Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Apsztyfikultyfikiewicz

Międzynarodowy Dzień kobiet.

Polecane posty

Właśnie. Nie jakieś tam importowane, amerykańskie walentynki, ale 8. Marca. Czerwony goździk i czmoczki w damskie rączki. Stawiam stanowczy postulat do powrotu, do celebrowania tej pięknej tradycji!

Gość takaja___
dla mnie to szczegolny dzien , urodziny mojej milosci

Gratulujemy. :-) Ale mi chodzi o to, co jest szczególne nie tylko dla Ciebie, ale dla wszystkich kobiet i mężczyzn.

Gość marksistka-feministka
i to jest bardzo sluszna koncepcja. nie ma lepszej celebracji kobiecosci niz kiedy baba zejdzie juz z traktora z opadnieta od wsrzasow macica, gozdzik i soczysty calus wycisniety na dloni przez pijanego chlopa. a! i jeszcze rajstopy i obrus zeby dali w PGRze :)))

Goździk koloru czerwonego, ma się rozumieć. :)

bez otrodoksji. moze byc ewenualnie rozowy...taki kobiecy w wyrazie..

Być może i kobiecy w wyrazie ale nie odpowiadający duchowi epoki. Różowy ew. w zamian za czerwonego.

swiat sie zmienia, epoka tez. tylko duch straszy po dawnym gmachu KC.

Obawiam się, że w Tobie zbyt mocno tkwią demony przeszłości, co uniemożliwia Ci delektowanie się subtelnościami. Za tamtych czasów kobieta była kobietą, a mężczyzna mężczyzną.

przeciez jestem feministka :) to oznacza ze jestem gruba, owlosiona, wasata. to troche utrudnia bycie kobieta w tradycyjnym sensie.

Prawdziwa postępowa feministka szczyci się tym, że jej włosy na rozumie rosną. :)

klopot polega na tym, ze rosna mi nie tylko na rozumie ale rowniez na piersiach.

Na piersiach można golić. Z rozumem nieco gorzej.

nie, dlaczego gorzej? ja mam slabo pofaldowane zwoje. nawet sie nie zacinam :)

Poniosło Cię. Jak sobie wyobrażasz w praktyce golenie rozumu?

normalnie. u femistek rozum siedzi w mozgu, gole zwoje i po krzyku.

To rzeczywiście masz te zwoje wyjątkowo gładkie. Ja, codziennie, skrobię się żeletką po gębie, i co i rusz morda pochlastama.

wnosze z tego zes nie bardzo gladki :)

Facet jestem.

a ja feministka.

O, cześć, Gem. :-) Mamy do pogadania.

to juz polece na zebranie sisterhoodu. dowidzenia sie z panami przy innej okazji.

ok...witam ...widzę, że goździki obstawiasz...:)

Cechuje mnie głębokie przywiązanie do tradycji oraz równie głęboka niechęć do tych zaoceanicznych nowości.

