Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iza---

do mam mających dzieci z celiakią!!

Polecane posty

Dziecko ma 14 miesięcy .Od początku tragicznie spało. Nie daję juz rady.Coreczka normalnie rosnie,wazy 11 kg ,ogolnie nie ma zadnych objawów celiakii.Jednak nie wiem juz co jest grane.Czytalam, że dzieci z ta chorobą mogą źle spac...Ze choroba moze miec takze nietypowy przebieg . Oczywsicie ide do lekarza niebawem,ale chcialabym sie Was zapytać, czy to prawdopodobne ze dziecko dosc duze jak na swoj wiek,normalnie przybierajace na wadze moze miec celiakię?? To co sie dzieje z corka nie jest normalne,wiem o tym.Budzi sie co godzine,jęczy,placze,widac ze cos Ja b.boli.nie potrafie Jej pomoc.Nie wiem czy to ząbkowanie,ale w koncu wykluczam, bo Ona od zawsze strasznie sypia.Ogolnie ma apetyt,ale jak pisalam zasypia ciezko,potem nocą co godzina,pol sie budzi pomozcie:(

czy Twoja córka ma zdiagnozowaną celiakię? czy to tylko nietolerancja glutenu? to dwie różne rzeczy.

jeśli jest na diecie bezglutenowej to objewów gastrycznych nie będzie i dziecko będzie się rozwijało prawidłowo. ale powtórzę pytanie przedmówczyni, czy celiakia jest u dziecka zdiagnozowana przez lekarza?

Gość margotaro
sarita-powiedz mi gdzie ty kupilas ten storj tygryska???Jest mozliwosc kupienia go nowego??? Slodkie masz malenstwo:-)

Twoje dziecko jest juz duze. Mysle, ze celiakia bylaby juz wczesniej zdiagnozowana przez lekarza. Ale jesli chcesz sprawdzic przed wizyta, to mozesz wykluczyc wszystkie produkty zawierajace gluten. Co do spania niespokojnego, to moga byc zupelnie inne przyczyny. Moze dziecku dokucza refluks? Odbija mu sie jak spi? Moze jest ruchliwe i wrazliwe i nie potrafi samo zasypiac jak sie rozbudzi? Moze spi ze smoczkiem w buzi i przez to spi bardzo plytko?

Moje dziecko nie ma zdiagnozowanej celiaki...To taka moja tymczasowa teza, bo juz nie wiem co robic... Dziewczyny, czy mozliwe jest, aby dziecko przybieralo normalnie na wadze i roslo a mialo celiakię... a na czym polega nietolerancja glutenu ? Wlasciwie zastanawiam sie nad ząbkowaniem jeszcze,ale mala od zawsze fatalnie spala i to mimo ze ma juz ponad rok nie mija, a nawet sie ostatnio nasila...:( dziekuje za odzew i czekam na odpowiedz

A robiłas inne badania żeby wykluczyc inne przyczyny złego snu. Przyczyn takich moze byc wiele, zbyt duzo emocji, bole brzuszka, bakteria w moczu itp. Skad stwierdzenie odrazu że to celiakia

Witaj. Mam synka z nietolerancją glutenu - u tak małych dzieci jedynie to można stwierdzić. Ma w tej chwili rok i 4 miesiące. U nas poza problemami gastralnymi były jeszcze problemy skórne, które niestety mimo ostrożności wracają. Co do tego niespokojnego spania ja bym proponowała sprawdzenie pasożytów, bo niestety to może być przyczyną nocnych problemów. Nietolerancja na gluten objawiala się u nas cały czas nie tylko nocami- duża ilość fatalnych kupek, ból brzuszka, atopia na skórze.

