Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Barbara12

bóle nadgarstków

Polecane posty

mam prośbę do Was co może być przyczyną, od kilku dni bardzo silnego bólu nadgarstek? Czy powinnam iść do lekarza? pracuję przy komputerze od zawsze i nigdy nie miałam takich problemów. Czy powinnam czymś to smarować i owinąć opaska uciskową? proszę o Wasze rady. co mi radzicie?

ten ból przemieszcza się, ale ostatnio zauważyłam, że wyszła mi na lewej nodze koło dużego palce taka wystająca kulka, niby nie jest aż tak widoczna, ale jak się ją dotknie to czuć twardą kulkę i boli. co to może być ?

Gość kaktusek28
wiesz miałam to samo bóle nagarstków, szyja mnie pobolewała do momentu aż wyszedł mi rumien guzowaty , wlasnie w ksztalcei takich czerwonych plam , guzków na nogach , okropnie bolesnych , chodzic nie moglam mialam spuchniete nogi , lezałam w łózku - diagnoza SARKOIDOZA!! dodatkowo mam kaszel, ktory utrzymuje sie dosc długo!! idz do lekarza !!

ale jaj nie mam czerwonych plamek, na nodze wyszedł mi tak jakby guz. A może wiesz jakie mogę zrobić sobie sama badania, aby wykluczyć chorobę. Co do kaszlu, to mam go naprawdę długo - ale ja byłam u lekarza, i on mi nie pomógł. Chyba musę go zmienić. dlatego pytam się jakie powinnam zrobić badania, czym znów wybiorę się do lekarza. jakie badania powinnam zrobić?

Gość kaktusek28
biochemiczne badanie krwi i moczu , przeswietlenie klatki piersiowej , płuc i do pulmonologa . mnie tez tak odsyłali , i wreszcie natrafilam na dobrego lekarza i sie dopatrzyl ,że to sarkoidoza ! kaszel mam non stop po gorących posilkach, ciagle mi sie odrywa, mam juz tego dość. i czesto bola mnie stawy , albo ręka albo szyja. Sarkoidoze bardzo ciezko wykryc u mnie trwalo wykrycie rok. Chodzilam zmeczona , czulam ze cos mnie męczy, nie wiedzialam co .. do momentu tego rumienia guzowatego , gdyby nie on nadal bym sie meczyla i robila przerozne badania. „Zdarza się jednak, głównie u osób młodych, że ostra z początku choroba w ciągu dwóch lat ustępuje samoistnie i nie ma konieczności stosowania szkodliwych sterydów. Natomiast bezobjawowy początek często prowadzi do zwłóknienia płuc (czyli rozrostu śródmiąższowej tkanki łącznej i niewydolności narządu), konieczności zastosowania terapii sterydowej i wynikających z niej licznych powikłań” - mówi dr Kieszko taki cytat znalazłam , boje sie bo nadal mam kaszel !

Gość kaktusek28
Rozpoznanie sarkoidozy przeprowadza się na podstawie badania histopatologicznego tkanki pobranej z zajętego obszaru (np.: węzłów chłonnych). Postać płucną można wykryć także podczas rutynowego badania radiologicznego klatki piersiowej. Jej objawy są słabo sprecyzowane, z reguły chorzy skarżą się na ogólne osłabienie, uczucie zmęczenia, bóle o różnym stopniu natężenia, suchość oczu i zaburzenia ostrości widzenia, kaszel, zaburzenia oddychania, ból w klatce piersiowej oraz zmiany skórne (od wysypek aż po guzki i rany). Ze względu na początek i przebieg choroby wyróżnia się ostrą lub przewlekłą postać sarkoidozy. Postać przewlekła stanowi od 40 do 70 proc. wszystkich przypadków i często ma przebieg bezobjawowy. Ostra odmiana sarkoidozy charakteryzująca się zapaleniem stawów, rumieniem guzowatym i adenopatią w obu wnękach płuc nazywa się zespołem Lofgrena (stanowi 5% przypadków).

Gość ededede
Moja koleżanka miała podobne objawy, okazało się że ma boleriozę. Do lekarza marsz!

Gość gość
A czy się nie okazało, że to zespół cieśni nadgarstka? Coraz więcej osób to ma...takie czasy..

Gość awalistka

Tak, ale to nie jest jakaś wielka tragedia. Zespół cieśnie nadgarstka leczy się teraz bezoperacyjnie. Np. metodą BP.