze...

Ekonomia to bardzo prosty przedmiot. Na prawdę. Osobiście nie studiowałem, ale widzę po znajomych czym się zajmują. Zresztą sami przyznają, że to łatwy kierunek. Ekonomia + filologia to bardzo dobre połączenie. Mam kolegę, który skończył japonistykę oraz jest na 3 roku ekonomii. Nie miał żadnych problemów ze znalezieniem pracy, a zauważ, że jeszcze nie skończył ekonomii.....

Gość .................dsfr..
polecam prawo + ekonomia

Gość kiszkan
prawo + język i wyjeżdżasz za granicę i pracujesz jako prawnik

Gość reqgawergbve
jeżeli jestes empatyczna, interesują cie problemy ludzi, lubisz pomagac, proponuje prace socjalna. od niedawna pracownicy musza miec wykształcenie wyzsze i tylko w kilku uczelniach w polsce powstał ten kierunek. nasza pani prodziekan powiedziała, ze jestesmy pod ochroną:D mamy ciekawe humanistyczne przedmioty. Poolecam:D aaa pensja nie jest oczywiscie na poziomie pensji prawników, ale praca pewnie bedzie dawac wiele satysfakcji:D zalezy czym sie kierujesz

Gość hghhh

Gość allyssa
hghhh - ??

Gość hghh
podnosze temat:)