Badania na pasożyty robiłam.Na bakterie koli, salmonellę i cos tam jeszcze, badania moczu -wszystko w porządku,zadnych niepokojacych wynikow.Teraz robie jeszcze krew. z tą celiakia to moze i wymysl,ale po prostu staram sie znalezc powod jej ogromnych klopotow z bezsennoscia. z tego co piszecie to nie mam powodow myslec ze ma celikie. kupy sa w sumie ok,na skorze tez nic nie ma. Do 6 m-ca ciagle bolal Ja brzuch.Ma teraz mleko sojowe, po nim jest chyba ok, bo go lubi i nawet pije(wczesniej od 7 m-ca przestala w ogole pic mleko,nie chciala). Przetwory mleczne ma prawie odstawione, czasem troche serka zje, lub pol lyzeczKi smietany do miski zupy . Dziekuje za odzew jeszcze raz i pozdrawiam

Gość Celiakia
Zobacz celiakię na www.celiakia.info

Gość Ir_iNa
Dziecko może chorować na celiakię albo alergię pokarmową. Myślę, że warto odwiedzić specjalistę. Lekarz zleci stosowne badania, które wykażą, czy masz do czynienia z celiakią. Jeśli wynik będzie negatywny, warto zgłosić się do alergologa. Zapisuj, co córeczka je i jak reaguje na kaszkę itp. Lekarz na pewno zapyta Cię o jej jadłospis i ewentualne obserwacje. Podsyłam ciekawy artykuł, w której znajduje się lista produktów zawierających gluten. http://bezglutenu.pl/dieta-bezglutenowa/

Pamiętaj, ze celiakia daje również objawy nietypowe, czyli oprócz wzdęć, biegunek, bólu brzucha, również nadpobudliwość, apatia, częste infekcje, afty. Warto zrobić badanie genetyczne. Pamiętaj też, ze podczas diety bezglutenowej badanie genetyczne jest najlepsza formą diagnozy, bo wyniki innych badań będą zafałszowane z powodu diety właśnie.

Gość mamuska6763
Temat stary ale sama miałam ten problem i faktycznie przy różnych nietypowych objawach najlepiej zrobić od razu badanie genetyczne bo jest najpewniejsze. Wcale nie jest tak, że celiakię lekarz musi zdiagnozować jak dziecko jest małe. Dowiedziałam się, że moja córka ma celiakię dopiero jak miała 10 lat! Zrobiłam badania bo jest niska i szczupła a do tego ciągle ma anemię. Nie ma żadnych bólów brzucha itp. Ja też nie mam żadnych objawów celiakii a zbadałam się i też mam geny odpowiedzialne za nią więc córka odziedziczyła to po mnie. Zamiast domniemywać lepiej zrobić badania i wiedzieć na 100%

Gość gość
To, że dziecko jest duże i do tej pory nie wykryto u niego celiakii to nie znaczy ze jej nie ma. np u mojego synka lekarz powiedzial ze to celiakia dopiero w zerowce. Był rozdrazniony, nie miał apetytu, byl niższy od kolegów... okazalo sie ze mozemy zamiast biopsji zrobic test dna na celiakie. bo normalnie to robi sie wlasnie badanie krwi na przeciwciala a potem biopsje ale wtedy dziecko jest pod narkozą. Nie wiem jak wy, ale mnie toprzeraża. Lekarz polecił byśmy zrobili badania genetyczne - dzieki temu moj synus wcale sie nie stresował badaniem.

Gość gość
Nic z tej strony nie wiadomo, a poza tym jak niby przez to badanie zdiagnozowana ma zostać celiakia? Jedyne w tym co udostępniłeś , które może nas jedynie zbliżyć do zdiagnozowania celiakii to poziomy przeciwciał, ale to o wiele za mało. Naciąganie ludzi

Gość gość
buka87 - praktykant czy stażysta w genomie?

Gość gość
u dzieci celikaia objawia się bolem brzucha, wzdeciami i biegunka. u starszych badzieci celiakia współwystępuje z cukrzycą. dlatego jesli wasze malenstwo choruje na cukrzyce koneicznie zbadajcie tez celiakię https://www.youtube.com/watch?v=KrYBZGi8y40