Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kulkaaaaaa

językoznawstwo

Polecane posty

Gość kulkaaaaaa

o co biega na tych studiach? jaki tytuł ma się po ich zakończeniu? gdzie to można studiować?

odradzam :D:D:D:D ja na swoich studiach miałam przedmiot "językoznawstwo" i nie wyobrażam sobie tego studiować taaak długo. Generalnie zajmujesz się trochę gramatyką opisową, kontrastywną różnych języków,

Popieram przedmówczynię :) Przedmiot sam w sobie może i nawet ciekawy, ale na dłuższą metę... raczej nie. A tak swoją drogą: są teraz takie studia?

są są :) językoznawstwo :) ale nie wyobrażam sobie studiować przez 5 lat... bo z tego co wiem, językoznawstwo np w poznaniu ciągle jest 5 letnie :) polecałabym lingwistykę (jesli lubisz uczyć się języków) :)

Gość amebąą
a może napisać coś więcej o lingwistyce?

Samego językoznawstwa na bank bym nie studiowała... jeśli już filologię albo lingwistykę, aczkolwiek przy filologii dochodzą jeszcze przedmioty literaturo- i kulturoznawcze oraz tłumaczenia. Zależy więc, co kto lubi. A lingwistyka, z tego, co wiem, to dwa języki równocześnie

lingwistyka to praktyczna nauka języka, a właściwie dwóch języków najczęściej w mobinacji ang+niem, niem+fr, ew ang+fr. Jeśli interesuje Cię np studiowanie hiszpańskiego i arabskiego razem, wybierz się na etnolingwistykę :) ja wybrałam germanistykę i żałuję, w tym roku składam na etno i mam nadzieję, że dam radę z dwoma :)

Gość amebąą
a czy można studiować angielski w połączeniu z innym językiem? zależało by mi na szwedzkim, holenderskim. byle nie francuski i niemiecki! brrrr! jeśli możecie to podajcie uczelnie, gdzie wgl można studiować ten kierunek, bez względu na wybór języków. :) z góry dziękuję i jestem bardzo, bardzo wdzięćzna. :) przedmaturalny ból głowy mnie dopadł. :)