Gość zanim się coś powie
trzeba wiedzieć O CZYM się mówi: Początki Międzynarodowego Dnia Kobiet wywodzą się z ruchów robotniczych w Ameryce Północnej i Europie. Pierwsze obchody Narodowego Dnia Kobiet odbyły się 28 lutego 1909 r. w Stanach Zjednoczonych. Zapoczątkowane zostały one przez Socjalistyczną Partię Ameryki dla upamiętnienia odbywającego się rok wcześniej nowojorskiego strajku pracownic przemysłu odzieżowego, przeciwko złym warunkom pracy. W 1910 roku Międzynarodówka Socjalistyczna w Kopenhadze ustanowiła obchodzony na całym świecie Dzień Kobiet, który służyć miał krzewieniu idei praw kobiet oraz budowaniu społecznego wsparcia dla powszechnych praw wyborczych dla kobiet. W konferencji udział wzięło ponad 100 uczestniczek z 17 krajów, w tym trzy kobiety po raz pierwszy wybrane do Parlamentu Fińskiego. Ustanowienie Dnia Kobiet zostało przyjęte w drodze anonimowego głosowania, bez ustalania dokładnej daty jego obchodów. 19 marca 1911 roku po raz pierwszy Międzynarodowy Dzień Kobiet obchodzono w Austrii, Danii, Niemczech i Szwajcarii. Domagano się prawa kobiet do głosowania i obejmowania stanowisk publicznych, praw kobiet do pracy i szkoleń zawodowych oraz zaprzestania dyskryminacji w miejscu pracy. 25 marca tego samego roku 140 pracujących kobiet, głównie imigrantek z Włoch i Żydówek zginęło w wyniku pożaru w pożarze fabryki Triangle Shirtwaist. W latach 1913-1914 podczas Międzynarodowego Dnia Kobiet odbyły się protesty przeciwko I wojnie światowej. Tego dnia święto było obchodzone po raz pierwszy w Rosji. Wiece odbyły się tam w ostatnią niedzielę lutego, co według kalendarza gregoriańskiego miało miejsce 8 marca. Tego dnia Dzień Kobiet obchodzony był w innych krajach. W 1917 roku kobiety w Rosji zorganizowały strajki i protesty pod hasłem "chleb i pokój". Cztery dni później abdykował car, a rząd tymczasowy przyznał kobietom prawa wyborcze. Podczas rewolucji październikowej, feministka bolszewicka Alexandra Kollontai, przekonała Lenina, do uczynienia tego dnia oficjalnym świętem w Rosji. Stało się tak, ale do 1965 roku było to święto pracy. 8 maja 1965 roku dekretem Prezydium ZSRR dekretem ustanowiono Międzynarodowy Dzień Kobiet, który był dniem wolnym od pracy "w celu upamiętnienia zasług kobiet sowieckich w konstrukcji komunizmu, w obronie ojczyzny podczas Wielkiej Wojny Ojczyźnianej, których heroizm i bezinteresowność na froncie i w wychowywaniu, a także zaznaczyć duży wkład kobiet w umacnianie przyjaźni między ludźmi i walkę dla pokoju" Dzień jest obecnie oficjalnym świętem w Albanii, Algieri, Armenii, Azerbejdżanie, Białorusi, Bośni i Hercegowinie, Brazylii, Burkina Faso, Kamerunie, Chinach, Kubie, Włoszech, Laosie, Kazachstanie, Kirgistanie, Macedonii, Mołdawii, Mongolii, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Rosji, Serbii, Tadżykistanie, Ukrainie, Uzbekistanie, Wietnamie i Zambii. Mężczyźni wręczają wtedy znajomym kobietom - matkom, żonom, partnerkom, koleżankom kwiaty i drobne podarunki. W niektórych krajach (jak Rumunia) dzień ten jest równoważny z dniem matki, podczas którego dzieci ofiarują drobne prezenty swoim matkom i babciom. Po upadku Związku Radzieckiego świętowanie MDK zostało porzucone w Armenii. Zamiast tego, 7 kwietnia wprowadzono święto Piękna i macierzyństwa. Nowe święto stało się popularne pośród Armeńczyków i jest obchodzone jako upamiętnienie jednogo z głównych świąt kościoła armeńskiego, zwiastowania. Ludzie świętują jednak również 8 marca. Dyskusja publiczna, której tematem były dwa Dni Kobiet przyniosła rezultat w postaci Miesiąca Kobiet, który trwa pomiędzy 8 marca i 7 kwietnia. We Włoszech, kobiety obdarowywane są gałązkami akacji srebrzystej. Akacje srebrzyste i czekolada są także najczęstszym prezentem w Rosji. W Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Brazylii, Chorwacji, Czarnogórze, Rumunii, Mołdawii, Macedonii, Słowenii, Serbii i Węgrzech najczęściej dostają kwiaty. Czasami prezenty ofiarują swoim pracownicom również pracodawcy. Często obdarowane przez swoich uczniów zostają nauczycielki. W Polsce święto było popularne w okresie PRL. Początkowo ofiarowywano goździki, a później tulipany. W latach 80. do popularnych podarunków dołączyły kwiaty. Obecnie corocznie odbywają się organizowane przez feministki manify, czyli demonstracje połączone z happeningiem na rzecz równego traktowania kobiet i mężczyzn. Prezentami zostają najczęściej kwiaty lub słodycze. W krajach jak Portugalia czy Rumunia, częste jest, że noc 8 Marca grupy kobiet świętują na obiadach i przyjęciach "tylko dla pań" Międzynarodowy Dzień Kobiet spotykał się z przemocą w Teheranie. 4 marca 2007 roku irańska policja pobiła sto osób, które planowały zgromadzenie. Policja zaaresztowała wiele kobiet. Niektóre z nich relacjonowały kilka dni później zamknięcie w odosobnieniu i przesłuchania. Shadi Sadr i Mahbubeh Abbasgholizadeh oraz kilku innych aktywistów społecznych zakończyło 19 marca 2007 roku strajk głodowy.

Gość Żenścina Walentyna
Thank you, but thank you. Walentynki są lepsze! :)

Gość A ja nadal nie mogę pojąć
czemu wolimy adoptować święta zza oceanu, kiedy sami mamy takie piękne słowiańskie święto miłości- jak noc świętojańska, kupałą zwana. W czerwcu obchodzone, więc i aura przyjaźniejsza zakochanym. I nie skomercjalizowano-upalstikowione, jak walentynki :) A dzień kobiet to jednak co innego :P